No iekšdedzes dzinēja automašīnas uz elektroauto – ko ņemt vērā?

Latvijā, elektroauto kļūstot arvien izplatītākiem, pieaug to cilvēku skaits, kas apsver iespēju vai arī plāno iegādāties jaunu vai lietotu elektrisko spēkratu. Kā izvēlēties sev piemērotāko auto un ko ņemt vērā, pārejot no ierastā iekšdedzes dzinēja uz elektroauto, skaidro uzlādes tīkla Eleport Latvija vadītājs Kārlis Mendziņš.

Nosaki savas primārās vajadzības

Lai izvēlētos sev piemērotāko elektroauto, sākotnēji jānosaka primārās vajadzības. Kādam svarīgas būs automašīnas funkcionālās priekšrocības, piemēram, iespēja ar vienu uzlādi veikt lielāku nobraucamo attālumu, tostarp citiem izšķirošais izvēles faktors būs salona apdares krāsa. Lai arī kādas būtu jūsu primārās vajadzības, pirms elektroauto iegādes ir svarīgi racionāli izsvērt visus jūsu ikdienas paradumus. “Ņemot vērā, ka elektroauto pamazām ir pieejami arī zemāku cenu segmentos un lietoto elektroauto tirgus sāk attīstīties arī Latvijā, šobrīd lielākā daļa sabiedrības var atrast sev atbilstošāko auto piemērotākajā budžetā. Ja raugāmies uz plašo elektroauto modeļu skaitu, tad zelta vidusceļš meklējams Hyundai un Kia modeļu klāstā, kā arī Volkswagen, Škoda un Cupra piedāvājumā,” norāda Kārlis Mendziņš, Eleport Latvija vadītājs.

Ja meklējat elektroauto, kas pēc braukšanas sajūtām un lietotāju pieredzes ir pietuvināts ierastajai iekšdedzes dzinēja automašīnai, K.Mendziņš atgādina – piedziņas atšķirību dēļ, braukšanas ziņā elektroauto jebkurā gadījumā atšķirsies un sniegs citādāku braukšanas pieredzi. Toties, ja vēlaties elektroauto, kas ārējā un iekšējā dizainā būtiski neatšķiras no iekšdedzes spēkratiem, tad jāraugās uz automašīnām, kas veidotas uz vienas platformas, piemēram, BMW iX3 būs teju identisks ar BMW X3 un Peugeot e208 ar Peugeot 208.

Pārliecinies par elektroauto tehnisko stāvokli

Iegādājoties jebkuru automašīnu, būtiski ir pārbaudīt tās tehnisko stāvokli. Tāpat kā iekšdedzes spēkratiem, arī elektroauto ir iespējams saskarties ar dažādām tehniskām ķibelēm. K.Mendziņš gan vērš uzmanību, ka, piemēram, par elektriskās piedziņas automašīnu motora “veselību” var ļoti nesatraukties, protams, ja nav aizdomas par to, ka izvēlētais automobilis ir iekļuvis kādā avārijā. Atšķirībā no iekšdedzes automašīnām, lai pilnībā pārliecinātos par elektroauto tehnisko stāvokli, vēlams pārbaudīt tā bateriju. Lai, iegādājoties lietotu elektroauto, izvairītos no negaidītiem pārsteigumiem, pirms pirkuma veikšanas svarīgi to pārbaudīt specializētās darbnīcās.

“Salīdzinot ar iekšdedzes spēkratiem, elektroauto ir ne tikai mazākas enerģijas patēriņa izmaksas, bet arī remonta izmaksas. Protams, lai precīzi novērtētu tehnisko izmaksu ieguvumus, katra automašīna ir jāapskata individuāli, un, ja salīdzinām, tad tikai tās automašīnas, kas ir līdzvērtīgas klases un cenas ziņā. Tomēr, ja raugāmies vispārīgi – elektroauto uzbūve ir ievērojami vienkāršāka, līdz ar to arī uzturēšana ir lētāka,” izceļ K.Mendziņš.

Iegādājies apdomīgi

Ja vēlaties iegādāties jaunu elektroauto, vislabāk to darīt pie oficiālajiem pārstāvjiem. Izņēmums gan ir Tesla automašīnas, kas ar augsto un uzticamo kvalitāti ir pierādījušas, ka uzņēmumam nav nepieciešamas savas pārstāvniecības citās valstīs. Tāpēc, ja plānojat iegādāties Teslu, ieteicams to darīt tiešsaistē oficiālajā mājaslapā vai sadarboties ar kādu uzņēmumu, kas nodrošina automašīnas iegādes pakalpojumus. Ja sliecaties par labu lietota elektroauto iegādei, tad ieteicams izvēlēties nobriedušākus tirgus, piemēram, Norvēģijas, Vācijas, Nīderlandes, Zviedrijas un Francijas.

Esi gatavs uzlādes procesam

Jebkuras elektriskās piedziņas automašīnas iegāde saistāma ar paradumu maiņu. Tieši automašīnas uzlādes process ir tas, kas ieviesīs zināmas pārmaiņas jūsu ikdienā. Ja līdz šim, veicot degvielas uzpildi, jums bija jābūt klātesošam šajā procesā, tad elektroauto uzlādi iespējams apvienot ar citām lietderīgām nodarbēm. Izvēloties automašīnu lādēt publiskā uzlādes stacijā, kas atrodas, piemēram, lielveikala stāvvietā, jums ir iespēja šo laiku veltīt ikdienišķiem pirkumiem vai izklaidei.

Pats uzlādes process būtībā neatšķiras no degvielas uzpildes. “Soļi, lai uzlādētu elektroauto, ir pavisam vienkārši – ierodoties uzlādes vietā, nepieciešams uzlādes vadu ievietot automašīnā tam paredzētajā vietā, autentificēties (izmantojot mobilās lietotnes, RFID vai kādu citu veidu), un uzlādes process var sākties. Kad automašīna ir uzlādēta, jānoslēdz uzlādes process, jāatvieno vads un varat doties ceļā,” norāda Eleport Latvija vadītājs Kārlis Mendziņš.

Elektroauto – maciņam un videi draudzīgi

Neatkarīgi no tā, vai tikai apsverat domu iegādāties elektroauto, vai jau esat noskatījis sev tīkamāko automašīnu, svarīgi atcerēties, ka elektroauto iegāde sniedz virkni ieguvumu gan jums personīgi, gan apkārtējai videi kopumā. Sākot jau ar augstāku braukšanas komfortu, finansiāliem ietaupījumiem, pateicoties mazākām enerģijas patēriņa un uzturēšanas izmaksām, dažādiem nodokļu atvieglojumiem un citām tikai elektroauto paredzētām priekšrocībām, beidzot ar iespēju iegūt patīkamāku, klusāku un tīrāku vidi sev apkārt.

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar