Bērnu slimnīcā akūti saslimušus bērnus pēc pieraksta pediatrs sāk pieņemt arī novietnē “Torņakalns”

Bērnu slimnīcā katru rudeni, sākoties vīrusu sezonai, ir liels pacientu pieplūdums Neatliekamās medicīnas centrā, taču vairāk nekā 75% no atvestajiem bērniem varētu ārstēties ģimenes ārsta uzraudzībā. Saprotot, ka brīvdienās un svētku dienās lielākoties ģimenes ārsti nav pieejami, visā valstī, tajā skaitā Bērnu slimnīcā, ir iespēja saņemt ne tikai neatliekamo medicīnisko palīdzību, bet arī pilnvērtīgu ārsta konsultāciju situācijās, kad bērns pēkšņi saslimis. Ko darīt, ja ģimenes ārsts arī darbadienās nav sasniedzams tuvākajā laikā? Bērnu slimnīcā konsultēties ar pediatru bērna akūtā veselības situācijā tagad katru dienu var arī, pierakstoties uz vizīti Bērnu slimnīcas novietnē “Torņakalns”, Vienības gatvē 45.

Bērnu slimnīcā konsultēties par bērna, kuram nav vajadzīga neatliekamā medicīniskā palīdzība, ārstēšanu var:

  • piesakot attālinātu vizīti akūtā veselības situācijā (Pacientu portālā), kad pēc pieteikuma ārsts atzvana tuvāko stundu laikā, garantēti – 8 stundu laikā;
  • pediatra konsultācijas katru dienu, ieskaitot brīvdienas un svētku dienas, no 8.00 līdz 22.00 rindas kārtībā tiek nodrošinātas Bērnu slimnīcas novietnē “Gaiļezers”, Juglas ielā 20;
  • no šodienas, 17.10.2023., pediatrs akūtos saslimšanas gadījumos pēc pieraksta sāk pieņemt arī Bērnu slimnīcas novietnē “Torņakalns”, Vienības gatvē 45.

Tagad ar saslimušu bērnu var pieraksta rindas kartībā tikt pie pediatra Vienības gatvē 45 tajā pašā, nākamajā vai aiznākamajā dienā, pirms tam piesakot vizīti Bērnu slimnīcas Pacienta portālā, aizpildot bkus.lv pieteikuma formu, vai arī, zvanot pa tālruni: 80708866. Vadoties pēc pieprasījuma, pieraksta laiku daudzums tiks palielināts.

Nosūtījums pie pediatra nav vajadzīgs, bet vecākiem lūgums iepriekš izvērtēt, vai konsultācija par bērna veselības stāvokli vajadzīga, jo situācija patiešām ir akūta, vai arī vecāku satraukumam nav pamata un bērnu pie ārsta var aizvest, ieplānojot vizīti tuvākajās nedēļās.

“Augsta temperatūra dažādu vīrusu izraisītu saslimšanu dēļ ir organisma normāla reakcija. Bieži svarīgākais bērna atlabšanai ir pietiekama šķidruma daudzuma uzņemšana, temperatūru mazinošu līdzekļu lietošana un miera režīms. Lai slimu bērnu nekur nebūtu jāved, vecākiem, kuri ir satraukušies par bērna veselību un nezina, ko darīt, vienmēr ir iespēja konsultēties ar Bērnu slimnīcas pediatru, piesakot attālinātu vizīti. Ja slimības simptomi nemazinās dažu dienu laikā vai medikamenti nepalīdz, ar ārstu noteikti ir jāsazinās, bet tas ļoti reti ir iemesls meklēt palīdzību Bērnu slimnīcas Neatliekamās medicīnas centrā. Taču vecāki nereti vēlas satikt ārstu klātienē, tāpēc arī ieviesām jaunu pakalpojumu – tagad ir iespēja pierakstīties pie pediatra ne tikai plānveidā, bet arī akūtās situācijās,” stāsta Bērnu slimnīcas Bērnu slimību klīnikas virsārste Alla Silova.

Kad ieteicams vērsties pie Bērnu slimnīcas pediatra akūtās veselības situācijās 

-Paaugstināta ķermeņa temperatūra (izņemot zīdaiņiem līdz 3 mēnešu vecumam, kad jāmeklē medicīniskā palīdzība nekavējoties).

-Akūta elpceļu saslimšana.

-Sāpes ausī (izņemot zīdaiņiem līdz 6 mēnešu vecumam, kad jāmeklē medicīniskā palīdzība nekavējoties).

-Sāpes kaklā.

-Strutaini izdalījumi no acīm, ja tie sākušies pēdējās nedēļas laikā (ar ilgstošiem izdalījumiem jāvēršas pie ģimenes ārsta vai acu ārsta).

-Izsitumi, kas parādījušies pēdējo piecu dienu laikā (izņemot hemorāģiskus – uzspiežot, tie nepazūd).

-Vemšana un/ vai šķidra vēdera iziešana bez asins piejaukuma, bērns spēj pats uzņemt šķidrumu, urinē kā parasti.

-Svešķermenis ausī, degunā (izņemot magnētus, baterijas, kad nepieciešama neatliekamā medicīniskā palīdzība).

Kādos gadījumos ieteicama pediatra konsultācija plānveidā

-Ja par bērna veselības stāvokli ir ilgstošas sūdzības (bieža slimošana, ilgstošs klepus, vēdera sāpes, slikta svara dinamika, aizkavēta augšana, neskaidras izmaiņas analīzes).

-Vecākiem ir jautājumi vai bažas par bērna attīstību, uzvedību, ēšanas paradumiem, dienas režīmu, miega traucējumiem.

Kādās situācijās bērnam nepieciešama neatliekamā medicīniskā palīdzība, vairāk lasi šeit:

https://www.veselapasaule.lv/lv/lasitava/ko-darit-ja-berns-saslimis/nekavejoties-zvani-112

TOP Komentāri

avatar