Dāvis jūtas labi un ir optimisma pilns

Tikšanās laikā tika sniegta informācija par Dāvja ārstniecības procesu Filadelfijas Bērnu slimnīcā, kā arī šī brīža veselības stāvokli un rehabilitāciju. Bērnu slimnīcas fonds sniedza finanšu atskaiti par Dāvja ārstniecībai izlietotajiem līdzekļiem (detalizēta informācija atrodama pielikumā), kā arī informēja, ka naudas summa, kas palikusi pāri pēc Dāvja ārstēšanas, tiks novirzīta ārkārtas gadījumiem, proti, tiem Bērnu slimnīcas pacientiem, kuriem steidzami nepieciešams saņemt medicīnisko palīdzību ārpus Latvijas. Šobrīd Filadelfijas Bērnu slimnīcas speciālisti vēl turpina darbu un meklē cēloni, kas Dāvim izraisīja nopietnās veselības problēmas, tamdēļ gala rēķinu fonds saņems tikai brīdī, kad būs izdevies šo cēloni noskaidrot.

Dāvja mamma, Baiba Januša “Sirsnīgs paldies visiem, kuri mums šajā grūtajā dzīves posmā bija blakus, atbalstīja un palīdzēja – vispirms jau Bērnu slimnīcas dakteriem un māsām, jo īpaši Dāvja ārstējošam ārstam, dakterim Volrātam. Mīļš paldies Bērnu slimnīcas fonda meitenēm par atsaucību un rūpēm, kuras jutām gan šeit, Rīgā, gan jau esot Filadelfijas Bērnu slimnīcā. Un sirsnīgs paldies visiem, visiem labajiem cilvēkiem, kuri ziedoja, turēja īkšķus un no sirds vēlēja Dāvim atveseļoties! Visi bērnu vecāki noteikti sapratīs, cik ļoti esmu pateicīga par palīdzību un mana bērna dzīvības glābšanu!”.

Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa “Mēs visi ļoti cerējām un ticējām, ka Dāvis būs vesels, bet, ka jau tik ātri varēs būt pats uz savām kājām un atpakaļ mājās, joprojām šķiet neticami. Liels prieks par Dāvi, viņa ģimeni, un par mūsu līdzcilvēkiem, kuri bija tik ļoti atsaucīgi un deva iespēju Dāvim atveseļoties. Sirsnīgs paldies visiem, kuri palīdzēja, ziedoja naudiņu un rakstīja labus vārdus, vēlot Dāvim ātrāk veseļoties! Paldies, atbildīgajām valsts amatpersonām par atsaucību un operatīvi sniegto atbalstu Dāvja ārstēšanai!”.

Bērnu slimnīcas valdes locekle Zane Straume „Situācijās, kad Bērnu slimnīcas speciālistu zināšanas, pieredze vai medicīnas tehnoloģiju resursi ir izsmelti, bērniem tiek nodrošināta iespēja saņemt medicīnisko palīdzību kādā no Eiropas Savienības valstīm. Bērnu slimnīcas ārsti sazinās ar ārvalstu kolēģiem, organizē ārstu konsiliju un raksta iesniegumu Nacionālam Veselības Dienestam, kurš, savukārt izskata jautājumu par finansējuma piešķiršanu. 2014. gadā no valsts līdzekļiem vairāk nekā 153 bērni saņēma ārstniecības aprūpes pakalpojumus, tai skaitā bioloģisko materiālu izpēti ārvalstīs. Varam droši teikt, ka mūsu līdzšinējā sadarbība ir bijusi ļoti veiksmīga.

Vienlaikus, apzinoties faktu, ka šobrīd ne visi veselības aprūpes pakalpojumi ir iekļauti valsts apmaksāto pakalpojumu grozā, vai arī pastāv cita veida šķēršļi, kas pašreizējās likumdošanas ietvaros kavē veselības aprūpes pakalpojuma saņemšanu ārzemēs, esam gatavi sadarboties ar VM un NVD, lai rastu iespējami labāko risinājumu problēmas risināšanai”.

