Eksperta padomi: kā sagatavot auto ziemas sezonai

Temperatūras stabiņam krītot, melnais ledus, vētraini laikapstākļi un sniegs autobraucējiem un to automašīnām kļūst par kārtīgu pārbaudījumu. Auto sagatavošana ziemas sezonai ikvienam šoferim ir jābūt kā ikgadējam rituālam. Pienācīgi sagatavojoties, iespējams samazināt risku saskarties ar problēmām ceļu satiksmē, kas var novest pie negadījuma. Labi koptiem auto ir arī augstāka tirgus vērtība, par ko priecāsies tie īpašnieki, kas pēcāk vēlēsies pārdot savus spēkratus.

Mats Buzelis (Matas Buzelis), uzņēmuma “carVertical” auto eksperts dalās ar padomiem, kā pārdzīvot ziemu un pasargāties no problēmām ceļu satiksmē.

  1. Pārbaudiet akumulatoru

Akumulators vidēji kalpo trīs četrus gadus. Tā mūžs ir atkarīgs no dažādiem faktoriem. Taču vairums autovadītāju maina akumulatoru tikai tad, kad tas pārstāj darboties.

Lai izvairītos no negaidītājām akumulatora ķibelēm, pārbaudiet akumulatora tehnisko stāvokli pirms ziemas sezonas iestāšanās, piestartējot auto un aplūkojot akumulatora indikatora lampiņu. Ja lampiņa deg sarkanā krāsā, tad akumulatora spriegums ir zems, ja zaļā – tad viss kārtībā. Savukārt, ja lampiņa ir melnā krāsā, tad tas nozīmē, ka akumulators ir tukšs un vairs nevar tikt izmantots.

  1. Pārbaudiet vējstikla tīrīšanas smidzinātājus un izmantojiet ziemas mazgāšanas šķidrumu

Pārliecinieties, ka izmantojat sezonai atbilstošu vējstikla mazgāšanas šķidrumu. Daļa var tikt izmantota cauru gadu, bet citiem ir īpašs ķīmisks sastāvs, kas nodrošina paaugstinātu darbības efektivitāti konkrētu gadalaikā.

Vasaras mazgāšanas šķidrums labāk notīra kukaiņus, savukārt ziemas mazgāšanas šķidrums labāk atbrīvojas no sāls un dubļu paliekām.

Temperatūrai strauji samazinoties, vasaras mazgāšanas šķidrums var sasalt un aizsprostot vējstikla mazgāšanas sistēmu, tajā skaitā arī smidzinātājus. Lai novērstu liekas problēmas, iztukšojiet vējstikla mazgāšanas šķidrumu un aizstājiet to ar ziemai atbilstošu līdzekli, kurā ir iekļauta tāda aktīvā viela kā glicerīns.

  1. Pārbaudiet logu tīrītājus

Ziemas laikapstākļi var būt neparedzami, tādēļ logu tīrītājiem ir jābūt labā tehniskā stāvokli, lai tie spētu attīrīt stiklu sniega vētras apstākļos.

Atkarībā no ražotāja pie vidējas slodzes slotiņas var nolietoties gada laikā. Pēc tam tās vairs nespēj tik efektīvi attīrīt stiklu no netīrumiem un ūdens. Nolietotas slotiņas mēdz saskrāpēt vējstiklu.

  1. Izmantojiet gumijas vai plastmasas paklājiņus

Lai arī auduma salona paklājiņi mēdz izskatīties labāk, tiem arī ir savi trūkumi. Ziemā šādi paklājiņi uzsūc mitrumu, kas pēcāk iztvaiko uz logiem un sasalst no iekšpuses.

Šo nepatīkamo ciklu iespējams pārtraukt visai ātri. Aizstājiet audums paklājiņus ar gumijas vai plastmasas izstrādājumiem. Gumijas vai plastmasas paklājiņi kalpos ilgāk, netiks aptraipīti, palīdzēs novērst rūsu un kopumā pasargāt salona grīdu.

  1. Iegādājieties atkausēšanas šķidrumu

Pirms došanās ceļā ir svarīgi vispirms notīrīt sniegu un ledu no automašīnas logiem.

Negadījumus ziemā bieži izraisa autovadītāji, kuri savus transportlīdzekļus nav pienācīgi attīrījuši no ledus un sniega. Katrs negadījums var sabojāt auto un tā tirgus vērtību, kā arī novest pie traumām.

Ja spēkrats ziemā tiek atstāts ārā, tad ir liela iespējamība, ka būs nepieciešams ledus skrāpis, lai logus attīrītu no ledus un sniega. Taču šis rīks ne vienmēr ir pats efektīvākais. Dažādi atkausētāji un atkausēšanas šķidrumi spēj atbrīvoties no ledus un sniega teju momentāni.

  1. Pasargājiet virsbūvi no korozijas

Auto ražotāji nemitīgi meklē veidus, kā uzlabot dzinēja efektivitāti, braukšanas komfortu un pasažieru drošību. Taču ne visi ražotāji iegulda labā korozijas aizsardzībā, kā dēļ rūsas pleķi var kļūt par ievērojamu problēmu jau dažu ziemu laikā.

Transportlīdzekļu īpašnieki, kas vēlas pasargāt savus spēkratus no rūsas, var veikt preventīvus pasākumus. Piemēram, nomazgājot auto 1-2 reizes mēnesī, iespējams to attīrīt no sāls. Taču mazgāšana negarantē, ka virsbūvei pēc gada vai diviem varētu neparādīties korozijas pēdas. Efektīvākais veids, kā pasargāt spēkratu no korozijas, ir izmanto rūsas aizsardzības līdzekļus, ar kuriem var apstrādāt transportlīdzekļa šasiju. Pat viens līdzekļa slānis būtiski paildzinās automašīnas kalpošanas mūžu.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar