“Gadatirgum 50” – Brīvdabas muzejs aicina uz izstādi

Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja Izstāžu zālē no šī gada 29. maija līdz 29. novembrim būs skatāma izstāde “Latviešu tautas lietišķās mākslas darinājumu Gadatirgum 50”, kurā tiks cildināti sasniegumi Latvijas amatniecībā un piedāvāts ieskats raibajā tirgus vēsturē.

Atzīmējot Brīvdabas muzeja Gadatirgus 50. jubileju, muzeja Izstāžu zālē būs skatāma retrospektīva lietišķās mākslas darinājumu izstāde, kas apmeklētājiem piedāvās unikālu iespēju apskatīt priekšmetus no Muzeja lietišķās mākslas kolekcijas. Izstādi veidos daiļi un noderīgi darinājumi, kas pusgadsimta garumā iepirkti vai saņemti dāvinājumā no Gadatirgus dalībniekiem muzeja krājuma papildināšanai un tautas lietišķās mākslas attīstības pētniecībai. 

Izstādi kuplinās ne tikai skaisti darinājumi no mūsu ražīgajiem amatniekiem, bet arī Gadatirgus vēsturisko afišu kolekcija, tirgus rīkotāju atmiņas un audio vizuālā kolāža par pasākuma norisi no pašiem tā pirmsākumiem līdz pat mūsdienām. 

Izstādes rīkotāji stāsta: “Gadatirgus ik gadu ir gaidīts notikums ne tikai amatnieku vidū, bet arī sabiedrībā kopumā – tas ir gada vērienīgākais un apmeklētākais tautas dzīvās garīgās un materiālās kultūras notikums, kurā satiekas meistari no visas Latvijas, kas plašākam vērtējumam nodod savus labākos lietišķās mākslas darinājumus. Izstādes mērķis ir parādīt ne tikai Gadatirgus krāšņumu un daudzveidību, bet arī ieskicēt tā spēju izdzīvot un saglabāt savu būtību pāri laikiem.”

Gadatirgum valsts kultūrtelpā ir ļoti nozīmīga vieta un tas allaž bijis svarīgs tautas nacionālās pašapziņas stiprinātājs. Līdzīgi kā dziedātāji un dejotāji pulcējas Dziesmu un Deju svētkos, tā amatnieki un tautas lietišķās mākslas meistari ik gadu sabrauc no visām Latvijas malām, lai rādītu savas prasmes, dalītos ar pieredzi un smeltos jaunus iespaidus turpmākajam darbam. Gadatirgus kuplināšanā piedalās ne vien amatnieki, bet arī folkloras kopas, deju grupas, dziedātāju ansambļi, kapelas, seno spēļu un rotaļu pratēji, nacionālo ēdienu darinātāji un citi dalībnieki.

Noderīga informācija apmeklētājiem.

Pie muzeja pieejama bezmaksas autostāvvieta.

Mājdzīvniekus lūdzam šoreiz atstāt mājās.

Muzejā var tikt fotografēts un filmēts.

Ģimenēm ar bērniem.

Pirmsskolas vecuma bērniem ieeja muzejā ir bez maksas.

Vecākiem ar pašiem mazākajiem – pieejama pārtinamā istaba.

Ģimenes biļete (1 līdz 2 pieaugušie + 1 līdz 4 bērni līdz 18 gadu vecumam) 8,50€.

Ieeja, darba laiks un cenas.

Izstāde apmeklētājiem ir atvērta no trešdienas līdz svētdienai, no plkst. 10.00 līdz 17.00. Ieejas maksa skolēniem 1,40€, pilna laika studentiem 2,00€, pensionāriem 2,50€, pieaugušajiem 4,00€.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar