Brīvība. Ar ko tā asociējas Latvijas iedzīvotājiem?

Tuvojoties Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas gadadienai, modes un dzīvesstila tirdzniecības centra “Spice” pasūtītajā iedzīvotāju aptaujā* noskaidrots, kādas aktivitātes Latvijas iedzīvotājiem visvairāk saistās ar brīvību. Lielākajai daļai jeb 73% aptaujāto šādu sajūtu rada ceļošana, turklāt tieši ceļošanu kā brīvības sinonīmu savās atbildēs pārliecinoši izcēlušas gan sievietes (74%), gan vīrieši (72%).

Otra populārākā atbilde, ko izvēlējušies 68% ekonomiski aktīvie aptaujātie iedzīvotāji, ir atpūta pie dabas, tai seko koncertu un kultūras pasākumu apmeklēšana – 27%, sportošana – 19% un dejošana – 9%. 

Analizējot aptaujas rezultātus tuvāk, redzams, ka vīrieši atpūtu pie dabas ar brīvību saista vairāk nekā sievietes – šo atbildi izvēlējušies 70% vīriešu un 66% sieviešu, savukārt sievietes (29%) biežāk nekā vīrieši (26%) izvēlējušās atbildi “koncertu un kultūras pasākumu apmeklēšana”. Lielāka viedokļu atšķirība vērojama attiecībā uz sportošanu un dejošanu. Sporta aktivitātes ar brīvību vairāk asociē vīrieši (23%), nekā sievietes (16%), savukārt ar dejošanu ir gluži pretēji – šo aktivitāti kā savu brīvības sajūtu izvēlējušies 12% sieviešu un uz pusi mazāk jeb 6 % vīriešu.

Aptaujā noskaidrots, ka atpūta pie dabas ar brīvību visvairāk saistās Zemgales iedzīvotājiem (72%), bet vismazāk – latgaliešiem (63%). Savukārt ceļošanu ar savu brīvības izjūtu visvairāk asociē Rīgas (79%) un Pierīgas (78%) iedzīvotāji, vismazāk – vidzemnieki (60%). 

4. maijā aprit 34 gadi kopš Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas. Ukrainas un Tuvo Austrumu notikumu kontekstā par brīvību un tās vērtību aizdomājamies arvien biežāk, un pieminam tos, kas devuši savu artavu neatkarīgas Latvijas Valsts izveidē un atjaunošanā.

Grupai “Pērkons” un tās dibinātāja Jura Kulakova sarakstītajai mūzikai ir bijusi īpaša nozīme ceļā uz Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanu Trešās atmodas jeb “dziesmotās revolūcijas” laikā, kad valsts neatkarības atjaunošana notika bez vardarbības.

Pieminot šogad mūžībā aizsaukto Juri Kulakovu, 14. maijā Arēnā Rīga norisināsies Jura Kulakova piemiņas lielkoncerts “Sirds kā pērkondārds”, pulcējot Latvijā pazīstamus mūziķus. Koncerts iecerēts kā veltījums mākslinieka dzīvei un mūzikai, kura nu jau paaudzēs iedvesmo, aizrauj, liek just, domāt un būt – būt sev pašam.

* Iedzīvotāju aptauju pēc modes un dzīvesstila tirdzniecības centra “Spice” pasūtījuma veica pētījumu kompānija “Norstat”, aptaujājot vairāk nekā 1000 iedzīvotāju visā Latvijā šā gada martā.

TOP Komentāri

avatar