Rīgā viesosies viens no izcilākajiem Tibetas budisma meistariem

Viņa Eminence Čoden Rinpoče ir viens no mūsdienu izcilākajiem budisma meistariem, un ir izslavēts kā spēcīgs jogs, zinātnieks un skolotājs.

Šodien katram interesentam ir pieejams liels informācijas apjoms par agrāk slepeno praksi – tantru.  Ir lasāmi ļoti dažādi viedokļi par to, kam un kā tantras prakses jāpielieto. Čoden Rinpoče lekcija ir iespēja dzirdēt izcila meistara stāstījumu par to, kā tantra tiek pielietota budisma ceļā.

Viņa Eminences Čoden Rinpoče dzīvesstāsts ir neparasts un iedvesmojošs. Būdams viens no augstākajiem lāmām Tibetas budisma tradīcijā, viņš nebija pazīstams ārpus Tibetas līdz pat 1985. gadam, kad pabeidza 19 gadus ilgušo individuālo meditēšanas retrītu un devās uz Indiju.

Čoden Rinpoče dzimis 1933. gadā netālu no Rabten klostera Tibetas austrumos. Trīs gadu vecumā viņš atpazīts kā iepriekšējā Rinpočes reinkarnācija, viens no iespējamajiem Divpadsmitā Dalailamas kandidātiem. Pēc komunistiskās Ķīnas iebrukuma un Tibetas okupācijas 1959. gadā, Čoden Rinpoče neatstāja Tibetu un uzsāka slepenu individuālu retrītu deviņpadsmit gadu garumā. No 1965. līdz 1985. gadam viņš uzturējās brālēna mājā Tibetas galvaspilsētā Lhasā un ne reizi neatstāja mazo, tumšo istabu bez logiem. Rinpoče izlikās par slimnieku, visu laiku pavadīdams sēžot gultā un meditējot, nerunājot ne ar vienu, izņemot cilvēku, kurš viņam pienesa ēdienu. Viņam nebija neviena budisma teksta vai attēla, neviena svētā objekta, kas palīdzētu meditācijās, tikai mazas lūgšanu krelles, ko viņš slēpa apģērba kabatā. Tekstus un lūgšanas Rinpoče bija iemācījies no galvas, studējot Sera Dže klosterī. Visu retrītu viņš veica, balstoties vien uz savu lielisko atmiņu.

1985. gadā Čoden Rinpočem Ķīnas varas iestādes ļāva emigrēt uz Indiju. Kopš tā laika viņš mācījis tūkstošiem skolnieku gan Sera Dže klosterī Indijā, gan vadot retrītus un mācot daudzās Rietumu valstīs.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar