Par “Gada rīdzinieku 2023” atzīts Rīgas Tehniskās universitātes rektors Tālis Juhna

Tradicionālā Rīgas domes balva “Gada rīdzinieks 2023” šogad piešķirta Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rektoram Tālim Juhnam par izciliem sasniegumiem zinātnes attīstībā, pētniecības, inovāciju un zināšanu ekonomikas veicināšanā. 

Balva tika pasniegta sestdien, 18. novembrī, Rīgas domes svinīgajā sēdē, kas sasaukta par godu Latvijas Republikas proklamēšanas 105. gadadienai.

Rīgas domes priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis: “Ar “Gada rīdzinieka” balvu pateicamies par darbu zinātniekam Tālim Juhnam, kurš šogad kļuva par Rīgas Tehniskās universitātes rektoru. Rīga un Latvija kā zināšanu centrs, kur rodas inovācijas un tiek radītas pasaules mēroga tehnoloģijas – tā ir augsta latiņa, kuru sev licis rektors, bet viņš to godam notur, dodot neatsveramu ieguldījumu mūsu valsts tautsaimniecībā. Apsveicu Tāli Juhnu ar augsto novērtējumu!”

Titula “Gada rīdzinieks 2023” saņēmēja profesora Tāļa Juhnas sirdsdarbs ir zinātne un darbs ar studentiem, taču vienlaikus profesors ir arī vizionārs, kura idejas tiek realizētas gan austākajā izglītībā un zinātnē, gan uzņēmējdarbībā ne tikai Rīgā un Latvijā, bet arī ārpus mūsu valsts robežām. Viņa zinātnisko ekselenci apliecina dalība Apvienoto Nāciju organizācijas (ANO) augsta līmeņa ekspertu grupā, kas atbalsta ANO Tehnoloģiju veicināšanas mehānismu. Viņa pārraudzībā RTU ir attīstīta inovāciju ekosistēma, ieviešot un pilnveidojot dažādas uzņēmējdarbības atbalsta programmas, kas studentiem, zinātniekiem un jaunuzņēmumiem ļauj ieviest inovatīvus produktus un pakalpojumus. Inovāciju ekosistēmā iekļaujas arī Rīgas pašvaldība – gan mūsu uzņēmēji un jaunuzņēmēji, gan pedagogi, izglītības jomas pārstāvji un skolēni.

”Rīgas Tehniskajai universitātei (RTU) jau kopš dibināšanas ir nesaraujamas saiknes ar mūsu galvaspilsētu. Mēs nesam Rīgas vārdu, mēs ar savām zināšanām jau 160 gadus palīdzam attīstīties Rīgas rūpniecībai un ekonomikai, mēs kopā strādājam, lai izglītotu mūsu jauniešus un ieinteresētu viņus studēt inženierzinātnes, kas arī turpmāk būs viens no Rīgas attīstības pamatbalstiem. Tāpēc man ir liels prieks un pagodinājums saņemt šo Rīgas goda titulu un turpināt mūsu auglīgo sadarbību Rīgai, rīdziniekiem un Latvijai,” saka Rīgas Tehniskās universitātes rektors Tālis Juhna.

Sēdes laikā tika pasniegti arī četri Rīgas domes Atzinības raksti, kurus saņēma: 

  • mūzikas nama Daile saimniece Anda Zadovska – par nozīmīgu ieguldījumu kvalitatīvas kultūras telpas veidošanā un uzturēšanā Rīgā;

  • žurnāliste Ieva Vārna – par pašaizliedzīgu, drosmīgu un profesionālu darbu Ukrainas brīvības cīņu atspoguļošanā;

  • Latvijas basketbola valstsvienības treneris Luka Banki – par pašaizliedzīgu, atbildīgu un profesionālu darbu, veicinot izlases vēsturisko panākumu Pasaule kausa izcīņā;

  • Latvijas hokeja izlases kapteinis Kaspars Daugaviņš – par pašaizliedzīgu, atbildīgu un profesionālu darbu, radot sporta svētkus Rīgā un kaldinot panākumus pasaules hokeja čempionātā.

Uz pašvaldības apbalvojumu “Gada rīdzinieks” var pretendēt jebkuras valsts piederības un tautības persona, kas sasniegusi 18 gadu vecumu un ar savu talantu un darbu ir veicinājusi Rīgas atpazīstamību un pievērsusi sabiedrības uzmanību Latvijas galvaspilsētai. Pretendentus apbalvojumam varēja pieteikt ikviens rīdzinieks.

Iesūtītos pieteikumus vērtēja komisija Rīgas domes priekšsēdētāja Viļņa Ķirša vadībā. Žūrijā šogad bija iekļauti balvas “Gada rīdzinieks 2022” ieguvēja, biedrības “Tavi draugi” pārstāvis Toms Preinbergs, tādas kultūras jomas autoritātes kā Jaunā Rīgas teātra aktieris Vilis Daudziņš, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce un Latvijas Televīzijas kultūras žurnāliste Eva Johansone, kā arī domes pastāvīgie sadarbības partneri – Memoranda padomes, Apkaimju alianses un apkaimju biedrību pārstāvji.

Balvas “Gada rīdzinieks” saņēmējs tradicionāli tiek nosaukts 18. novembrī, Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai veltītajā Rīgas domes svinīgajā sēdē. Šogad balva tika pasniegta jau 15. reizi. Līdz šim apbalvojumu “Gada rīdzinieks” saņēmuši sabiedrībā pazīstami zinātnieki, mūziķi, sportisti, mākslinieki un citu profesiju pārstāvji.

Foto: Picture Agency

TOP Komentāri

avatar