Latvijas iedzīvotāji – prātīgi līgotāji, ķibelēs iekuļas vien 14%

“No tiem, kuri aptaujā atzīmējuši, ka nav guvuši traumas Jāņos, 47% uzskata, ka tā ir bijusi tīrā veiksme. Tomēr ir vērts atcerēties, ka uz labu laimi paļauties vien nevajadzētu. Kā liecina ERGO novērojumi, līdzās sportošanai un braukšanai ar mototransportu, cēlonis negadījumiem, kas pieaugušos vasarā piemeklē visbiežāk, ir izklaides. Brīvdienās un svinībās atpūšoties un izklaidējoties, cilvēki nereti kļūst pārdroši un bezrūpīgi, tādējādi zaudējot modrību un gūstot dažādas traumas, visbiežāk – lūzumus un sasitumus,” stāsta ERGO Atlīdzību regulēšanas departamenta direktors Ivars Vismanis.

 

Kopumā vasaras periodā – atvaļinājumu laikā un brīvdienās – raksturīgās traumas ir sastiepumi, kaulu lūzumi, smadzeņu satricinājumi un grieztas brūces.

 

Kā liecina aptauja, vīrieši uz pusi biežāk nekā sievietes saskaras ar sitācijām, kurās tiek gūtas traumas – gan vieglus savainojumus, kas netraucē svinību gaitu (sasitumus, izmežģījumus u.tml.), gan smagākas traumas, kas prasījušas ārsta apmeklējumu (lūzumus, smagus sasitumus u.tml.).

 

“Tuvojas Līgo un Jāņu svētku brīvdienas, tāpēc aicinām iedzīvotājus būt uzmanīgiem un sargāt pašiem sevi. Vecākiem svarīgi pieskatīt arī bērnus. Piemēram, 22% no pavasarī saņemtajiem nelaimes gadījumu apdrošināšanas atlīdzību pieteikumiem ERGO bija cietuši bērni,” uzsver Ivars Vismanis.

 

Lai pasargātu sevi un bērnus no traumām, ERGO speciālisti iesaka:

–     Ņemt vērā, ka vasarā ķermeņi ir vairāk atkailināti, tādējādi vairāk pakļauti traumu iespējamībai – nobrāzumiem, apdegumiem (t.sk. saulē), iegriezumiem u.tml.

–     Būt uzmanīgiem, vērīgiem pie ugunskura vai grila, kur ir atklāta uguns, neatstāt bērnus vienus tā tuvumā.

–     Būt uzmanīgiem peldoties, jo, atsākoties peldsezonai, ūdenstilpnēs var būt stikla lauskas, skārda bundžas u.tml. asi priekšmeti, kas var radīt nopietnus mīksto audu savainojumus sagriežoties.

–     Neatstāt bērniem pieejamā vietā karstu tēju, zupas vai asus priekšmetus, kā arī sadzīves ķīmiju u.c. bīstamas vielas – nagu lakas noņēmēju, ūdeņraža pārskābes šķīdumu, šķidrumu grila aizdedzināšanai u.tml., kā arī alkoholu.

–     Tiem, kam mēdz būt alerģiska reakcija uz insektu kodumiem, nodrošināties ar to atbaidīšanas līdzekļiem, kā arī līdzekļiem kodumu apstrādāšanai, ja tas tomēr noticis.

–     Ciemojoties vai svinot svētkus ārpus mājas, būt divtik uzmanīgiem, gan peldoties svešā vietā, gan mērojot nepazīstamus ceļus un takas.

–     Ja ir gadījies satraumēties, pats svarīgākais ir saglabāt mieru un novērtēt situāciju. Ja skaidrs, ka pašu spēkiem neizlīdzēsies, jāzvana uz 112.

TOP Komentāri

avatar