Sadales tarifu pieaugumam jābūt pakāpeniskam, konceptuāli lemj Saeima

Lai turpmāk izlīdzinātu sadales tarifu kāpumu, Saeima ceturtdien, 26.oktobrī, pirmajā lasījumā atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā. Ar tiem iecerēts veicināt pakalpojumu izmaksu caurspīdību un paredzamību enerģētikas sektorā.

Šobrīd spēkā esošie normatīvie akti nenosaka griestus tarifu pieaugumam. Ar grozījumiem paredzēts no nākamā gada janvāra līdz 2025.gada 31.decembrim mājsaimniecībām ar vienfāzes un trīsfāžu pieslēgumiem un strāvas lielumu 16, 20 un 25 ampēriem noteikt elektroenerģijas sadales tarifa fiksētās daļas pieauguma griestus. Vairāk nekā 95 procentiem mājsaimniecību ir kāds no iepriekš minētajiem pieslēguma veidiem, norāda grozījumu autori. 

Plānots, ka, piemēram, vienas fāzes un 16 ampēru pieslēgumam jaudas maksas pieaugums nākamgad nepārsniegs divus eiro mēnesī, vienas fāzes un 20 ampēru pieslēgumam – divus eiro piecdesmit centus, savukārt trīs fāžu un 25 ampēru – sešus eiro. 

Lai mazinātu sadales tarifu negatīvo ietekmi uz mājsaimniecībām, no septembra līdz šā gada beigām jau ieviests 60 procentu samazinājums maksai par elektrības jaudas uzturēšanu. Atbalstot grozījumus, tiktu radīts mehānisms pakāpeniskam, izlīdzinātam tarifu pieaugumam, iepriekš par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē sprieda deputāti.

Elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifu izmaiņas šā gada vasarā izgaismoja virkni regulējuma nepilnību. Straujās tarifu izmaiņas radīja uzticības mazināšanos gan pakalpojuma sniedzējam, gan valsts pārvaldei kā sabiedrības interešu aizstāvei, norāda likumprojektu autori.

Tāpat deputāti rosina noteikt pienākumu sistēmas operatoriem savā 10 gadu sistēmas attīstības plānā ietvert plašāku informāciju par attiecīgo nozari, lietotāju nākotnes vajadzībām un sistēmas pakalpojumu tarifu prognozes. 

Savukārt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai tarifu aprēķināšanas metodikā būtu arī jānosaka maksimālais tarifu vērtību novirzes līmenis. Iecerētie grozījumi palielinās informācijas pieejamību patērētājiem un attieksies gan uz elektroenerģijas, gan dabasgāzes sistēmas pakalpojumiem. 

Saeima pirmajā lasījumā atbalstīja arī saistītos grozījumus Enerģētikas likumā, kā arī izmaiņas likumā “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem”. 

Lai grozījumi stātos spēkā, tie Saeimai vēl jāatbalsta otrajā – galīgajā – lasījumā.

Saeimas Preses dienests

Foto: canva.com

TOP Komentāri

avatar