Rīgas un Pilzenes katedrāļu zvani ieskandēs kultūras galvaspilsētu maiņu

Pilzenes Eiropas kultūras galvaspilsētas 2015 atklāšanas ceremonija notiks pilsētas centrālajā laukumā, pašā Pilzenes sirdī – Republikas skvērā, kur atrodas arī gotikas stilā celtā Sv. Bartolomeja katedrāle, kas ir lielākā sakrālā ēka visā Čehijā. Katedrāles zvani piedalīsies Zvanu simfonijas – čehu komponista Marko Ivanoviča muzikālā skaņdarba izpildē. Skaņdarbs radīts speciāli šim notikumam un to atskaņos arī orķestris un koris, kas būs izvietojies skvēram pieguļošo ēku logos.

 

Atskaņojot šo skaņdarbu, savas zvanu mēles pirmo reizi iemēģinās arī četri jaunie Pilzenes katedrāles zvani un dunēs arī viens no vecajiem, kas piedzīvojis restaurāciju. Līdzekļus zvanu atjaunošanai ziedojuši pilsētas iedzīvotāji. Pēdējo reizi visi baznīcas zvani skanēja pirms vairāk nekā septiņdesmit gadiem. 1942. gadā, nacistu režīma laikā, gandrīz visi katedrāles zvani tika likvidēti, izkausējot tos militārām vajadzībām.

 

Zvanu skaņas iezīmēs ne tikai posma sākumu, kurā Pilzene būs Eiropas kultūras galvaspilsēta, bet arī šajā visai pasaulei tik saspringtajā un sāpīgajā laikā aicinās uz vienotību un mieru.

 

Kopā ar saviem Pilzenes biedriem sestdien skanēs arī Sv. Jēkaba katedrāles zvans, kurš nozīmīgos brīžos Rīgā dun kopš 2001. gada jūnija, kad to iesvētīja kardināls Jānis Pujats. Zvanu izlēja „Liepājas metalurgs” strādnieki. Iepriekšējie četri zvani 1915. gada vasarā tika evakuēti uz Krieviju, kur arī palika.

 

 

 

TOP Komentāri

avatar