Selfijs jeb pašbilde ir cilvēka identitātes izpausme

Parādoties pirmajām priekšējām kamerām un sociālo tīklu platformām viedtālruņos, dzima arī pašbilžu jeb tā saukto selfiju lielā popularitāte. Mūsdienās gandrīz ikvienā sociālo tīklu profilā var ieraudzīt pašbildes – gan ar draugiem un ģimeni kopīgos pasākumos, gan atrādot jauno frizūru draugiem un paziņām. Pašbildes ir izmainījušas veidu kā cilvēki komunicē, tās dod iespēju būt atvērtākiem pret apkārtējiem un strādāt pie sava ideālā tēla veidošanas. Par galvenajiem pašbilžu uzņemšanas iemesliem un kā tās ir izmainījušas mūsdienu cilvēku stāsta psiholoģe un kognitīvi biheiviorālā terapeite Guna Geikina.

Pašbildes kā personīgās izpausmes avots

Psiholoģe G. Geikina skaidro, ka pirms sociālo tīklu un viedtālruņu izgudrošanas, personīgās pieredzes apmaiņa vairāk saistījās ar fiziskām sociālām mijiedarbībām vai individuālām sarunām. Savukārt pašbilžu uzņemšanas un publicēšanas popularitātes pieaugums ļauj cilvēkiem būt vairāk saistītiem personīgā līmenī. Šī tendence dod iespēju būt daudz atvērtākiem un arī brīvi runāt par savu pieredzi. “Pēdējos gados selfiji ir kļuvuši par galveno personīgās izpausmes avotu. Tas ir ātrs un ērts veids, kā cilvēkiem uzreiz apmierināt dažādas personiskās vajadzības. Daudziem cilvēkiem selfiji palīdz radīt viņu identitāti kā viņi vēlas, lai citi tos redz, un tas var būt iemesls pašnovērtējuma paaugstināšanai,” skaidro psiholoģe, uzsverot, ka selfiji par cilvēku var pateikt vairāk nekā rakstīts vārds, un tas ir viens no iemesliem, kāpēc tie ir kļuvuši tik populāri.

Virkne pētījumu norāda, ka sociālo mediju ietekme uz cilvēka pašnovērtējumu ir galvenokārt pozitīva. Piemēram, cilvēki, kuri ir vientuļi un kurus apkārtējie nepieņem reālajā pasaulē, sociālajos medijos izjūt mīlestību un apstiprinājumu. “Visiem patīk justies pieņemtiem un populāriem, tāpēc motivācija turpināt iesaistīties sociālajos medijos, lai atkal piedzīvotu šīs emocijas, ir tikai dabiska. Tas ir kā apburtais loks, kurā lietotāji pastāvīgi meklē apstiprinājumu un veidus, kā uzlabot savu pašnovērtējumu,” stāsta psiholoģe.

Kāpēc cilvēkiem patīk uzņemt pašbildes?

Motivācija pašbilžu uzņemšanai var būt atšķirīga. “Tie noteikti var uzlabot pašapziņu,” norāda G. Geikina. “Tāpat svarīgi, ka mūsdienās ir iespējams rediģēt un uzlabot savas pašbildes pirms to ievietošanas sociālajos medijos, kas nozīmē, ka cilvēki fotoattēlu var veidot tuvāk savam “ideālajam tēlam”,” stāsta psiholoģe. “Nevar noliegt – mūsdienās būtiska nozīme ir arī uzņemto un publicēto attēlu kvalitātei. Piemēram, Huawei P Smart Pro 16 MP priekšējā automātiski izbīdāmā kamera ļauj uzņemt pašportretus ar augstu kvalitāti neatkarīgi no pieejamā apgaismojuma, kā arī uzlabotais mākslīgā intelekta skaistuma algoritms palīdz notušēt attēlus un vairāk koncentrējas uz cilvēka seju, ļaujot uzņemt izcilas pašbildes par prieku sev un apkārtējiem,” iesaka Huawei produktu apmācību vadītājs Aleksandrs Jekimovs.

Kā galvenos iemeslus pašbilžu uzņemšanai psiholoģe min arī sociālās konkurences veicināšanu, lai uzlabotu savu sociālo statusu, saņemot vairāk “like” atzīmes pie ievietotās bildes, un uzmanības meklēšanu, lai justos populārāks, kā arī gluži vienkārši garastāvokļa uzlabošanai, saņemot apkārtējo pozitīvu novērtējumu. Svarīgs iemesls ir arī subjektīvā atbilstība, lai iekļautos savā sociālajā grupā vai starp saviem vienaudžiem. 

Pašbilžu uzņemšana padara cilvēkus pašapzinīgākus un ļauj labāk apzināties kā citi cilvēki viņus uztver. “Cilvēki kļūst arī jutīgāki attiecībā uz to, cik lielā mērā viņi dzīvo atbilstoši sociālajiem standartiem un normām. Parādot sevi citiem vēlamā veidā, ir tendence paaugstināties mūsu pašnovērtējumam,” stāsta psiholoģe. Cilvēkiem, kuriem patīk uzņemt pašbildes, svarīga ir arī fotoattēla kvalitāte, tāpēc būtiski ir izvēlēties viedtālruni ar labu priekšējo kameru. Tomēr psiholoģe uzsver – tikai selfiju ievietošana sociālajos tīklos neatrisina pašnovērtējuma jautājumus – jāmeklē arī šo problēmu sakne. 

Veids, kā iepazīt sevi no jauna!

Selfijs ir cilvēka identitātes izpausme. Tā ir gan cilvēka dzīvē nozīmīgāko mirkļu iemūžināšana, gan arī veids kā atrast un iepazīt sevi,” stāsta psiholoģe G. Geikina. Pētījumi norāda, ka tie, kas ievieto vairāk selfijus sociālajos tīklos, tiek uzskatīti par personām ar salīdzinoši augstāku pašnovērtējumu, ar vairāk piedzīvojumiem, šie cilvēki ir uzticami, veiksmīgāki un ar potenciālu būt labam draugam. Daudziem, kuri sociālajos medijos augšupielādē sev tīkami rediģētas pašbildes un saņem pozitīvas atsauksmes, ātri vien paaugstinās pašnovērtējums, tāpēc ir vērts izmantot mūsdienu tehnoloģiju sniegtās iespējas, lai kādā drūmākā brīdī uzlabotu savu noskaņojumu!

TOP Komentāri

avatar