Kā Latvijas blogeri un slavenības sadarbojas ar biznesu: no budžetiem līdz kurioziem

“Ietekmes mārketings gūst aizvien lielāku popularitāti pasaulē un Latvijā. Pasaulē 2017.gadā vien kampaņām ar viedokļu līderiem Intagram tīklā zīmoli iztērēja vairāk kā miljardu dolāru. Bet reklāmas publikāciju skaits sociālajā tīklā Instagram 2017. gadā dubultojās, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, sasniedzot 1,5 miljonus publikāciju pasaulē”, – stāsta Dmitrijs Krasnovskis un Alina Lisina, ikgadējās mārketinga konferences “Click and Connect” organizatori Latvijā.

 

Vai Latvijā ir viedokļu līderi?

Latvijā sadarbības mērogs ir zināmi pieticīgāks, bet tomēr arī mūsu valstī ir aptuveni 100 viedokļu līderi, par sadarbību ar kuriem bizness ir gatavs maksāt naudu. Summas ir dažādas, atkarībā no sadarbības formāta un blogera auditorijas. Bet, vidēji, sākot ar 100 eiro par publikāciju Instagramā un 1000 eiro par video YouTube.

Viens no ietekmīgākajiem viedokļu līderiem Latvijā (ar auditoriju NVS valstīs) ir Stass Davidovs. Stass ir viena no spilgtākajām krievvalodīgā YouTube personībām – viņa humora šovam „This is Хорошо” seko gandrīz 7 miljoni cilvēku, vēl daži miljoni seko personīgi Stasam. Kanāls „This is Хорошо” ir viens no vecākajiem  YouTube — aktīvi sadarbojas ar zīmoliem, tādiem kā Coca Cola, Procter&Gamble un citiem. Viena “reklāmas integrācija” viņa YouTube kanālā maksā aptuveni 4000 eiro, ilgtermiņa sadarbība tiek apspriesta individuāli.

Vēl viena Latvijas zvaigzne, dziedātājs Markus Riva, arī aktīvi sadarbojas ar biznesu. „Man, kā mūziķim, ir svarīgi, lai sadarbības formāts būtu man piemērots un sadarbība būtu ilgstoša. Dažreiz, protams, piekrītu izlikt vienu publikāciju savā Instagram. Visus no sadarbības iegūtos līdzekļus novirzu uz savu attīstību – dziesmu un klipu ierakstu”, – stāsta Markus, kuram Instagram seko vairāk kā 150 000 cilvēku.

 

Vai viedokļu līderi piekrīt barteram?

Pēc dziedātājas Aminatas teiktā viņa nesen sāka piedāvāt savus sociālos tīklus biznesa virzīšanai. Priekšroka ir tiem zīmoliem, kuri patīk viņai pašai.

„Barteram es piekrītu reti, pārsvarā tikai darbā ar dizaineriem, kuru drēbes es varu izmantot uzstāšanās laikā”, – saka dziedātāja, kurai Instagram seko vairāk kā 50 000 cilvēku.

Daudzi Latvijas blogeri uzsver, ka ir gatavi strādāt tikai ar tiem zīmoliem, kas patīk viņiem pašiem.

„Es rūpīgi izvēlos partnerus, man ir svarīgi, lai publikācijai būtu noteikts mērķis, tāpēc, ja kādam ir vēlme sadarboties, pirmajā vietā ir saturs: ja tas neatbilst manai koncepcijai, pat ja tas ir kvalitatīvs zīmols, es saku nē. Svarīga ir arī elementāra cieņa pret tiem, kas seko maniem jaunumiem. Man nav tiesību teikt to, kam es neticu, tāpēc es sadarbojos reti, bet pārsvarā, ilgtermiņā”, – stāsta teledīva un vadītāja Maija Silova.

„Ietekmes mārketingam ir svarīga loma attiecību veidošanā ar klientiem. Kad ir saturs, ir arī iesaiste. Ideālā tam jābūt pareizi integrētam mārketinga stratēģijā, kuras centrā ir klients un viņa vajadzības. Ilgtermiņa un kvalitatīvu attiecību veidošana ar viedokļu līderiem ir ietekmes mārketinga veiksmes pamats tuvākajā nākotnē. Šī pieeja nodrošinās pārdošanas apjomu pieaugšanu, apmierinātības un klientu uzticības celšanos”, – saka Dmitrijs Krasnovskis.

 

“Dziļš malks” un gaļas gabals: ko slavenības reklamēt nevēlās?

Diemžēl, Latvijā ne visi uzņēmēji izprot kā tiek veidots darbs ar viedokļu līderiem.

„Man atsūta savu preci un tad interesējas – nu, ko, kad Jūs mūs izliksiet? Šādu „gudrinieku” vidū bija pat gaļas ražotāji! Jā, man atsūtīja gaļas gabalu! Piedodiet, bet es nestrādāju par ēdienu”, – stāsta brunch.lv redaktore Jevgēnija Šafraneka.

Stasam Davidovam arī ir bijuši vairāki kuriozi, kas saistīti ar sadarbību ar zīmoliem. Tā, piemēram, kompānija Coca-Cola tā arī nespēja piespiest viņu uztaisīt “dziļo malku”. Tieši tā profesionālajā kompānijas slengā tiek dēvēts tuvplāns, kurā zvaigzne kāri dzer dzērienu. Stass ar komandu filmēšanā to atteicās darīt.

„Mums periodiski sūta piedāvājumus no nesaprotamām kompānijām – blokčeini, kriptovalūtas… Bet mēs nevēlamies bojāt savu blogeru karmu, strādājot ar aizdomīgu biznesu”, – saka Stass.

„Biznesam ir jāsaprot, ka ietekmes mārketinga izmantošana ir ne tikai vienreizēju postu apmaksa. Mūsdienās ietekmes mārketings ir attiecības ar autoritātēm. Zīmoliem jāpārskata īslaicīgas sadarbības prakse un jāpievēršas ilgtermiņa attiecībām”, – saka Alina Lisina.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar