“Progresīvie”: Rīgā nepieciešams atjaunot nakts transportu

Gaidāmajā Rīgas domes 31. janvāra budžeta sēdē Progresīvie frakcija iesniegusi priekšlikumu par nakts sabiedriskā transporta atjaunošanu Rīgā. Priekšlikums paredz, ka sabiedriskais transports kursētu nedēļas nogalē ar stundas intervālu, un savienotu Rīgas apkaimes ar Centru.

Nakts sabiedriskais transports ir ieguvums gan iedzīvotājiem, gan viesiem, gan uzņēmējiem. Šī iniciatīva padarītu pārvietošanos pieejamāku un lētāku tādiem nakts dzīves darbiniekiem kā, piemēram, apsargiem, viesmīļiem, pavāriem, kultūras jomas u.c. darbiniekiem ar maiņu grafikiem. Rezultātā pilsētas iedzīvotājiem un viesiem pārvietošanās kļūtu pieejamāka, lētāka un drošāka.

 Nakts sabiedriskais transports ir izplatīts teju visās Eiropas pilsētās, kur tas nenoliedzami balsta arī nakts ekonomiku – izklaides un viesmīlības nozares. Nereti nakts transports tiek izmantots kā līdzeklis noteiktu apkaimju revitalizācijai, bagātinot to ar nakts kultūras aktivitātēm. Jo pieejamāka ir pilsēta un tās apkaimes nakts laikā, jo lielāka ir iedzīvotāju mobilitāte un ekonomiskā aktivitāte.

“Ja vēlies nokļūt no centra uz Pļavniekiem nakts laikā, tad nav īsti citas izvēles kā pārmaksāt par taksometriem vai braukt ar auto, bet ne visi to var atļauties. Mums ir jāveido pilsēta, kas ir pieejama cilvēkiem arī nakts stundās.” – Igors Kļaviņš, Progresīvie deputāts.

Nakts transports palielina arī iedzīvotāju drošību, jo nereti iedzīvotāji nakts stundās izvēlas pārvietoties ar kājām vai elektriskajiem skrejriteņiem. 

 Lai Rīgā atjaunotu nakts transportu, nepieciešamais finansējums ir aptuveni 374 000 eiro. Progresīvie 2024. gada budžetam sagatavojuši vairāk nekā 20 priekšlikumus, tajā skaitā par bumbu patvertņu izveidi, bezmaksas higiēnas preču nodrošināšanu Rīgas skolās, satiksmes drošības programmas ieviešanu gājējiem un velobraucējiem, visu pilsētas ietvju tīrīšanas ziemā nodrošināšanu, kā arī citas iniciatīvas, kuras tiks skatītas 31. janvāra Rīgas domes sēdē. Informāciju sagatavoja Ivars Bandonis

 Rīgas domes “Progresīvie” frakcijas referents

TOP Komentāri

avatar