Pārbaudi sevi: cik daudz tu zini par diabēta riskiem un simptomiem?

Diabēta izplatība visā pasaulē arvien pieaug, tostarp bērnu un jauniešu vidū. Lai noskaidrotu, kādas ir iedzīvotāju zināšanas par diabētu un slimības kontroli, Latvijas Bērnu un jauniešu diabēta biedrība izveidojusi anonīmu aptauju. Anketa ērti pieejama tiešsaistē, un to aicināts aizpildīt ikviens interesents. 

Aptaujas galvenais mērķis ir gūt priekšstatu par Latvijas iedzīvotāju zināšanām diabēta un tā aprūpes jomā, kā arī atgādināt, cik liela nozīme ir veselīgam dzīvesveidam, regulārām veselības un glikozes līmeņa pārbaudēm un sabalansētam uzturam. Šodien pie endokrinologa aizvien biežāk vēršas vecāki, kuru bērniem ir liekais svars, jo tā ir visaptveroša problēma, kas ietekmē visas organisma sistēmas. Biedrības rīcībā esošie dati liecina, ka aptuveni 25% bērnu Latvijā ir liekais svars. 

“90% gadījumu diabēts tiek atklāts novēloti, jo pastāv dažādi mīti par saslimšanu, kā arī trūkst prasmes atpazīt diabēta simptomus. 89% bērnu, kuriem pirmreizēji diagnosticēts pirmā tipa diabēts, nonāk bērnu slimnīcā smagā stāvokli, savukārt otrā tipa diabētu diagnosticē arvien jaunākiem bērniem. Piemēram, mūsu pieredzē reģistrēts septiņus gadus jauns bērns ar otrā tipa cukura diabētu – tas ir nepārprotams signāls visām ģimenēm, kurās aug bērni ar lieko svaru,” stāsta biedrības vadītāja Landa Jaunzema

Aptaujā iegūtie dati tiks izmantoti apkopotā veidā, lai izvērtētu, kādas ir sabiedrības zināšanas par diabētu, vai spējam atpazīt slimības simptomus un noteikt, kādi faktori var sekmēt diabēta riskus. 

Biedrība norāda, ka aptaujas dati tiks analizēti kopā ar nozares speciālistiem – endokrinologiem, uztura speciālistiem un diabēta aprūpes māsām, – izdarot secinājumus par aktuālo situāciju Latvijā. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar