Droša iepirkšanā internetā: padomi, kā atklāt krāpniecību

Preču iegāde internetā ir iecienīts iepirkšanās veids, kas kļūst arvien izplatītāks, jo pirkumu var ērti saņemt, izmantojot kurjeru dienestu pakalpojumus. Tomēr ne visi tirgotāji ir godprātīgi un piedāvāto preci tiešām pārdod un nosūta. Luminor dati liecina, ka šī gada astoņos mēnešos preču iegādes krāpšana palielinājusies teju uz pusi, proti, par 46%, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pērn, tāpēc bankas krāpšanas novēršanas eksperte Marija Briede sniedz padomus, kā neiekrist krāpnieku nagos.

“Vācijas datu vākšanas un vizualizācijas uzņēmuma Statista apkopotie dati par tiešsaistes iepirkšanās krāpniecību pasaulē liecina, ka pērn 72% no upuriem, zaudējuši arī reālu naudu. Tas nozīmē, ka ir ļoti liela iespēja, ka, nonākot krāpnieka lamatās, varat iegriezt robu ģimenes budžetā un visbiežāk šķirties no šīs naudas uz visiem laikiem. Šī iemesla dēļ papildu piesardzība, iepērkoties tiešsaistē, ir teju obligāta,” rekomendē M. Briede.

Prece par pārsteidzoši zemu cenu

Meklējot izdevīgus piedāvājumus, eksperte aicina novērtēt, kāda ir preces cena citās interneta vietnēs. Krāpnieki bieži ievieto sludinājumus par neticami zemu cenu, lai piesaistītu klientu uzmanību un radītu vēlmi to nekavējoties iegādāties. Ja preces cena ir būtiski zemāka nekā citviet, drošāk iegādi veikt klātienē, lai varētu pārliecināties par preces atbilstību sludinājumam un tās kvalitāti.

Noskaidro, kas pārdod preci!

Pirms preces iegādes jāpārbauda atsauksmes par tirgotāju. Iespējams, šis vārds parādās klientu sūdzībās vai minēts kādā krāpnieku grupā. Preces vēlams iegādāties vietnēs, kurās ir redzamas atsauksmes par tirgotāju. Ja vēlamā prece tur nav pieejama un tomēr iegāde jāveic šādā līdz galam nepārliecinošā tirdzniecības platformā, tad tirgotāja pārbaude internetā var pasargāt no naudas zaudēšanas.

Pārdod viens, bet naudu saņem cits

Bankas pieredzē ir vairāki krāpšanas gadījumi, kuros viens krāpnieks uzdodas par dažādiem tirgotājiem, proti, naudu lūdz pārskaitīt uz kontu, kas nepieder pašam tirgotājam. Arī šajā gadījumā krāpniecību palīdzēs atklāt atsauksmju meklēšana internetā, to veicot gan pēc paša tirgotāja vārda, gan arī pēc līdzekļu saņēmēja vārda un konta numura. Ja negatīvas atsauksmes neatrodi, bankas speciāliste aicina izvēlēties konkrētās preces iegādi klātienē, lai pārliecinātos par tās esamību un atbilstību.

Pārdevējs ir uzņēmums, tātad droši?

Krāpnieki mēdz izmantot īstu, uzticamu uzņēmumu vārdus, lai maldinātu pircējus un radītu nepamatotu uzticamības sajūtu. Tāpēc pirms pirkuma izdarīšanas jāpārliecinās vai platformas interneta adrese un konts tiešām pieder konkrētajam uzņēmumam, un tas ir atbilstoši reģistrēts un tiesīgs sniegt šādus pakalpojumus. Lai izvairītos no krāpniecības, arī šajā gadījumā atsauksmes internetā var palīdzēt.

Lieli zaudējumi – liels pārdzīvojums

Pirms darījuma veikšanas eksperte aicina izvērtēt, kādu risku esat gatavs uzņemties, pērkot preci internetā, un noteikt summu, ar kuru esat gatavs riskēt. Veicot darījumu attālināti, vienmēr pastāv kaut neliela iespēja, ka prece netiks saņemta vai tās kvalitāte neatbildīs gaidītajam. Ja prece ir dārgāka par noteikto summu, tad preci labāk saņemt klātienē, lai pārliecinātos, ka tā tiešām tiek pārdota un atbilst cerētajam.

Uzmanies no viltus pircējiem!

Ja pats pārdodat preces internetā jāatceras, ka ir arī viltus pircēji. Sākotnēji saruna par preces iegādi liecina par parastu darījumu, tiek uzdoti jautājumi par preces pieejamību, defektiem un citi jautājumi. Krāpšana notiek brīdī, kad vienojaties par iegādi un nosūtīšanu. Krāpnieks atsūta saiti uz viltus vietni, kas ir izveidota līdzīga kādam no populāriem kurjerdienestiem, visbiežāk izmantojot DPD vai Omniva vietnes viltojumus. Krāpnieks aicina šajā vietnē noformēt gan preces nosūtīšanu, gan uz norēķinu karti saņemt apmaksu par preci, turklāt solot, ka kurjers pats piebrauks pie durvīm un šo preci paņems. Jāatceras, ka kurjerdienesti piedāvā tikai preces nosūtīšanu, bet starpniecība maksājuma saņemšanā nav reāls pakalpojums. Tiklīdz atsūtītajā vietnē ievadīsiet prasīto informāciju par kartes datiem un norādīsiet internetbankas pieslēgšanās datus, krāpnieks mēģinās veikt pirkumu ar karti vai pārskaitīt naudu no konta.

Attēls: ilustratīvs (pexels.com)

TOP Komentāri

avatar