Skolotājam Valdim Sakaram – 95

2016.gada 7.augustā Jēkabpils Goda pilsonis (2006), Atzinības krusta kavalieris (2010 – par mūža ieguldījumu novadpētniecības un jauniešu nacionāli patriotiskās audzināšanas darbā), skolotājs, novadpētnieks, Daugavpils Universitātes un Mazpulku Goda biedrs Valdis Sakars svinēja sava darbīgā un bagātā mūža 95.dzimšanas dienu.

Valdis Sakars dzimis Rīgā 1921.gadā. No 1944.gada dzīvo Jēkabpilī. Beidzis Daugavpils Skolotāju institūtu un Fizkultūras institūtu Rīgā.

Strādājis Vīpes pamatskolā, Jēkabpils 1. un 3.vidusskolā. Aktīvi darbojies, dibinot un vadot vairākas skolotāju metodiskās apvienības un dažādus pulciņus skolu audzēkņiem. Mācījis fizkultūru, auto apmācību, kino un foto apgūšanu. Viņš uzskatāms par kino un foto amatieru kustības pamatlicēju Jēkabpilī. Dibinājis kinoamatieru studiju „Jēkabpils kadrs”. Kopā ar saviem audzēkņiem veidojis kino un foto hronikas, uzņēmis dokumentālās filmas (pavisam 73). Vairākas no tām guvušas atzinību ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā.

Pētījis pilsētas, novada un sporta vēsturi. Savulaik aktīvs Mazpulku kustības vadītājs.

Mācību grāmatu autors, daudz publicējies periodiskajos izdevumos. 1991.gadā izdota V.Sakara veidotā „Daugavpils Skolotāju institūta Atmiņu grāmata”.

2013.gadā par V.Sakaru uzņemta dokumentālā filma „Mēs – jēkabpilieši. Valdis Sakars” (rež. I.Nestere).

Pasākumu organizēja Jēkabpils pilsētas bibliotēka sadarbībā ar foto un video ziņu portālu multinews.lv un Jēkabpils Vēstures muzeju.

TOP Komentāri

avatar