Vidzemes slimnīcā uzstādīts jaunākās paaudzes mamogrāfs

Vidzemes slimnīcas Diagnostiskās radioloģijas nodaļā uzstādīta jaunākās paaudzes digitālā mamogrāfijas iekārta Fujifilm Amulet Innovality, kas dod iespēju veikt izmeklējumus ar mazāku starojumu un saudzīgāku izmeklējamās zonas kompresiju. Svarīgi atcerēties, ka mamogrāfija ir uzskatāma par vienu no efektīvākajām metodēm, lai savlaicīgi atklātu krūts vēzi. 

Kā liecina Slimību un profilakses centra dati, diagnozi “krūts vēzis” Latvijā ik gadu uzzina aptuveni 1200 sieviešu, un informācija liecina, ka saslimstība palielinās tieši gados jaunām sievietēm, tāpēc jo īpaši svarīga ir laicīga un profesionāla diagnostika.

Vidzemes slimnīcas Medicīnisko tehnoloģiju daļas vadītāja Santa Upeniece norāda: “Jaunā iekārta ļauj mums iegūt augstas kvalitātes attēlus ar mazāku starojumu, jo tā spēj individuāli piemērot izmantojamo staru devu katrai pacientei. Iekārta nodrošina saudzīgāku un pacientēm draudzīgāku krūts kompresiju, jo izmeklējuma laikā tiek izmantotas kompresijas plates ar kustīgiem un elastīgiem elementiem. Izmeklējumus veic īpaši apmācīts personāls, pareizi pozicionējot pacientu, lai iegūtu kvalitatīvus attēlus. Pārbaudes laikā krūts tiek saspiesta tikai uz dažām sekundēm. Tiklīdz veikta ekspozīcija jeb izmeklējuma zonas apstarošana, kompresijas plate automātiski atbrīvo krūti, tā samazinot pacientes diskomfortu.”

Savlaicīgi diagnosticēts krūts vēzis ir vieglāk un veiksmīgāk ārstējams, tāpēc jo īpaši svarīgi ir izvēlēties atbilstošu diagnostikas metodi. Daudzas krūts vēža formas ir ar sīkiem sakaļķojumiem, kurus diemžēl nevar ne iztaustīt, ne vizualizēt ultrasonogrāfiski, bet var redzēt vienīgi mamogrāfijā. Svarīgi arī atcerēties, ka visi izmeklējuma rezultāti tiek saglabāti arhīvā, lai, veicot atkārtotus izmeklējumus nākotnē, ir iespēja tos salīdzināt un analizēt.

Kopš jaunās iekārtas uzstādīšanas mamogrāfijas izmeklējumi Vidzemes slimnīcā notiek četras dienas nedēļā, un galvenokārt tie ir skrīninga izmeklējumi.

Iekārtas iegāde notikusi Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmas 2021.–2027. gadam 4.1.1. specifiskā atbalsta mērķa “Nodrošināt vienlīdzīgu piekļuvi veselības aprūpei un stiprināt veselības sistēmu, tostarp primārās veselības aprūpes noturību” 4.1.1.1. pasākuma “Ārstniecības iestāžu infrastruktūras attīstība” pirmās kārtas projekta Nr. 4.1.1.1/1/24/I/008 “SIA Vidzemes slimnīca infrastruktūras attīstība, nodrošinot vienlīdzīgu piekļuvi veselības aprūpei un stiprinot veselības sistēmu” ietvaros.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar