16.maijā atzīmē Starptautisko celiakijas dienu

Jau vairākus gadus Eiropas Celiakijas biedrību asociācija (pazīstama kā AOECS) 16. maiju atzīmē kā Starptautisko celiakijas dienu. Daudzviet pasaulē celiakijas pacientu organizācijas šajā laikā apvienojas, lai dalītos ar stāstiem un iesaistītos aktivitātēs, kas veicina sabiedrības izpratni par to, kā ir sadzīvot ar diagnozi “celiakija” un ikdienā ievērot bezglutēna dzīvesveidu. Arī Latvijas celiakijas pacientu biedrība “Dzīve bez glutēna”, kas ir AOECS biedrs, aktualizē šīs slimības atpazīstamību un bezglutēna diētas nozīmīgumu Latvijā. 

Šogad organizācijas Austrālijā, Kanādā, Jaunzēlandē un ASV ar interesantiem faktiem un stāstiem ir apvienojušās akcijā #shineAlightOnCoeliac. 

Eiropas celiakijas biedrību asociācija (AOECS) šogad uzmanību vēlas pievērst sievietēm, 

– kurām pašām ir celiakija, jo meitenēm un sievietēm celiakija tiek diagnosticēta divas reizes biežāk kā vīriešiem jebkurā vecumā

– kurām celiakijas pacients ir radinieks – bērns vai pieaudzis tuvinieks, jo sievietes biežāk uzņemas rūpes par stingras bezglutēnas diētas nodrošināšanu, ģimenes aprūpi un atbalsta sniegšanu; 

– kuras aktīvi iesaistās celiakijas pacientu biedrībās, veic brīvprātīgu darbu vietējā vai globālā līmenī

– kuras strādā veselības jomā un sniedz profesionālu palīdzību celiakijas pacientiem par pareizas, sabalansētas un uzturvielām bagātas bezglutēna diētas ievērošanu. 

AOECS ir ierosinājusi biedrības izmantot starptautisku mirkļbirku #womenandcoeliac vai ieviest vietēja mēroga mirkļbirku kā mudinājumu sievietēm aktīvi paust viedokli. 

Latvijā, izmantojot mirkļbirku #sievietesunceliakija, aicinām sievietes publiski dalīties ar savu pieredzi, padomiem, stāstiem un ikdienas izaicinājumiem, sadzīvojot ar šo slimību savā ģimenē. Tāpat biedrība “Dzīve bez glutēna” būs pateicīga par iesūtītajiem stāstiem e-pastā bezglutenadzive@gmail.com. 

Gan AOECS, gan biedrība “Dzīve bez glutēna” savos sociālajos tīklos dalīsies ar dažiem faktiem, kas skar tieši sievietes. Tādēļ Latvijas auditoriju aicinām sekot līdzi informācijai Facebook lapā Dzīve bez glutēna.

Jāatceras, ka celiakija ir hroniska slimība visas dzīves garumā neatkarīgi no cilvēka vecuma, kādā tā tiek atklāta. Eiropā diagnosticētie gadījumi nepārsniedz ir 1: 7-8. 

Visi interesenti 19. maijā ir aicināti pievienoties atklātam vebināram angļu valodā par sievietēm un celiakiju Women and coeliac: unveiling the role of women”, par kuru vairāk informāciju atradīsiet biedrības “Dzīve bez glutēna” mājas lapā. (LINKS). 

Par celiakiju: 

Celiakija ir autoimūna slimība, kas rodas cilvēkiem ar ģenētisku noslieci uz to. Tā skar aptuveni 1-2 šādus cilvēkus no 100, kuriem, uzturā lietojot glutēnu (lipekli), rodas tievās zarnas iekaisums (enteropātija). Glutēns jeb lipeklis ir olbaltumviela, kas sastopama kviešos, miežos, rudzos un to plaši izmanto pārtikas industrijā. Iespējamie simptomi ir vēdera pūšanās, sāpes vēderā, slikta dūša, aizcietējums vai caureja, nogurums, anēmija, galvassāpes, čūlas mute, spontānie aborti, svara zudums (ne vienmēr), ādas problēmas, depresija, locītavu vai kaulu sāpes un nervu sistēmas problēmas. Slimību var atklāt jebkurā vecumā, dažkārt pat bez izteiktiem gastroenteroloģiskajiem simptomiem. 

Vienīgais veids, kā sadzīvot ar šo slimību – ļoti strikta izvairīšanās no glutēnu saturošiem produktiem visas dzīves garumā

Foto: canva.com

TOP Komentāri

avatar