Jau iepriekš informējām, ka Dāvis janvāra sākumā tika izrakstīts no Filadelfijas Bērnu slimnīcas un kopā ar mammu atgriezās Latvijā. Dāvis uz ASV devās pagājušā gada 16. decembrī, lai saņemtu viņa dzīvībai nepieciešamu operāciju, kādu varēja nodrošināt Filadelfijas Bērnu slimnīcā. 18. decembrī zēnam tika veikta operācija, kas noritēja 8 stundas un kurā piedalījās arī Dāvja ārstējošais ārsts Olafs Volrāts no Bērnu slimnīcas. Procedūra bija veiksmīgam un Dāvim jau decembra beigās tika izņemtas drenas un viņš patstāvīga varēja staigāt pēc gandrīz vairāk nekā pusgadu ilga perioda. Filadelfijas Bērnu slimnīcas ārsti turpina meklēt cēloni, kā rezultātā zēnam radās nopietni veselības sarežģījumi, taču šobrīd ir skaidrs, ka tā nav kardioloģiska saslimšana, par ko iepriekš bija aizdomas. Pēc ārstu ieskatiem, nepieciešamos izmeklējumus var veikt attālināti, par tiem informējot Dāvja ārstējošos ārstus Latvijā. Zēna dzīvības glābšanai un veselībai pāris dienu laikā tika saziedoti 317 173.95 eiro, valsts piešķīra 100 000 eiro.

Zēnam tika konstatēta smaga kombinēta patoloģija saistībā ar nepareizu limfas atteci no vēdera dobuma orgāniem, kā rezultātā veidojas neatgriezeniski vielu maiņas traucējumi un iestājas imūndeficīta sindroms. Nesniedzot steidzamu palīdzību, slimības iznākums vairumā gadījumu ir letāls. Bērnu slimnīcas ārsti tika veikuši vairākas medicīniskas darbības, t.sk. ķirurģisku limfas atteces traucējumu korekcijas mēģinājumu un citas, kas nesasniedza cerēto rezultātu. Ņemot vērā to, ka Latvijā limfogrāfija netiek veikta, Bērnu slimnīcas terapeitiskās iespējas bija izsmeltas un bija nepieciešama ārvalstu palīdzība.

Informējam, ka situācijās, kad pacieti tiek sūtīti uz no Eiropas Savienības valstīm, lai saņemtu ārstniecības pakalpojumu, Bērnu slimnīcas fonds uzņemas rūpes par bērna un viena no vecākiem, kā arī pavadošā ārsta transportēšanu un uzturēšanos konkrētajā klīnikā. No valsts līdzekļiem tiek segtas tiešās ārstniecības izmaksas bērnam (operācijas, izmeklējumi u.c. pakalpojumus). Dāvis bija pirmais pacients no Latvijas, kuram ir nepieciešams doties ārpus Eiropas Savienības un ekonomiskās zonas, lai saņemtu medicīnisko palīdzību, jo tā ir iespējama tikai ASV.

Atgādinām, ka zēna dzīvības glābšanai un veselībai pāris dienu laikā tika saziedoti 317 173.95 eiro.

Bērnu slimnīcas fonda bankas kontos kopumā ziedoti 186 828 eiro – Swedbankas kontā 104 903, SEB bankā 81 235, Citadeles bankā 74 un ar PayPal 616.33 eiro, savukārt Ziedot.lv portālā ziedoti 53 873.63 eiro un pa labdarības tālruni saziedoti 76 472,32 eiro. Katrs eiro cents tika novirzīts Dāvja ārstēšanai, un fonds no šiem ziedojumiem neieturēja naudu saviem administratīvajiem līdzekļiem (algām, telpām, telefonsarunām u.t.t.) 

TOP Komentāri

avatar