Tehnoloģijas steidzas palīgā: kā 5G var atvieglot dzīvi Latvijā pandēmijas laikā

Līdz ar Covid-19 vīrusa izplatīšanos sabiedrībā lielākā daļa uzņēmumu Latvijā sākuši strādāt attālināti, skolas slēgtas un skolēni spiesti mācīties tiešsaistē. Pandēmija ir izraisījusi lielu spiedienu uz tīkliem, jo strauji pieaug nepieciešamība pēc digitāliem risinājumiem un iespējām procesus pārnest interneta vidē. Plaši apspriestā 5G tīkla priekšrocības ir lielāks pārraides ātrums un stabilitāte, kas ļauj viegli un ērti strādāt no jebkuras vietas un tīklā bez problēmām savienot daudz vairāk ierīču. Pamatā ieguvumus no 5G sajutīs industriālais lietotājs, tehnoloģiju kompānijas, taču kāds no tā labums citiem sabiedrības pārstāvjiem? Uzņēmuma Huawei eksperti ir apkopojuši dažus no 5G ieguvumiem, kurus izjutīs ikviens.

Uzlabota un efektīva veselības aprūpe

Vairumā gadījumu, kad slimojam un ir nepieciešama medicīniska palīdzība, mums ir tikai viena iespēja – doties pie ārsta uz slimnīcu. Cilvēkiem, kuri dzīvo laukos un kuru ārsti atrodas vairāku desmitu kilometru attālumā, doties pie ārsta ir sarežģīti un laikietilpīgi. Savukārt šobrīd Covid-19 izplatības dēļ došanās pie ārsta ir kļuvusi ļoti riskanta ikvienam, tāpēc medicīnas pakalpojumu sniegšana attālināti kļūst arvien populārāka visā pasaulē. Diemžēl lēns tīkls un neuzticams savienojums liedz mediķiem gūt reāllaika datus vai organizēt kvalitatīvas video apskates pacientiem, kad nepieciešama to veselības stāvokļa novērtēšana un diagnostikas veikšana. Jau šīs pandēmijas laikā Huawei radīja tehnoloģiju, kas ar 5G palīdzību spēj diagnosticēt Covid-19 vīrusu dažu sekunžu laikā.

 Pasaulei atgriežoties ierastajā ikdienas ritmā, veselības aprūpes sistēma, izmantojot 5G tehnoloģijas, varēs piedāvāt attālinātu veselības aprūpi lielākam skaitam pacientu. Tāpat 5G tīkla jauda spēs nodrošināt arī iespēju ātri pārsūtīt liela apjoma failus, piemēram, apjomīgos magnētiskās rezonanses attēlus speciālistiem pārskatīšanai, ļaujot īsā laikā iegūt visu nepieciešamo speciālistu vērtējumu un operatīvi plānot slimnieku ārstēšanu.

Viedās pilsētas labākai dzīvei

Viedas pilsētas tiks aprīkotas ar dažādiem 5G tehnoloģijā balstītiem risinājumiem, tādējādi kļūstot drošākas un labāk reaģējot uz iedzīvotāju vajadzībām. Lai kļūtu par viedu pilsētu, pašvaldībai būs jāveic investīcijas gan datu sensoru, gan arī videonovērošanas kameru izvietošanā – tas palīdzēs labāk organizēt pislētas satiksmes plūsmas un nodrošināt drošību apkaimēs. Pateicoties lielākam pārraides ātrumam un uzlabotai savienojuma kvalitātei, 5G tehnoloģija būs galvenais faktors, kas ļaus vienlaicīgi savienot miljoniem ierīču blīvi apdzīvotās vietās. “Datu pārraides ātrums un tīkla stabilitāte, ko piedāvā 5G, paver jaunas iespējas pilsētvides attīstībā,” stāsta Rikijs Čeņs, “Huawei Technologies” vadītājs Baltijā. “Tagad pilsētās parādīsies iespēja ne tikai reāllaikā pētīt satiksmi, lai operatīvi ieviestu risinājumus tās uzlabošanai, bet līdzīgi monitorēt arī, piemēram, autostāvvietu noslogojumu pilsētas centrā un gaisa piesārņojumu sastrēgumstundās. Tas ļaus pilsētām efektīvi pielāgoties, lai nodrošinātu iedzīvotājiem vēl ērtāku, drošāku un tīrāku vidi dzīvošanai.”

Barselonā jau tiek efektīvi izmantoti 5G tehnoloģiskie risinājumi. Piemēram, izmantojot brauktuvēs iebūvētu sensoru sistēmu, vietējie autovadītāji tiek ātri novirzīti uz brīvajām stāvvietām. Šādi gan tika samazināts izmešu daudzumu gaisā, kā arī notiek raitāka autostāvvietas atrašana. Tāpat pilsētā izveidotā LED apgaismojumu sistēma, kas savienota ar sensoru tīklu, ļauj ietaupīt izdevumus Barselonas izgaismošanai. 5G risinājumi ļāvuši sakārtot arī atkritumu izvešanas sistēmu un optimizēt sabiedriskā transporta tīklu. Tagad pilsētā viedās atkritumu urnas gružus novada pazemē, samazinot smakas uz ielām un trokšņus no atkritumu savācēju automašīnām. Savukārt hibrīda autobusi un transporta pieturas, kas aprīkotas ar saules paneļiem ekrānu darbināšanai, padara arī sabiedriskā transporta lietošanu ērtu un dabai draudzīgu. No Barselonas noteikti var mācīties arī citas Eiropas pilsētas, kas vēl vilcinās ar 5G risinājumu ieviešanu – spāņi ir lieliski pierādījuši, cik efektīvas un ekonomiski izdevīgas ir viedās pilsētas.

Arī Šveicē 5G tīkls jau sāk kļūt par ikdienu. Valsts lielākais telekomunikāciju uzņēmums “Sunrise”, kura izveidotais 5G tīkls darbojas, izmantojot Huawei tehnoloģijas, jau nodrošina 5G tīklu vairāk nekā 260 pilsētām un ciematiem visā valstī. Pavisam nesen Cīrihē tika sasniegts rekords 5G lejupielādes ātrumā – iespaidīgi 3.67 gigabiti sekundē. Ar šādu tīkla ātrumu vidēja izmēra HD kvalitātes filmu lietotājs var lejupielādēt vien aptuveni 10 sekundēs!

Biznesa vide un ieguvumi tautsaimniecībai

Ekonomikas ekspertu pētījumi liecina, ka lielākie ekonomiskie ieguvumi būs tajās valstis, kas pēc iespējas drīzāk ieviesīs jaunos 5G risinājumus – būs iespēja attīstīt jaunas, inovatīvas nozares, piesaistīt ārvalstu investīcijas, piemēram, robotikas un pašbraucošo transportlīdzekļu virzienā. Šādas izmaiņas veicinās gan pašu uzņēmumu attīstību, ieviešot jaunus risinājumus un padarot ražošanu efektīvāku, drošāku un dabai draudzīgāku, gan nesīs ievērojamas izmaiņas darbiniekiem, radot jaunas darba vietas un jaunas izglītības iespējas. 

Ekonomistu aplēses liecina, ka pateicoties 5G pasaulē tiks radītas vismaz 22 miljoni jaunu darba vietas, un jau līdz 2035. gadam šīs tehnoloģijas iespējas pienesīs papildus 13,2 triljonus ASV dolāru globālajai tautsaimniecībai. 5G ieviešana pozitīvi ietekmēs visas pasaules attīstību, tādēļ tīkla ātrāka ieviešana ir visu valstu interesēs.

Labākas izklaides un atpūtas iespējas, neizejot no mājas 

5G tīkla ieguvumi būs jūtami ne tikai biznesā. Ar 5G starpniecību varēsim iegūt vēl nebijušu izklaides pieredzi, izmantojot paplašinātas realitātes (AR) un virtuālās realitātes (VR) iespējas. Tā piemēram, varēsim gatavot maltīti kopā ar sabiedrībā iemīļotiem pavāriem vai komunicēt ar saviem radiniekiem, jūtoties tā, it kā viņi būtu tepat blakus. Savukārt zemais latentums palīdzēs nodrošināt tiešsaistes spēļu baudīšanu reāllaikā un tikpat augstā kvalitātē, kā ar optisko vadu savienojumu. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar