Rakstniecības un mūzikas muzeja krājums saņem unikālu dāvinājumu no Gidona Krēmera

Rakstniecības un mūzikas muzejs iesāk ar jubileju – muzeja glabātais krājums sasniedzis viena miljona vienību apjomu. Atzīmējot īpašo notikumu, 3. februārī Rakstniecības un mūzikas muzejs saņēma dāvinājumu no pasaulslavenā vijolnieka Gidona Krēmera rokām – vijoli, uz kuras ir daudzu pasaulslavenu mākslinieku, arī paša Gidona Krēmera, autogrāfi. 

“Kur es vijoli atradu, to gan es nezinu, bet izskatās, ka varbūt es esmu ar viņu spēlējis. Varbūt, jo pirmsskolas tā tomēr bija. Un šeit ir parakstījušies daudzi mani skolasbiedri, un ir prieks redzēt viņu parakstus, pat es kādreiz šeit esmu parakstījies”, stāsta Gidons Krēmers.

Vijoli savam leģendārajam pedagogam Voldemāram Stūrestepam viņa 60 dzīves un 40 darba gadu jubilejā 1969. gadā dāvinājuši viņa audzēkņi Emīla Dārziņa mūzikas skolā. To vidū 20. gs otrās puses Latvijas vijoļspēles zieds – vijoļvirtuozi Gidons Krēmers, Filips Hiršhorns, izcilā pedagoģe Dace Bērzāja, solisti Rasma Lielmane, Arkādijs Fomins un kamermūzikas izpildītāji Jutis Madrēvičs, Jānis Bulavs u.c. 

Dāvinājums būs nozīmīgs papildinājums muzeja mūzikas instrumentu kolekcijā. 

“Tā ir bērnu vijolīte. Un tā ienes burvīgu stāstu mūsu vijoļu kolekcijā, kurā ir brīnišķīgas latviešu vijoļu meistaru darinātas vijoles, arī ir dažādu populāru cilvēku spēlētas vijoles, kā, piemēram, Friča Bārdas, Raimonda Paula”, saka Rakstniecības un mūzikas muzeja direktore Iveta Ruskule.

2025. gadā Rakstniecības un mūzikas muzejs atzīmēs savu simtgadi. Muzeja pamatlicējs Jānis Greste iedibināja pašus būtiskākos muzeja darbības principus – runāt par aktuālo, mūsdienīgo, veidot kolekcijas dialogā ar tagadnīgo, krāt un glabāt, nevis lai paturētu krātuvju noslēgtībā, bet, lai dalītos, dotu tālāk sabiedrībai. Turpinot Grestes iesākto, katru gadu muzeja krājumu papildina vērtīgi jaunieguvumi, kas pieder mūsdienu radošajām personībām, veidojot jaunas kolekcijas un papildinot muzeja krājumu.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar