Ģirģens: Ja represijas turpināsies, aicinu Baltkrievijas uzņēmumus pārcelt darbību uz Latviju

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens nāk klajā ar paziņojumu saistībā ar šobrīd notiekošo Baltkrievijā, aicinot Baltkrievijas valdību pārtraukt vardarbību un represijas pret tautu, kā arī, ja situācija neatrisināties, uzsverot iespēju Baltkrievijas uzņēmumiem, kas cieš no valstī pastāvošā režīma, pārcelt savu darbību uz Latviju.

“Nosodu represijas un vardarbību, ar kādu šobrīd Baltkrievijas varas iestādes vēršas pašas pret savu tautu, kā arī atbalstu Baltkrievijas nāciju cīņā par godīgu un demokrātisku valsti un atklātām vēlēšanām. Aicinu Baltkrievijas varas iestādes pārtraukt represijas un atļaut atkārtoti noturēt prezidenta vēlēšanas saskaņā ar starptautiski atzītiem standartiem, nodrošinot opozīcijai vienlīdzīgu piekļuvi visiem valdības kontrolētajiem plašsaziņas līdzekļiem un ļaujot tai piedalīties vēlēšanās uz vienlīdzīgiem noteikumiem. Vēlos uzsvērt arī to, ka man nav pieņemams, ka Baltkrievijas augstākās amatpersonas mediju vidē Latviju pozicionē kā Baltkrievijas suverenitāti apdraudošu valsti. Vienmēr esam Baltkrievu tautu uztvēruši kā draudzīgus kaimiņus un uzticamus sadarbības partnerus,” pauž iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens.

“Pagājušā gada jūlijā tika apstiprināti iekšlietu ministrijas ierosinātie grozījumi Imigrācijas likumā, kas atviegloja iespēju ārvalstu uzņēmumiem Latvijā iegūt Eiropas Savienības Zilo karti, lai veicinātu augstu kvalificētu speciālistu piesaisti. Ja šobrīd pastāvošā situācija Baltkrievijā neuzlabosies un turpināsies vardarbība pret sabiedrību, vēlos izteikt aicinājumu Baltkrievijas uzņēmumiem, īpaši IT sektorā, pārcelt savu darbību uz Latviju,” turpina ministrs.

Saskaņā ar pagājušā gada Imigrācijas likuma grozījumiem, ārzemniekam, kura ieceļošanas mērķis ir nodarbinātība, ilgtermiņa vīzu var izsniegt uz laiku, kas nepārsniedz vienu gadu. Ja ārzemnieks pēc vīzas derīguma termiņa beigām vēlas turpināt uzturēties Latvijas Republikā, viņš ir tiesīgs, neizceļojot no Latvijas Republikas, ilgtermiņa vīzas derīguma termiņa laikā pieprasīt termiņuzturēšanās atļauju. Ja uzņēmums attīstīs inovatīvu produktu un ir pieskaitāms pie jaunuzņēmumiem (Start-up), tad valdes locekļi uzturēšanās atļauju var saņemt uzreiz, pat pirms uzņēmums ir dibināts. Pēc uzturēšanās atļaujas saņemšanas 3 mēnešu laikā ir jāreģistrē uzņēmums un valdes locekļi.

TOP Komentāri

avatar