Latvijas māmiņu radītās atstarojošās vestes bērniem var glābt dzīvības

Katru gadu novembra trešajā svētdienā pasaulē piemin ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušos. Salīdzinot ar citām Eiropas Savienības valstīm, diemžēl Latvijā ceļu satiksmes negadījumu skaits joprojām ir ievērojami augsts. Tādēļ mēs, kā mammas, izlēmām, ka jāņem lietas savās rokās un jārada vestes, kas palīdzēs autobraucējiem labāk ieraudzīt mazos satiksmes dalībniekus tumšajā gada laikā, saka jaunā zīmola “SeeMe” pārstāve Eva Bērze.

Valsts policijas dati liecina, ka šogad no gada sākuma līdz 10. novembrim ceļu satiksmes negadījumos ir cietuši 144 gājēji – bērni vecumā līdz 18 gadiem. No tiem smagi ievainoti deviņi, un viens gājis bojā. Ceļu satiksmes negadījumos cietušo bērnu īpatsvars ir aptuveni 30%.

“Gājējs tumšās drēbēs autovadītājam ir pamanāms aptuveni tikai no 17 metriem. Rēķinot reakcijas ātrumu un bremzēšanas ceļu, automašīnai pie šādas redzamības nav iespējams savlaicīgi apstāties. Protams jāņem vērā arī braukšanas ātrums, ceļa apgaismojums un laikapstākļi. Taču ar atstarojošo vesti gājējs ir pamanāms jau no 140 m attāluma, kas krietni samazina sadursmes risku. Savukārt tālo gaismu diapazonā gājējs, kurš ir uzvilcis atasarojošo vesti, ir ieraugāms jau no 400 metru attāluma,” uzsver “SeeMe” pārstāve.

Ideja, ražot bērnu atstarojošās vestes, trīs draudzenēm radās jau 2020. gadā, kad Eva piedzīvoja situāciju, kurā nebija pārliecināta par sava bērna drošību uz piemājas ceļa rudens pievakarē.

“Ārā bija tumšs un iela nebija pilnīgi apgaismota, kad mums pretī brauca automašīna. Pēdējā brīdī paskrējām mālā. Likās, ka ar bērnu neesam nemaz pamanāmi. Pamatīgi sabijos un secināju, ka pat piemājas pastaiga var būt dzīvībai bīstama. Aizdomājos par to, ka vēlos iegādāties bērnam atstarojošo vesti. Taču, kad to iegādājos, saskāros ar nākamo problēmu. Bērns nemaz nebija priecīgs un pat atteicās to vilkt, jo veste bija mazliet par lielu un neizskatījās labi”, atceras jaunā uzņēmēja.

Viņa uzsāka interneta meklējumus, taču atskārta, ka tādu vesti, kādu viņa vēlējās un kas patiktu bērnam, nav iespējams iegādāties. Viņa arī piebilst, ka diezgan sarežģīti ir iegādāties parasto dzelteno atstarojošo vesti, kas mazajam bērnam nebūtu pa lielu.

Kopā ar vēl vienu jauno māmiņu Lauru Baumani un draudzeni Helēnu Stavro saredzējām problēmsituāciju, salikām kopā domas, veicām tirgus izpēti un nolēmām sākt ražot unikāla dizaina, košas, spilgtas un labi pamanāmas bērnu atstarojošās vestes. Tādas, kuras būtu uzkrītošas arī diennakts gaišajā laikā.

“Iesākumā bija grūti īstenot šo ideju, jo saskārāmies ar vairākiem izaicinājumiem. Svarīgi bija piemeklēt atbilstošu ražošanas tehniku, kā arī audumu, lai tas būtu gan elpojošs, gan ātri žūstošs, kā arī lai uz tā labi izceltos drukātais prints. Būtiski bija izraudzīties arī pašas labākās un kvalitatīvākās atstarojošās līnijas, jo redzamība uz ceļa nav sīkums, īpaši jau bērniem,” saka “SeeMe” līdzdibinātāja Laura Baumane.

Uz kādu laiku viss process mazliet apstājās līdz brīdim, kad draudzenes pieteicās Siguldas novada domes rīkotajā konkursā “Māmiņa uzņēmēja” un ieguva finansējumu idejas izstrādei 3000 eiro apmērā.

Finansējuma iegūšana palīdzēja draudzenēm “sasparoties” un virzīties tālāk uz priekšu. Bija dots gads, kura laikā no vienas dizaina vestes “uz papīra” radās 100 vestes ar 10 dažādiem dizainiem un trīs bērnu izmēri – sākot no 1 līdz 11 gadiem.

“Pielāgots dizains bērniem palielina iespējamību, ka bērni tās labprāt valkās. Tā kā bērni aug, ir svarīgi, lai veste arī pareizi pieguļ, tādēļ piedāvājam trīs dažādus izmērus. Vestes ir arī viegli un ērti uzvelkamas, samazinot diskomfortu bērnam. Tās atbilst augstākās drošības kvalitātes standartiem”, piebilst Helēna Stavro.

Zīmols “SeeMe” ir uzsācis tirdzniecību. Sākumā atstarojošās vestes būs iespējams iegādāties vietnē www.etsy.com, kā arī “SeeMe” Facebook un Instagram profilos.

“Šobrīd esam izstrādājušas arī savu e-veikala vietni. Drīzumā tajā būs apskatāmi visi pieejamie dizaini. Nākotnē vēlamies piedāvāt arī pieaugušo atstarojošās vestes un jaunas dizaina kolekcijas. Mūsu ambīcija ir aktualizēt un iedibināt Latvijā atstarojošo vestīšu nēsāšanas kultūru, līdzīgi kāda tā ir Skandināvijas valstīs,” stāsta zīmola dibinātājas.

Apvienojot funkcionalitāti ar bērniem draudzīgu dizainu, atstarojošās vestes būtiski veicina bērnu drošību dažādos apstākļos, mudinot uz atbildīgiem ieradumiem jau no mazotnes.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar