LAB valde aicina palielināt algas dzemdību speciālistiem vecmātēm

Pašlaik Latvijā dzemdību nodaļa par fizioloģiskām dzemdībām saņem 346 eiro, kad reālā dzemdību pašizmaksa ar infrastruktūru, medikamentiem, speciālistu atalgojumu un citiem izdevumiem ir 465 eiro. Par patoloģiskām dzemdībām Nacionālais veselības dienests maksā 499 eiro, kaut reālās izmaksas ir 652 eiro, bet par ķeizargriezienu maksā 613 eiro, kaut reālās izmaksas ir 842 eiro.

Šī iemesla dēļ visās Latvijas slimnīcās dzemdību palīdzība tiek dotēta no citām slimnīcas funkcijām, bet Rīgas Dzemdību namā nevienu citu slimību neārstē, citu pacientu nav, tādēļ katras dzemdības nes reālus zaudējumus. Dzemdību speciālists pirms nodokļu nomaksas šobrīd saņem 5,05 eiro stundā, ievērojami mazāk nekā vidēji tautsaimniecībā strādājošais. Bet vecmātes par savu darbu saņem aptuveni 3,50 eiro stundā. Visas virsstundas Dzemdību namā jāstrādā par to pašu samaksu.

Dzemdību namā katastrofāli trūkst speciālistu. Jau divus gadus ar sludinājumiem tiek meklēti speciālisti, bet gribētāju nākt strādāt nav. Nereti dežūrā strādā viens sertificēts ārsts ar diviem rezidentiem. Ja sertificētais ārsts ar vienu rezidentu dodas uz operāciju, visas 10 dzemdību zāles “piesedz” viens rezidents.

Latvijas Ārstu biedrības rīcībā ir informācija, ka nereti operējoši ginekologi tiek saukti no Rīgas Austrumu KUS, jo nodrošināt visas dežūras ar operējošiem ginekologiem Dzemdību namā vismaz atvaļinājumu laikā ir neiespējami. Piebildīsim, ka Dzemdību namā tiek pieņemtas vairāk nekā 7000 no Latvijas 20 000 dzemdībām. Tieši Dzemdību namam, Paula Stradiņa KUS un reģionālo slimnīcu dzemdību nodaļām nākas uzņemt grūtnieces ar ekstrauterīnu patoloģiju, grūtnieces ar iespējami problemātiskām dzemdībām. 

Būsim godīgi – Dzemdību nams šobrīd vispār pastāv tikai tāpēc, ka daudzas jaunās māmiņas gatavas papildus maksāt par ģimenes palātu un epidurālo anestēziju. Tā nudien nav valstiska politika – izspiest no dzemdētājām naudu. Tikai uz papīra un publiskās deklarācijās Latvijā mātes un bērna veselība ir viena no četrām prioritātēm veselības aprūpē – realitātē jau sen būtu bankrotējis Dzemdību nams, ja māmiņām dažādā veidā netiktu prasīta samaksa. Tā nav Dzemdību nama darbinieku, bet valstiskā nihilisma radīta problēma.

Latvijas Ārstu biedrība šodien vērsīsies pie valsts augstākajām amatpersonām ar aicinājumu nekavējoties atrisināt dramatisko situāciju dzemdību palīdzībā. Algu divkāršošana dzemdību palīdzībā strādājošiem ārstiem un vecmātēm realitātē maksātu aptuveni 4,5 miljonus eiro gadā. Salīdziniet šo summu ar miljoniem un miljardiem, kas tiek izmesti par „Liepājas metalurga”, „Parex bankas”, „AirBaltic” un citu uzņēmumu „glābšanu”. 

Rīgas Dzemdību nams taču pieņem galvenokārt rīdzinieku bērnus. 4,5 miljoni nozīmē trīs jaunos tramvajus no tiem 20, ko Rīgas dome nolēmusi iegādāties lai attīstītu tramvaju satiksmi cauri Lielajiem kapiem. 

Latvijas Ārstu biedrība valdībai un Rīgas domei atgādina – situācija Dzemdību namā un dzemdību nodaļās liecina par sieviešu diskrimināciju Latvijā. 80% dzemdību speciālistu un neonatologu ir sievietes, turklāt visas vecmātes ir sievietes. Starp pakalpojumu sniedzēju un pakalpojumu pircēju pastāv tiesiska asimetrija, kuras pastāvēšana ir politiska. Ārstniecības personu atalgojums vēl nav sasniedzis pirmskrīzes līmeni, lai gan tieši Latvijas  mediķēm ir jāpateicas par krīzes smaguma iznešanu uz saviem pleciem.

Latvijas Ārstu biedrība brīdina –  jebkurš mēģinājums dzemdību speciālistu un vecmāšu algu problēmu risinājuma atlikšanai izraisīs dziļu krīzi iedzīvotāju un ārstniecības personu tiesiskajai paļāvībai, kas nudien necels ne valdības, ne Rīgas Domes popularitāti, taču radīs šķēršļus veselības aprūpes pieejamībai, tādejādi apliecinot Latvijas politiķu nespēju nodrošināt Latvijas Satversmē garantētās cilvēka pamattiesības – medicīniskās palīdzības minimumu.

Latvijas Ārstu biedrības valdes vārdā

Māris Pļaviņš, Latvijas Ārstu biedrības viceprezidents

TOP Komentāri

avatar