Lai vasaras saulgrieži būtu mierpilni, parūpējies par suņa un kaķa drošību!

Svētku svinēšana vienmēr ir brīnišķīga, un kas gan var būt skaistāks par vasaras saulgriežiem – Jāņiem! Tomēr katrs atbildīgs mājdzīvnieka saimnieks zina, ka tas nozīmē arī plānošanu un rēķināšanos ar savu mīluli. Vai tas varēs doties līdzi? Ja nē, kas to pieskatīs? Un cik ilgi mīluli var atstāt vienu? Rimi Mājdzīvniekiem veselības eksperte, sertificēta veterinārārste Anete Kalniņa skaidro, kam svētku laikā jāpievērš pastiprināta uzmanība gan kaķu, gan suņu saimniekiem un kā parūpēties par mīluļu drošību.

Saulgriežu svinēšana visbiežāk ir divu dienu pasākums, kas suņa saimniekiem nozīmē plānošanu un reizēm arī zināmu pielāgošanos. Ja suns ir atbilstoši socializēts un to atļauj vieta, svētkus var skaisti nosvinēt arī kopā. “Jau gadiem ilgi izvēlos tādu svinību vietu, kur varu ņemt līdzi savu labāko draugu. Tas, protams, uzliek zināmus ierobežojumus – pieskatīšanu, rēķināšanos ar suņa vajadzībām, – bet, manuprāt, tas ir tā vērts. Suns noteikti nevar palikt mājoklī viens uz diennakti, kā tas ir iespējams ar kaķi. Jau kļūstot par suņa saimnieku, ir jāapzinās, ka nākamos padsmit gadus būs jārēķinās ar sava mīluļa vajadzībām,” norāda veterinārārste un piebilst: “Protams, ir pieejamas dzīvnieku  viesnīcas, kā arī ir iespēja savlaicīgi sarunāt kādu, kas suni pieskata.”

10 svarīgākās lietas, kas jāņem vērā, ja svētkus plāno svinēt kopā ar suni.

  • Atrodoties nenorobežotā svinību vietā, suns ir pastāvīgi jāpieskata vai tam jāatrodas pavadā, lai interese par apkārtni negūst virsroku un svētki nepārvēršas par izmisīgu suņa meklēšanu. Mierīgākam prātam noderēs arī pie kakla siksnas piestiprināts suņa īpašnieka tālruņa numurs.
  • Tikpat būtiski ir rēķināties ar laika apstākļiem – jāatceras, ka suns var pārkarst. Nodrošini sunim pieejamu svaigu dzeramo ūdeni un vietu, kur patverties no tiešiem saules stariem. Ņem vērā, ka brahiocefālo šķirņu jeb saspiesto purniņu suņiem pārkaršanas risks ir daudz lielāks.
  • Suni nekādā gadījumā neatstāj vienu auto salonā! Arī dažu minūšu veikala apmeklējums, atstājot puspavērtus auto logus, ir bīstams dzīvnieka dzīvībai un veselībai.
  • Pirms došanās zaļumos parūpējies, lai suns ir pasargāts pret ērcēm, kas var pārnēsāt suņa dzīvībai un veselībai bīstamu slimību ierosinātājus. Konsultējies ar veterinārārstu, lai izvēlētos savam sunim piemērotāko pretērču līdzekli.
  • Ja saulgriežu svinēšana plānota pie ūdens, pārliecinies, ka dzīvniekam peldvieta ir droša, ka tas neiestigs dūņās un ka krasts ir pietiekami lēzens, lai suns no ūdenstilpnes izkļūtu paša spēkiem.
  • Ja šķiet, ka suns ir pārkarsis, nekādā gadījumā nemet to ūdenī, jo strauja temperatūras maiņa var radīt šoka stāvokli dzīvnieka organismam! Karstumā labāk viegli samitrini suņa apmatojumu un ļauj sunim saslapināt pēdas.
  • Pēc peldēm neaizmirsti pārbaudīt suņa ādu, jo jāņem vērā, ka siltā laikā, pavilnai kārtīgi neizžūstot, ir palielināta iespēja mitruma un siltuma apstākļos veidoties ādas iekaisumiem jeb mitrajiem dermatītiem.
  • Savlaicīgi brīdini svinību viesus, lai bez tavas ziņas suni necienā, jo pat jāņusiers un šašliks var kļūt par smagu pārbaudījumu suņa gremošanas traktam. Arī nepieskatīts galds, grils un atkritumi sunim var kļūt par papildu kārdinājumu.
  • Paša sirdsmieram iesaku uz svinību vietu paņemt līdzi arī pirmās palīdzības komplektiņu sunim – jebkurā veterinārajā aptiekā nopērkamus medikamentus pret caureju, kā arī pārsējus un dezinfekcijas līdzekļus.
  • Grils un ugunskurs ir suni apdraudošas vietas, tādēļ uzmani suni, lai tas negūst apdegumus!

“Var šķist, ka visi šie apdraudējumi padara kopīgus svētkus par darbu, bet nebaidies, kopīgi svētki ir skaistākais, kas var būt, pat ja tas nozīmē nedaudz uzmanīties un pielāgoties,” stāsta Anete Kalniņa.

Kaķu saimniekiem divu dienu prombūtne no mājām ir mazāk sarežģīta, jo kaķis visbiežāk šādu laika periodu var atrasties mājoklī viens, tomēr arī šajā gadījumā dažas lietas ir jāņem vērā.

  • Vēdināšanas režīmā atstāti logi kaķim ir nopietns apdraudējums. Neatstāj kaķi mājās vienu ar šādā veidā atvērtiem logiem, ja vien tie nav aprīkoti ar speciālu drošības sistēmu, kas neļauj kaķim iekļūt atvērtajā zonā! Kaķim dabiskā interese par ārvidi var būt tik kārdinoša, ka tas, mēģinot tikt ārā, var iesprūst, un ar pāris stundām šādā stāvoklī pietiek, lai radušies nervu un orgānu bojājumi vairs nebūtu savienojami ar dzīvību.
  • Parūpējies par pietiekamu ēdiena apjomu un vēl būtiskāk – par ūdens pieejamību. Atstāj dzeramo ūdeni vairākos traukos, lai, ja viens, piemēram, tiek apgāzts, būtu pieejama cita vieta, kur padzerties. Lielisks palīgs ir strūklakas, kur ūdens ir tekošs, jo kaķi ir ļoti kaprīzi uz sastāvējušos ūdeni un var izvēlēties labāk iztikt bez dzeršanas.
  • Nodrošini vismaz divas kaķu kastītes, jo daudzi kaķi labāk cietīsies, nekā ies uz jau lietotu kastīti, kas savukārt veicinās urīnceļu problēmas.
  • Arī dzīvoklī pastāv pārkaršanas risks. Atstājot kaķi ilgāku laiku vienu intensīvā saulē un nevēdinātās telpās, tās var pamatīgi uzkarst. Palīdzēs žalūziju vai aizkaru aizvēršana, kā arī atvēsinošie paklājiņi mājoklī.

Attēla avots: https://www.pixabay.com/

TOP Komentāri

avatar