5 idejas, kā padarīt mājokli vēsāku

Vasaras karstumā dzīve pilsētā var būt mokoša – īpaši tad, ja nav balkona, uz kura atveldzēties un aizvadīt vakarus, vai zaļās zonas pagalmā, kur kaut uz mirkli justies kā dabā. Atvēsināt energoefektīvu mājokli ir vienkāršāks uzdevums, jo energoefektīvās ēkās ir laikus padomāts ne tikai par to, lai ziemā siltums nepazustu, bet arī lai vasarā nekļūtu pārāk karsti. Tomēr arī vecākās ēkās bez dažādiem energoefektivitātes risinājumiem un gaisa kondicionēšanas ir iespējams pazemināt temperatūru telpās. Mājokļu attīstītāja “Bonava Latvija” speciālisti apkopojuši idejas, kā atvēsināt savu mājokli karstajās vasaras dienās.

Aizkari un žalūzijas ir domāti tam, lai tos aizvērtu!

Dažādi aizkari un žalūzijas pasargā no ziņkārīgiem skatieniem, tomēr tas nav vienīgais uzdevums. Ja ārā spīd saule, aizvērti aizkari un žalūzijas palīdz aizturēt karstos starus un neļauj telpai tik ātri uzsilt. Gluži pretēji jārīkojas naktī, kad ārā ir vēsāks, – atverot logus un arī aizkarus, nekas netraucēs vēsajam gaisam piepildīt telpas. Iespējams iegādāties arī žalūzijas un aizkarus ar speciālu pārklājumu, kas vēl vairāk aiztur saules starus.

Dabisku materiālu tekstīlijas nesviedrē

Kokvilnas, lina audumiem, zīda un bambusa šķiedrai piemīt ja ne gluži atvēsinošas īpašības, tad vismaz spēja nesviedrēt, kā to dara sintētiski materiāli. Tāpēc mājas tekstīlijām, sevišķi gultasveļai, vasaras karstumā labāk izvēlēties dabiskus materiālus. Noderīga ideja – pāris stundu pirms gulētiešanas ielikt gultasveļu ledusskapī un uzklāt gultu tieši pirms naktsmiera. Protams, palagi atkals sasils, bet ne tik ātri, un gulētājs paspēs iemigt.

Mazāks gaisa mitrums – vieglāk elpot

Ļoti karstās dienās labs palīgs ir ierīces gaisa mitruma mazināšanai un dažādi ventilatori, kas gaisu telpā neatvēsinās, bet vismaz sakustinās, padarīs sausāku un līdz ar to “vieglāku”. Karstā laikā ventilatori ir cilvēka labākais draugs, un tie pieejami plašā klāstā – no miniatūrām versijām lietošanai uz darba galda līdz klasiskiem pārnēsājamiem un jaudīgiem griestu ventilatoriem.

Ja var to atļauties un tas ir tehniski iespējams, protams, nav efektīvāka atvēsināšanas veida par gaisa kondicionētāju. Taču arī tas jālieto pareizi – kondicionētāja darbošanās laikā logi un durvis jātur ciet! Tas ļaus ierīcei strādāt efektīvāk un samazinās tās darbināšanai nepieciešamās enerģijas patēriņu.

Izvēlies mājokļa sienām gaišākas krāsas

Protams, krāsa pati par sevi karstumu nemazina, kaut arī gaiša krāsa mazāk pievelk saules starus. Sienu izkrāsošana gaišos toņos ir drīzāk psiholoģisks paņēmiens, jo gaiši krāsotas telpas šķiet plašākas, vieglākas un gaišākas. Izvēloties vēsos toņus, smadzenes saņems signālu, ka apkārt ir vēsāk nekā patiesībā. Ko darīt ar vēsajām sienām ziemā? “Uzsildīt” tās ar mīkstiem audumiem, bieziem paklājiem un sulīgiem, košiem krāsu akcentiem!

Nelieto karstumu izplatošas ierīces!

Jebkura elektroierīce darbojoties izplata siltumu, bet dažas ir sevišķi sildošas. Kāpēc gan karstajās dienās neatturēties no plīts un cepeškrāsns izmantošanas? Tik un tā apetīte karstumā nav diez ko liela, tāpēc var iztikt ar salātiem, svaigiem augļiem, dārzeņiem un, protams, saldējumu! Jāatceras arī dzert gana daudz ūdens, bet vēsa duša ik pa laikam pazeminās ķermeņa temperatūru un kaut vai uz mirkli atvieglos karstuma sajūtu.

Foto: pexels.com

TOP Komentāri

avatar