Nenokavē vasaru: uzzini kā un kur pilsētā pagatavot grilētu maltīti darba dienas vakarā

Vasaras Latvijā ir īsas un augusta sākums nereti ir brīdis, kad sākam satraukties, vai pagūsim vēl izbaudīt un izgaršot vasaru. Maltītes svaigā gaisā var būt lielisks veids kā pagarināt vasaru pat tad, ja jums nav sava privātmāja vai laika doties uz tālākiem atpūtas parkiem. “Putnu fabrika Ķekava” aicina arī pilsētniekus ļauties gardām grila maltītēm darba dienu vakaros, piedāvājot septiņus padomus grilēšanai publiskās vietās un īsu apkopojumu ar piemērotākajām vietām.

1. Iepazīsties ar ugunskura un grila lietošanas noteikumiem dažādās teritorijās

Pagatavot gardu grilētu maltīti patiesībā ir atļauts ļoti daudzās vietās kā Rīgā, tā citās Latvijas pilsētās, taču ir svarīgi ievērot ugunsdrošības noteikumus un citus ierobežojumus.

Ja pikniks notiek vietā ar jau ierīkotu ugunskura vietu, tad ierobežojumu nav – tajā pašā ugunskura vietā var izbērt grilā radušās ogles. Savukārt, ugunskurus patvaļīgi kurināt nedrīkst. Šis aizliegums attiecas uz publiskiem apstādījumiem, pilsētas pludmalēm, parkiem, mežiem, piejūras dabas parkiem un aizsargājamām teritorijām pie Baltijas jūras. Noteikumi ir spēkā 365 dienas gadā.

Pie ūdenstilpnēm vai citās publiskās vietās drīkst cept šašlikus, izmantojot grilu, mangali un citu šašlika cepamo ierīci, lai ogles nekādā veidā nesaskartos ar zemi. Neatkarīgi no veida, kādā tiek pagatavots šašliks, tas nedrīkst nodarīt kaitējumu apstādījumiem, trešajām personām, kā arī tā lietošanā jāievēro ugunsdrošības noteikumi un ražotāja instrukcijas. Savukārt vietās, kur nav ugunskura vieta, ogles noteikti nedrīkst bērt zemsedzē vai atkritumu urnā. Ugunsnedrošajā laikposmā ar uguni mežā jābūt īpaši uzmanīgiem – to drīkst kurt tikai labiekārotās ugunskura vietās.

2. Izpēti tuvāko apkārtni un izvēlies piknika vietu

Savā ikdienā mēs visi pārsvarā izmantojam vienus un tos pašus ceļus, lai nokļūtu uz saviem ikdienas galamērķiem. Izejiet nesteidzīgā pastaigā pa tuvāko apkārtni ar ziņkārīga tūrista attieksmi un visticamāk jūs pamanīsiet kādu piemērotu vietu savam piknikam.

Rīgā un citās Latvijas pilsētās ir vairākas lokācijas, kur pilsētnieki var rīkot piknikus un baudīt grilētu gaļu. Pēdējo gadu laikā ir būtiski palielinājies labiekārtotu vietu skaits, kurās jau ir izvietoti galdi, soliņi un atkritumu urnas, taču arī zālītē vai citās tuvējās apkārtnes vietās iespējams organizēt piknikus. Varbūt atliek tikai ielikt somā savu mīļāko galdautu un izbaudīt skaistu vakaru? Protams, svarīgi ir būt atbildīgiem un pēc brīvdabas maltītes savākt savus atkritumus un uzturēt apkārtni tīru.

3. Iedvesmai: dažas piknikam piemērotas vietas

Rīga – daudzās publiskās vietās un mežu teritorijās iespējams baudīt savu maltīti, taču ir svarīgi pievērst uzmanību, vai teritorijā nav izvietotas aizlieguma zīmes. Piemēram, piknikus nedrīkst rīkot kanālmalas nogāzē. Teritoriju, kur to drīkst darīt, ir ļoti daudz. Sauļoties un rīkot piknikus ir atļauts zaļajā zonā Lucavsalā, kur pat ir iekārtots īpašs “Ķekava grilparks” grila ēdienu cienītājiem. Tāpat teritorijā ap Māras dīķi, Mārupītes dabas parkā, Piejūras parkā, Ķengaraga, Strazdumuižas, Ozolaines, Dzegužkalna, Nordeķu, Uzvaras, Bišumuižas, Anniņmuižas un Ēbelmuižas parkā Ziepniekkalnā. Tāpat arī Kleistos pie Hapaka grāvja, Biķernieku, Šmerļa, Juglas, Ziepniekkalna, Ulbrokas, Imantas un Bolderājas zaļajā masīvā un daudzās citās vietās. Ja jums patīk iekārtoties zālītē, mierīgi to dariet.

