Aptauja: vecāki nosauc ideālās skolas pazīmes

Vecāki, raksturojot ideālo skolu, ir salīdzoši vienisprāt un norāda uz vairākiem būtiskiem kritērijiem – skolā un tās apkārtnē ir droša vide (45 %), profesionāli skolotāji (44 %), kvalitatīva mācību programma (43 %), bez zināšanu apguves skola velta uzmanību skolēnu caurviju prasmju apguvei (42 %), ērti sasniedzama, piemēram, tuvu mājai, darbavietai (42 %), modernas mācīšanās metodes, t.sk. jaunākās tehnoloģijas (36 %), liecina “Tele2” sadarbībā ar “Norstat Latvija” veiktais pētījums “Vecāku skolu izvēles kritēriji un gaidas”.

Savukārt atbildot uz jautājumu, pēc kādiem kritērijiem izvēlējās vispārējās izglītības iestādi savam bērnam, vecāki (63 %) kā galveno norāda visērtāko atrašanās vietu (tuvu mājām vai darbavietai). Kā citus nozīmīgus skolas izvēles kritērijus vecāki min profesionāli skolotāji un skolas administrācija (25 %), skolas piedāvātās plašās iespējas, piemēram, ārpusskolas aktivitātes, pagarinātā grupa, interešu izglītības pulciņi (24 %), labs materiāltehniskais nodrošinājums, piemēram, skolas telpu stāvoklis, moderno tehnoloģiju izmantošana (23 %), droša fiziskā un emocionālā vide (21 %).

“Kā liecina aptauja, ja vecākiem nebūtu būtiska skolas atrašanās vieta, viņi savam bērnam skolu izvēlētos pēc citiem, skolas kvalitāti raksturojošiem rādītājiem. To apliecina arī vecāku atbildes uz jautājumu par ideālo skolu, kur vecāki atzīst, ka ērti sasniedzama skola ir tikai viens no ideālās skolas kritērijiem,” stāsta “Tele2” valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs. “Priecājos, ka vecāki, raksturojot ideālo skolu, vēlas redzēt lielāku uzsvaru uz skolēnu caurviju prasmju apguvi, piemēram, kritisko domāšanu, spēju risināt konfliktus un strādāt komandā, komunikācijas prasmēm, līderību. Šīs ir prasmes, kuras atzīst par nozīmīgām darba devēji gan pasaulē, gan Latvijā un nākotnē to nozīme arvien pieaugs. Jau 18. gadu nākam skolām un skolotājiem talkā ar “Čē Čē Čempionāts”, kas ir vērsts uz skolēnu caurviju prasmju attīstīšanu, vienlaikus veidojot saliedētākas klases.”

“Jau vairākus gadus atbalstot “Čē Čē Čempionātu”, mēs kā banka savu lomu redzam bērnu finanšu pratības attīstībā. Pēc mūsu aptaujām redzam, ka joprojām vecāku uzskatā viņu bērniem trūkst zināšanu par finansēm un naudas lietām un arī skolā ne vienmēr tās zināšanas var iegūt. Pēdējā laikā savos uzdevumus čempionāta dalībniekiem fokusējamies tieši uz kiberdrošību, kas ir daļa no finanšu pratības. Šogad, pildot SEB uzdevumus, jaunieši ne vien uzzinās vairāk par to, kā atpazīt krāpniekus, bet mēģinās izglītot par to arī savus vecākus un vecvecākus,” saka “SEB bankas” valdes loceklis Arnis Škapars.

Šogad Eiropā lielākajā skolu klašu saliedēšanas festivālā “Čē Čē Čempionāts” (iepriekš pazīstams kā “Zelta Zivtiņas Čempionāts”) ir pieteikušās gandrīz 900 klases jeb 20 tūkstoši skolēnu no visas Latvijas. Šobrīd norit Pusfināls, savukārt Čempionāta Fināls, kurā par vērtīgām balvām un ceļojošo kausu sacentīsies ap 12 000 skolēnu, notiks 16., 17. un 18. maijā klātienē Bauskā. “Čē Čē Čempionātu”, kuru jau 18. sezonu rīko “Tele2”, atbalsta Bauskas novada pašvaldība, AS SEB banka, AS Sadales tīkls, Elektrum jauniešu izglītības projekts “FIZMIX.lv”, Latvijas Zaļais punkts, zīmoli “Super Manki”, “M&M’s” un “Orbit”. “Čē Čē Čempionāta” Fināla norisi ar savām aktivitātēm papildinās Latvijas Nacionālā Aizsardzības akadēmija un Zemessardzes 53. kājnieku bataljons, Valsts policija, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, biedrība “Papardes zieds” u.c.

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar