LZA turpina melot un ņirgāties par sabiedrību

Pirms dažām dienām Latvijas Zinātņu akadēmija cieta pirmo sakāvi tiesas procesā, kurā SIA “Rīgas Koncertzāle” cēla prasību pret LZA par neapmaksātajiem rēķiniem. Lai arī LZA uzskatīja, ka tai ir tiesības rēķinus neapmaksāt, tiesa lēma citādi un LZA būs pienākums savas finansiālās saistības pret SIA “Rīgas Koncertzāle” nokārtot.

14. oktobrī LZA medijiem izplatīja jaunus melus – tā apgalvoja, ka koncertzāles telpām netiek pieslēgta apkure, jo SIA “Rīgas Koncertzāle” ir parādā par apkuri. Tie ir meli. LZA, turpinot izvairīties no dialoga, cenšas pasniegt pašas LZA apkurei izmantoto siltumenerģiju kā mūsu parādu. Un proti – caur koncertzālei pienākošās siltumenerģijas skaitītāju apkure visas 2014./2015. gadu apkures sezonas laikā tika piegādāda diviem LZA stāviem, apkurinot aptuveni 800m2 platību, par ko LZA  atsakās norēķināties. Vai tiešām SIA “Rīgas Koncertzāle” uz sava rēķina ir jaapkurina divi LZA ēkas stāvi, kurus LZA izmanto savām vajadzībām, daudzu tūkstošu apmērā? Domāju, ka nē.

Vēlos uzsvērt, ka šobrīd koncertzālē “Rīga” visi plānotie pasākumi norit, jo LZA (vismaz ārēji) ir sapratusi, ka līdz tiesas spriedumam tai nav tiesību ierobežot koncertzāles darbību, jo, kā vienā no lēmumiem rakstīja Latgales priekšpilsētas tiesas tiesnese – šobrīd nepastāv nekādas pazīmes tam, ka lieta tiks viennozīmīgi izšķirta par labu LZA. Konstruktīva dialoga vietā LZA cenšas ietekmēt sabiedrisko domu ar meliem – vispirms melojot par radiatoriem, kurus tā ir uzstādījusi, bet mēs it kā nozaguši, tad – par telpu “nedrošību”, ko nekavējoties atspēkoja Rīgas būvvalde. Nu kārta ir pienākusi LZA meliem par apkuri.

Jā, šobrīd koncertzāles “Rīga” telpās ir būtiski zemāka gaisa temperatūra, nekā vajadzētu, tādēļ līdz brīdim, kad apkure tiks atjaunota, aicinu skatītājus uzvilkt siltākas drēbes. Acīmredzot, apkures nepieslēgšana koncertzālei “Rīga” ir kā agonijas gārdziens un pēdējā sīkā riebeklība, ko ņirgājoties par skatītājiem, mūziķiem un aktieriem veic Latvijas Zinātņu akadēmija. Lai gan – ko gan vēl var gaidīt no iestādes, kurā sēru sludinājumi ir redzami daudz biežāk, nekā ziņas par kādiem jauniem zinātniskiem atklājumiem.

Vēlos atgādināt, ka LZA ēka ir valsts nozīmes aizsargājamais kultūras piemineklis, kuru vienu reizi LZA darboņi jau noveda līdz kliņķim. Nu viņi cenšas to pašu izdarīt vēlreiz, tikai šoreiz – cenšoties iznīcinat atjaunoto koncertzāli “Rīga”. Es ticu, ka mēs dzīvojam tiesiskā valstī un lai arī tiesas process pret LZA būs ilgs, esmu pārliecināts par tā labvēlīgu iznākumu. Līdz tam – atvainojos skatītājiem tā saucamo zinātnieku vietā par vēso gaisu koncertzālē.

PS. Par LZA prettiesisko rīcību, atsakoties pieslēgt apkuri, esmu informējis Valsts policijas priekšnieku I.Ķuzi, lūdzot uzsākt kriminālprocesu pret šo lēmumu pieņēmušajām personām.

 

Juris Millers

 

Koncertzāles “Rīga” valdes priekšsēdētājs

 

 

TOP Komentāri

avatar