Jūrmala – Mellužu pludmale, Dubultu pludmale, Pumpuru pludmale, Lielupes peldvieta “Ezeru ielas peldvieta”, Ragakāpas dabas taka.

Ogre – atpūtas vieta “Berlīnes krustojums”, dabas parks “Ogres zilie kalni”.

Ķekava – atpūtas vieta “Ziedonis” un “Ķiķerītis”, publiskās atpūtas vietas “Murdiņi”, “Ķekavas Grilparks”, kas atrodas pašā pilsētas centrā pie Ķekaviņas upes, kā arī atpūtas vietas pie Titurgas ezera.

Valmiera – Kābeles pilskalna taka, atpūtas parks, Burtnieku ezers.

Daugavpils – Stropu ezera centrālā pludmale, atpūtas vieta Sila ezera krastā, Riču ezers un Pērkules krauja.
Liepāja – dabas parks “Bernāti”, Beberliņu atpūtas parks, Jūras stāvkrasti, Gramzdas meža parks.

Jelgava – Lielplatones muižas parks, Vilce – Zaķu pļava, atpūtas vieta “Tīreļu stallis”.

4. Izvēlies viegli grilējamus produktus

Lai padarītu grilēšanu pilsētā vieglāku un ērtāku, izvēlies viegli grilējamus produktus. Piemēram, cāļa šašliks vai cepamdesiņas ir lieliska izvēle, jo to pagatavošana neprasa daudz laika vai pūļu. Izmanto arī dārzeņus un sēnes, kas labi grilējas un piešķirs ēdieniem bagātīgu garšu.

5. Izmanto marinādes, garšvielas un mērces

Putnu fabrika Ķekava” pārdošanas rezultāti liecina, ka Latvijas iedzīvotāji, biežāk nekā citviet Eiropā, izvēlas svaigu gaļu, nevis gatavās marinādes. Tomēr tieši marinādes ir tās, kas atvieglo pagatavošanu un piešķir vasaras maltītēm tik raksturīgos aromātus.

Droši eksperimentē ar marinādēm vai garšvielām vai pagatavo tās pats, lai grilēšanai sagatavotu ne tikai gaļu, bet arī dārzeņus. Vienlaikus atceries, ka arī gatavajai produkcijai tagad ir pieejamas tik daudzas un kvalitatīvas izvēles iespējas. Piemēram, “Putnu fabrikas Ķekavas” marinēto gaļu klāstā atradīsi cāļa filejas produktus, pusspārnus, šķiņķus, stilbus un, protams, šašliku. Tāpat var izvēlēties arī cepamdesas, kas ir ērta un iecienīta alternatīva gan maigāku garšu cienītājiem, gan tiem, kam patīk mednieku desiņas.

Savukārt, ja vēlies izjust grila ēdienu raksturīgo garšu buķeti, bet nevēlies kurināt grilu, papildini maltīti ar garšvielām, mērcēm. Piemēram, tu vari iepriekš uzcept cepeškrāsnī savu iemīļoto šašliku un papildināt to ar BBQ mērci.

6. Atceries uzraudzīt, nepārcept un nepiededzināt maltīti

Kad esi sācis grilēšanu, rūpīgi uzraugi ēdienu un regulāri pagriez to, lai nodrošinātu vienmērīgu apcepšanu un izvairītos no pārcepšanas. Turklāt piedegusi gaļa un ogles, kas veidojas grila procesā, tiek uzskatītas par potenciāli kaitīgām veselībai. Katrs gabaliņš var prasīt atšķirīgu pagatavošanas laiku, tāpēc uzmanīgi jānovēro process.

7. Izpēti vienreizlietojamā grila lietošanas noteikumus

Katram grila ražotājam var būt atšķirīgi noteikumi vienreizlietojamā grila izmantošanai. Svarīgi vienmēr pārliecināties, vai grilēšanas režģis ir salikts pareizi un stabili atrodas savā vietā. Lai sasniegtu labākus rezultātus, sagaidi, kamēr vienreizlietojamais grils sasniedz ieteicamo temperatūru pirms ēdiena uzlikšanas uz režģa. Parasti uz grila iepakojuma ir norādīts laiks, kas nepieciešams, lai sasniegtu optimālo grilēšanas temperatūru.

Vienreizlietojamie grili bieži nāk ar iepriekš iestrādātām ogļu briketēm, bet ieteicams pievienot papildu ogles, kas grilam palīdzēs uzturēt optimālu temperatūru ilgāku laiku un panākt vienmērīgu siltumu. Pēc grilēšanas pārliecinies, ka ogļu atlikumi ir pilnībā nodzēsti un auksti, pirms tie tiek izmesti atbilstoši vietējām vides aizsardzības norādēm.

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar