Levits, Kaljulaida, Nausēda un Duda: iestājamies par atkārtotām, brīvām vēlēšanām Baltkrievijā

17. augustā Valsts prezidents Egils Levits sazinājās ar Igaunijas prezidenti Kersti Kaljulaidu (Mrs Kersti Kaljulaid), Lietuvas prezidentu Gitanu Nausēdu (Mr Gitanas Nausėda) un Polijas prezidentu Andžeju Dudu (Mr Andrzej Sebastian Duda), lai pārrunātu visu četru valstu vienoto nostāju par situāciju Baltkrievijā.

Sarunā prezidenti pauda skaidru un vienotu Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Polijas nostāju par atkārtotām prezidenta vēlēšanām Baltkrievijā, kas atbilstu demokrātisku valstu vēlēšanu pamatprincipiem un ko uzraudzītu starptautiskie novērotāji.

Tāpat prezidenti bija vienoti nostājā, ka pēc iespējas ātrāk ir jāsasauc Eiropadomes sēde, kurā jālemj par sankcijām pret tām Baltkrievijas amatpersonām, kuras veikušas represijas pret sabiedrības pārstāvjiem vai piedalījušas vēlēšanu rezultātu grozīšanā.

E. Levits, K. Kaljulaida, G. Nausēda un A. Duda arī uzsvēra ANO Drošības padomes un citu starptautisko organizāciju nozīmīgo lomu šajā situācijā.

Valsts prezidents Egils Levits šodien telefonsarunā šos jautājumus pārrunās arī ar Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ģenerālsekretāru Antoniu Gutērešu (Mr António Guterres).

Valsts Prezidenta kanceleja, Foto: I.Znotiņš

TOP Komentāri

avatar