Mākslīgo intelektu kā palīgu darbā uztver 41,1% Latvijas uzņēmumu

Pateicoties progresīvāko darbinieku entuziasmam un vadības iniciētām apmācībām, aizvien vairāk Latvijas uzņēmumos tiek iepazīti mākslīgā intelekta (MI) risinājumi. Dažos tie jau ieviesti un tiek izmantoti ikdienas darbā, citos vēl tikai veidojas priekšstats par digitālo rīku patiesajām spējām, tādēļ MI vērtējums biznesa pasaulē ir ļoti atšķirīgs. Kamēr četri no katriem desmit biznesa vadības sistēmas Jumis izstrādātāja Jumis Pro aptaujātajiem uzņēmumu pārstāvjiem mākslīgo intelektu uzskata par palīgu darbā, 7% to uztver kā sāncensi. Tomēr vairākums sliecas piekrist, ka MI rīki kļūs par darba procesa sastāvdaļu neatkarīgi no tā, vēlamies to, vai nē.

Lūgti norādīt, kuram apgalvojumam par MI piekrīt, lielākā daļa jeb 64,6% aptaujāto uzņēmumu pārstāvju izvēlējās atbildi «MI tāpat ienāks darba ikdienā, gribu to vai nē». Samiernieciskā nostāja uzskatāmi atspoguļo biznesa pasaulē valdošo uzskatu, ka MI risinājumi ir neizbēgama nākotnes sastāvdaļa, pat ja šobrīd lielākā daļa strādājošo vēl īsti nesaskata to pienesumu vai neprot apieties ar šiem rīkiem.

Neuzticēšanās inovācijai vai negatīva pieredze izskan otrajā populārākajā apgalvojumā. 48,9% respondentu norāda, ka salīdzinoši ilgu laiku prasījusi MI risinājumu paveiktā darba rezultātu pārbaudīšana. Daļa aptaujāto atzīst, ka bijuši nepatīkami pārsteigti par digitālo rīku pieļautajām kļūdām, kas licis apšaubīt arī pārējā MI radītā satura kvalitāti.

Tomēr vairāk nekā trešdaļas uzņēmumu pārstāvji spēj saskatīt MI rīku pozitīvu pienesumu. 41,1% uzsver, ka teksta un attēlu ģeneratori, kā arī citi risinājumi atvieglos ikdienas darbu. 30,6% sliecas domāt, ka MI taupīs darbinieku laiku un uzņēmuma naudu.

Izteikti negatīvs viedoklis ir aptuveni piektajai daļai aptaujāto. 20,7% ir pārliecināti, ka MI risinājumu ieviešana un uzturēšana ir pārāk dārga, 18,1% nespēj saskatīt MI pienesumu savā darbā un 7,1% to uztver kā draudu ikdienas darbā.

«Lai arī tā dēvētais mākslīgais intelekts šobrīd vēl ne tuvu nav sasniedzis fantastikas filmās demonstrēto sintētiskā saprāta līmeni, tas jau ierosinājis dramatiskas viedokļu sadursmes. Argumenti aptver visplašāko diapazonu: no pārliecības, ka MI atrisinās visas mūsu planētas problēmas, līdz histērijai, ka tas iznīcinās cilvēci, tādēļ mākslīgais intelekts jāaizliedz jau šodien. No aptaujas varam secināt, ka Latvijas uzņēmēji šajā jautājumā izvēlējušies pragmatisku vidusceļu – vērot, kā attīstās MI risinājumi, un ieviest tos, kas reāli palīdz uzņēmējdarbībā,» konstatē Jumis Pro vadītājs Viesturs Slaidiņš.

Jāpiebilst, ka gandrīz trešdaļa aptaujāto vēl nav noformulējusi viedokli par MI rīkiem. No tā var secināt, ka šai sabiedrības daļai vēl nav uzkrājusies pietiekama personīga pieredze darbā ar šiem risinājumiem.

Marta beigās veiktajā aptaujā piedalījās 420 Latvijas uzņēmumu pārstāvji.

Attēls: ilustratīvs (pexels.com)

1

TOP Komentāri

avatar
1 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
1 Komentāru autori
Veronica Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
Veronica
Viesis
Veronica

Zovem se Veronika i nisam mogla vjerovati kako sam dobila kredit od 20000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu da takve kreditne tvrtke još uvijek postoje na ovim prevarama posvuda, savjetovali su me i savjetovat ću svima koji trebaju kredit da ih koriste kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-pošte ( davidsonalbertloan@gmail.com) Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i dobijte svoj zajam od njih po stopi od 3%. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY.