VCA vairāk nekā par trešdaļu pieaudzis pieprasījums pēc neirologa konsultācijām

Pieprasījums pēc neirologa konsultācijas “Veselības centru apvienībā” (VCA) šogad pieaudzis vairāk nekā par trešdaļu vidēji par 34%. VCA neirologi, aprūpējot vairāk nekā 13 tūkstošus pacientu, 2023. gada 11 mēnešos snieguši valsts finansētas aprūpes pakalpojumu par 40% vairāk nekā šādā periodā gadu iepriekš*. Savukārt neirologu maksas konsultācijas un manipulācijas saņēmuši vairāk nekā 9 tūkstoši pacientu, un tas ir par 28% vairāk, salīdzinot ar gadu iepriekš. Katram trešajam no aprūpi saņēmušajiem ir konstatēta diagnoze, kas saistīta ar skeleta, muskuļu un saistaudu slimībām.

“Iemesli neirologa konsultācijai ir dažādi, un pieprasījums pēc tiem aizvien pieaug. Par to liecina arī VCA sniegto pakalpojumu dinamika iepriekšējos divos gados. Regulāras muguras un galvassāpes ir bieža problēma visā pasaulē un arī Latvijā. Visa veida hroniskām sāpēm ir kāda kopīga iezīme: tās pašas par sevi ir slimība un tās pašas par sevi nemēdz pāriet, bet gan prasa rūpīgu izmeklēšanu, lai noskaidrotu to cēloni un realizētu efektīvāko iespējamo ārstēšanas taktiku. Sāpju terapijas mērķis ir panākt, lai hroniskas sāpes neattīstās tālāk. Ir novērots, ka, sāpēm mazinoties, pacienti pāragri pārtrauc ievērot ārsta nozīmēto terapiju. Ja veselības aprūpes speciālists spēj pacientam izskaidrot slimības cēloni un terapijas gaitu, iegūstam pacienta uzticību, uzlabojas līdzestība un  rezultāts ir veiksmīgāks,” paskaidro Jānis Mednieks, neirologs, VCA Neiroloģijas dienesta un Neiro klīnikas vadītājs.

Aktualizējot jautājumu par sāpju ārstēšanas efektivitāti, VCA tiek realizēts izglītojošs projekts “Atpazīsti savas sāpes”. Tā ietvaros iepriekš veiktā aptauja par iedzīvotāju sāpju mazināšanas paradumiem visizplatītākajiem sāpju veidiem – galvas un muguras sāpēm – liecināja, ka gandrīz divas trešdaļas bez konsultēšanās ar ģimenes ārstu, farmaceitu vai citu speciālistu to mazināšanai lieto pretsāpju zāles. Speciālistus satrauc šādas rīcības ilgtermiņa ietekme, kas vēlamo rezultātu nedod, bet var vēl pasliktināt situāciju. Pēc trīs projekta gadiem pašpārbaudes testa apkopojumā ir vērojamas pozitīvas tendences.

Bezrecepšu pretsāpju zāļu regulāru lietošanu muguras sāpju mazināšanai šogad anketā atzinuši 37% respondentu, 2022. gadā aizpildītajās anketās tādu bija 46%. Savukārt to, kas norādījuši, ka lieto bezrecepšu pretsāpju līdzekļus galvassāpju novēršanai, šogad ir 67%, bet 2022. gadā bija 76%. Regulāras fiziskas aktivitātes, lai mazinātu muguras sāpes, šogad veikuši 30% pašpārbaudes anketas aizpildījušo, gadu iepriekš tie bija 22%. Savukārt fiziskas aktivitātes galvassāpju mazināšanai 2022. gadā veica tikai 6% respondentu un šis rādītājs šogad pieaudzis vien par procentu (7%).

“Konsultējam, izglītojam, informējam iedzīvotājus arī ārpus ārsta kabineta un ceram, ka kaut nelielā, tomēr izteikti pozitīvā tendence šajos rādītājos liecina, ka iedzīvotāji aizvien vairāk zina, interesējas par veselību, vairāk izprot fiziskās aktivitātes nozīmi un ir gatavāki iesaistīties nodarbībās, ievērot izmaiņas dzīvesveidā. Taču vienlaikus apzināmies, ka, iespējams, arī līdzekļu trūkums iedzīvotājiem atsevišķās situācijās licis meklēt citus risinājumu un viņi zāles nav iegādājušies. Mēs aizvien aicinām pievērst uzmanību sāpju izpausmēm un laicīgi atpazīt sāpes, kuru gadījumā ārsta konsultācija un terapija ir neaizstājama,” atgādina neirologs Jānis Mednieks.

Sabiedrību izglītojošais VCA un “Viatris” projekts “Atpazīsti savas sāpes” ir aizsākts 2021. gadā. Tā ietvaros šogad tiešsaistē ir notikušas ikvienam interesentam pieejamas informatīvas neirologu, algologu un endokrinologu diskusijas par sāpju ārstēšanu, par hroniskām sāpēm, to dažādām ārstēšanas iespējām un pacienta līdzestības nozīmi hronisku sāpju terapijā. Diskusijās, uzdodot papildu jautājumus, iesaistās arī klausītāji. Informācija par tām pieejama VCA Facebook Live ierakstos.

Neirologa Jāņa Mednieka un algologa, anesteziologa Mihaila Ārona sarunā “Muguras sāpes – medikamentozā vai invazīvā terapija” tiešsaistei sekoja un jautājumus uzdeva 100 skatītāji, bet sarunā “Hroniskas sāpes un pacienta līdzestība” – 300 skatītāji. Diskusiju ierakstus iedzīvotāji turpina izmantot, un šobrīd tos ir noskatījušies jau nepilni 7000 klausītāju. Savukārt pašpārbaudes testu jebkurā laikā aizpildīt un atbilstoši rezultātiem saņemt ieteikumu par tālāko rīcību var ikviens, ja ilgstoši izjūt muguras sāpju vai galvassāpju radītu diskomfortu.

Izglītojošas diskusijas un pašpārbaudes testa jautājumi skatāmi https://www.vca.lv/aptauja.html

Projekta ietvaros šogad realizēti arī semināri “Muguras sāpes – dažādi aspekti”, “Veselības sarunas ar neirologu par neiropātiskām sāpēm” veselības aprūpes speciālistiem – ģimenes ārstiem un ārstu palīgiem.

*VCA apkopota informācija

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar