Četras mazāk tradicionālas idejas Latvijas dzimšanas dienas svinēšana

Patriotisms ir būtiska sajūta, kas nerodas pati no sevis, tā jāattīsta. Laikā, kad ir ļoti viegli pieķerties “pie mums viss slikti” domām, reizēm tas ir patiešām izaicinoši. Ja Latvijas dzimšanas dienā vēlies izdarīt ko vairāk par latviešu filmas vai patriotiska koncerta noskatīšanos un parādes apmeklējumu, veikalu tīkls ELVI piedāvā izmēģināt kādu no četrām idejām, kā papildināt Latvijas dzimšanas dienas svinēšanu, vienlaikus sev un saviem mīļajiem rosinot Latvijas piederības izjūtu un svētku noskaņu.

1. Pārskati dzimtas koku un apsveic svētkos radiniekus.  

Stipra valsts balstās uz stiprām ģimenēm un dzimtām. Kad Tu pēdējo reizi veltīji mazliet laika savas dzimtas koka izpētei? Vienalga, vai Tu esi starp tiem laimīgajiem, kas savas dzimtas vēsturi zina septiņās paaudzēs, vai iztālēm zini vien savus vecvecākus, Latvijas dzimšanas diena ir lielisks brīdis, kad atcerēties savas dzimtas vēsturi. Apskati savu dzimtas koku, pārrunā to ar draugiem, ģimeni. Latvija nav radusies vienā dienā, aiz mums katra stāv mūsu senči, kas tieši tāpat kā mēs, veidoja šo zemi. Iespējams, Tev ir kāds stāsts par to, kāds bija vectētiņš, vai vecvecmāmiņas brālis. Izstāsti to saviem bērniem! Apsveic svētkos savus tuviniekus, nekautrējies nosūtīt svētku sveicienu arī tālākiem radiniekiem. Ja par senčiem nezini neko – varbūt ir īstais brīdis radinieku meklēšanai izmantot sociālo tīklu resursus vai reģistrēties kādā dzimtas koku veidošanas interneta vietnē?  Piederības izjūta sākas ar ģimeni un dzimtu.

2. Sarīko iepirkšanās izaicinājumu un izvēlies tikai Latvijas zīmolu preces.

Latvija ir bagāta ar lieliskiem uzņēmumiem – mums ir plašs kvalitatīvu produktu klāsts teju visās produktu grupās. Izaicini sevi un nākamajā iepirkšanās reizē iegādājies tikai Latvijas produktus. Šādi Tu atbalstīsi vietējos ražotājus, atklāsi sev un savai ģimenei jaunas lietas, un, iespējams, ieraudzīsi, ka tepat Latvijā top ļoti daudz gardu lietu, ko aiz lieliem ārvalstu zīmoliem ar nozīmīgu mārketinga budžetu bieži vien pat nepamanām.

3. Apdomā, kā Tu veido Latviju?

Ikdienas rūpju gaisotnē reizēm ir ļoti viegli zaudēt saikni ar savu valsti, kritizēt tajā notiekošo un iegrimt pesimismā. Tieši tāpēc izmanto svētkus, lai kopā ar saviem mīļajiem atcerētos to, kā mēs katrs veidojam Latviju. Latvija rodas no mūsu ikdienas rūpēm par ģimeni, labas mācīšanās skolā, godprātīgas piedalīšanās vēlēšanās, darba nevalstiskajās organizācijās un pat smaida pretimnācējam uz ielas. Latvijas tapšanās piedalāmies mēs katrs, saliec savu darbu sarakstu. Ikdiena šajā zemē ir mūsu pašu rokās – atgādini to sev un saviem mīļajiem. 

4. Izveido Latvijā uzņemto ģimenes foto sienu mājas.

Tavā viedierīcēs noteikti gada laikā ir sakrājies daudz fotogrāfiju – pārskati tās un atlasi bildes, kurā Tu kopā ar saviem mīļajiem izgaršo, apceļo un izbaudi Latviju visās tās formās. Iespējams, pagājušajā ziemā Tu uzcēli varenu sniegavīru, pavasarī pastaigājies Latvijas pludmalē, siltā vasaras vakarā baudīji kokteili Vecrīgas krodziņā, gāji uz skolu pirmajā skolas dienā, biji koncertā vai  piedalījies vecmāmiņas kartupeļu talkā. Attīsti šīs fotogrāfijas un izvieto redzamā vietā savās mājās – tā Tu katru dienu sev atgādināsi, cik daudz iespēju ir mūsu zemē un cik skaistiem notikumiem un brīnišķīgām vietām bagāta tā ir. 

TOP Komentāri

avatar