Kāpēc skaistumkopšanas nozarē Latvijā joprojām ir daudz nesertificētu “mājas meistaru”?

Dažādus skaistumkopšanas pakalpojums Latvijā piedāvā gan sertificēti saloni un profesionāļi, kas reģistrēti Skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzēju sarakstā, gan t.s. “mājas meistari”, kuri nereti darbojas bez reģistrācijas un citiem nepieciešamajiem sertifikātiem. Otrā kategorija nereti piedāvā zemākas pakalpojumu cenas, tomēr klientiem der aizdomāties, kā minētie meistari nodrošina zemākas cenas? Bieži tās tiek samazinātas ne tikai uz nodokļu maksāšanas, bet arī uz materiālu un palīglīdzekļu kvalitātes rēķina, kā arī neieguldot līdzekļus profesionālās kvalifikācijas celšanā. Rezultātā, vēloties ietaupīt, var ciest klienta veselība, un, ja skaistumkopšanas pakalpojuma sniedzējs nav oficiāli reģistrēts, patiesībā nav nekādu instrumenti, lai panāktu, ka sniedzējs uzņemas atbildību par nodarīto kaitējumu.

Atbildība jāuzņemas visām iesaistītajām pusēm

Visiem skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējiem jāpaziņo Veselības inspekcijai par skaistumkopšanas pakalpojumu sniegšanu. Tas ir apliecinājums klientiem, ka attiecīgais profesionālis vai salons ir drošs pakalpojumu sniedzējs. Savukārt, kosmētiķiem un skaistumkopšanas speciālistiem kosmetoloģijā jābūt arī ārstniecības personas sertifikātam, un šis statuss ir regulāri jāatjauno. Diemžēl, nozarē ir daudzi pakalpojumi sniedzēji, kuri neievēro šīs prasības un tajā pašā laikā turpina darboties. Par to atbildība jāuzņemas visām iesaistītajām pusēm – pakalpojumu sniedzējiem, kuri neievēro likumā noteiktās prasības, klientiem, kuri nepieprasa uzrādīt attiecīgos sertifikātus un pirms pakalpojuma saņemšanas neielūkojas reģistrā, kā arī uzraugošajām iestādēm, kurām būtu jāpievērš lielāka uzmanība tieši nereģistrētajiem pakalpojumu sniedzējiem.

Viegli atrast nesertificētos pakalpojumu sniedzējus

Ņemot vērā, ka teju visi skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzēji izmanto sociālos medijus, lai piesaistītu klientus, tas ļauj viegli identificēt, kurš nav reģistrējies, bet apkalpo klientus. Izmantojot publiski pieejamo informāciju, Valsts ieņēmumu dienests un Veselības inspekcija salīdzinoši ātri var izsecināt, kuriem pakalpojumu sniedzējiem būtu jāpievērš pastiprināta uzmanība. Šobrīd ir izveidojusies nedaudz absurda situācija, jo uzraugošās iestādes dodas pārbaudīt vien tos, kuri ir reģistrējušies, tātad – jau apliecinājuši gatavību sniegt drošu un oficiālu pakalpojumu.

Taupa uz materiālu kvalitātes un higiēnas rēķina

Arī klientiem jāpievērš lielāka uzmanība šiem aspektiem, jo tie tiešā veidā var ietekmēt labsajūtu un veselību. Klientiem ir tiesības lūgt meistariem uzrādīt nepieciešamos sertifikātus (tiem nav jābūt redzamā vietā, bet meistaram jābūt gatavam tos uzrādīt jebkurā laikā), kā arī jautāt, kā tiek sterilizēti instrumenti. Lai nodrošinātu zemākas cenas, t.s. “mājas meistari” nereti iegādājas materiālus un aprīkojumu tiešsaistes veikalā “Aliexpress”, nevis no sertificētiem piegādātājiem, pie kuriem mēdz būt augstākas cenas un minimālais preču apjoms. Diemžēl, bet nereti tiek taupīts arī uz klientu drošības un pakalpojuma higiēnas kvalitātes rēķina. Ne visos salonos ir autoklāvs (spiedieniekārta, kas paredzēta medicīnas preču, instrumentu un materiālu sterilizēšanai) vai karstā gaisa sterilizators, nemaz nerunājot par t.s. “mājas meistariem”. Ikvienam meistaram ir jābūt vismaz vienai no šīm iekārtām – gan vaksācijas, gan uzacu kopšanas pakalpojumu sniedzējiem, jo tur tiek izmantotas pincetes, gan sejas procedūru un nagu kopšanas gadījumos. Runājot par manikīra un pedikīra pakalpojumiem, jāpiezīmē, ka daudzi pakalpojumu sniedzēji rada šķietamu drošības sajūtu, izmantojot katram klientam individuālu nagu vīli, tās parasti tiek glabātas aploksnēs ar attiecīgā klienta vārdu līdz nākamajai lietošanas reizei, taču laikā, kamēr vīle gaida nākamo vizīti, baktērijas, kas tajā uzkrājušās, tikai aug. Patiesībā vienīgais drošais risinājums ir vienreizlietojamās nagu vīles. Taču tas nozīmē papildus izdevumus, no kā daudzi pakalpojumu sniedzēji cenšas izvairīties.

Iespējamas pat smagas sekas veselībai

Svarīgs aspekts ir arī skaistumkopšanā izmantojamās tehnoloģijas – no dažādām masāžas iekārtām līdz manikīra lampām. Visas iekārtas ir pieejamas gan “Aliexpress”, gan pie ražotājiem, kas piedāvā Eiropas Savienībā atzītus sertifikātus. Varētu šķist, kāda gan atšķirība – iekārta paliek iekārta, tomēr, izmantojot nekvalitatīvas iekārtas, sekas var būt ļoti smagas – nekvalitatīvs manikīrs ir mazākā no problēmām, nereti iznākums var būt arī ķīmisks apdegums, kura ārstēšana izmaksās daudz vairāk, nekā klients ietaupīs par pakalpojumu.

Vēlme ietaupīt ir saprotama, tomēr aicinu skaistumkopšanas jomas klientus atcerēties par savām tiesībām un drošību, netaupot uz veselības rēķina. Turklāt, paraugoties uz cenām pie reģistrētiem un nereģistrētiem pakalpojumu sniedzējiem, var secināt, ka atšķirības nav tik būtiskas, kā varētu šķist, un reizēm pat nav vispār.

Skaistumkopšanas salonu “Old Riga SPA” un “SIBI salons” īpašniece Kristīne Krama

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar