42% iedzīvotāju būtu gatavi atteikties no izklaides un atpūtas aktivitātēm, ja nonāktu finanšu grūtībās

Finansiālu grūtību gadījumā gandrīz ceturtajai daļai jeb 23% iedzīvotāju visgrūtāk būtu atteikties no ceļošanas, bet 42% apgalvo, ka nepieciešamības gadījumā ir gatavi pielāgoties un viņiem nebūtu grūti samazināt izmaksas izklaidei un atpūtai, noskaidrots Luminor bankas aptaujā*. 

Saskaņā ar aptaujas rezultātiem, nonākot finansiālās grūtībās 23% iedzīvotājiem visgrūtāk būtu atteikties no ceļošanas – tas ir īpaši svarīgi iedzīvotājiem Pierīgā un vecumā virs 50 gadiem. Tikmēr 9% iedzīvotāju būtu grūti atteikties no hobijiem, 7% – no skaistumkopšanas pakalpojumiem, 6% no restorānu un kafejnīcu apmeklēšanas, 5% no kultūras pasākumiem, bet vismazāk ir to cilvēku, kam būtu grūti atteikties no sporta nodarbībām (4%). Vienlaikus 42% aptaujāto norādīja, ka viņiem nebūtu grūti atteikties no nevienas iepriekšminētās aktivitātes.

“Aptaujā vēlējāmies noskaidrot, no kādām precēm un pakalpojumiem, kas nav pirmās nepieciešamības, iedzīvotājiem būtu visgrūtāk atteikties, ja viņiem gadītos nonākt finansiālās grūtībās. Rezultāti rāda, ka lielākoties iedzīvotāji ir gatavi “savilkt jostas” un tādā situācijā, pirmkārt, ietaupīt, atsakoties no dažādām ar izklaidi un atpūtu saistītām aktivitātēm. Pozitīvi, ka cilvēki ir gatavi pielāgoties dažādām situācijām, taču šādas aktivitātes – ceļošana, hobiji, kultūras pasākumi, sporta nodarbības – daudziem ir ļoti svarīgas, lai ikdienā saglabātu dzīvesprieku un justos labi gan fiziski, gan garīgi,” norāda Jekaterina Ziniča, Luminor bankas finanšu eksperte. 

Lai nebūtu jāatsakās no savai labsajūtai būtiskām lietām, Luminor eksperte iesaka ievērot finanšu pratības pamatprincipus un iespēju robežās veikt regulārus uzkrājumus, novizot tiem noteiktu daļu no ikmēneša ienākumiem. Tāpat var izveidot īpašu krājkontu, kurā regulāri atlikt naudu kādam noteiktam mērķim, ieskaitot tajā arī dažādus papildu ienākumus, piemēram, nodokļu atmaksu par attaisnotajiem izdevumiem, bērnu pabalstus u.tml. Tie, kam svarīga ceļošana, var no katras algas ieskaitīt noteiktu summu savā ceļojumu krājkontā – tā gada laikā var sakrāt iecerētajam braucienam nepieciešamo summu, neizjūtot lielu robu ikdienas budžetā. Savukārt, piemēram, sporta cienītāji var iekrāt naudu sporta zāles gada abonementam – tas kopumā izmaksās mazāk nekā 12 mēneša abonementi un dos motivāciju turpināt sportot visu gadu. 

Jekaterina Ziniča piebilst, ka krājkontiem šobrīd ir pēdējos gados augstākās procentu likmes, kas nozīmē, ka iekrātā nauda katru mēnesi ienesīs vēl papildu ienākumus un vairos uzkrājumu. 

* Luminor bankas aptauja Latvijā veikta 2023. gada nogalē sadarbībā ar pētījumu aģentūru Norstat, aptaujājot 1006 respondentus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Foto: canva.com

TOP Komentāri

avatar