Liepājas muzejā atklāta Agates Apkalnes gleznu izstāde “Personālmaršruts”

Liepājas muzejā tika atklāta latviešu mākslinieces Agates Apkalnes darbu izstāde “Personālmaršruts”, kurā apskatāms gleznu cikls, kas tapis Liepājā, Karostas ūdenstornī Mākslas festivāla laikā.

Cikla “Personālmaršruts” lielformāta darbi ataino dzelzceļa vagonus, kas savulaik kursēja maršrutā “Liepāja – Новополоцк”, ar uzrakstiem, uzslāņojumiem, kurus gadu gaitā atstājuši cilvēki. Laikā, kad darbi tapa, uz Karostas ūdenstorni bija atnākusi kāda dāma, kura bija strādājusi uz dzelzceļa un izstāstīja, ko nozīmē katrs cipars un simbols uz vagoniem, atceras Agate Apkalne.

Dzelzceļa vagonu atveides ideja lielformāta darbos pacietīgi gaidījusi gadus divdesmit. “Kad atbraucu uz Liepāju un strādāju Karostas ūdenstornī, sapratu, ka gribu šo ciklu realizēt, un man deva tādu iespēju,” saka māksliniece. 

Vagonus atveidojot, apvienotas dažādas tehnikas – sausā ota, tecinājums un trafareti, kas vizuāli veido uzslāņojumu efektu. Šī izstāde rada idejiskas paralēles ar cilvēku savstarpējās mijiedarbības ideju un tās atstātajiem nospiedumiem.

Gleznotājas Agates Apkalnes konsekventi hiperreālisma stilā izpaustais talants ir novērtēts Latvijā un plašāku cienītāju loku guvis Rietumeiropā, īpaši Vācijā un Francijā. Agate Apkalne gadu gaitā pakāpeniski attīstījusi arvien simboliskākus sižetus un daudznozīmīgus tēlus.

Foto: Kārlis Volkovskis

TOP Komentāri

avatar