Andris Sprūds: jārod līdzsvars starp atbildīgu fiskālo politiku un elastību investīciju plānošanā

“Jārod līdzsvars starp atbildīgu fiskālo politiku un elastību investīciju plānošanā. Tas ir būtiski ilgtspējas nodrošināšanai un investīciju potenciāla attīstībai nozīmīgās jomās – aizsardzības, klimata un atjaunojamo energoresursu, kā arī krīzes situāciju risināšana,” trešdien, 14.jūnijā, sacīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Sprūds, sēdē spriežot par Eiropas Stabilitātes un izaugsmes pakta reformu.

Komisija sēdē apstiprināja nacionālo pozīciju par Eiropas Savienības ekonomikas pārvaldības reformu, ko šo piektdien plānots skatīt Ekonomikas un finanšu ministru padomes sanāksmē Luksemburgā.

Ekonomikas pārvaldības reformas ietvaros Eiropas Komisija rosina pāriet uz atklātāku, riskos balstītu uzraudzības sistēmu, kas diferencē dalībvalstis, ņemot vērā to publiskā parāda līmeni. Tāpat tiek rosināts atteikties no parāda samazināšanas etalona, kas noteic dalībvalstīm katru gadu samazināt valsts parādu par vienu divdesmito daļu, atbildot uz deputātu jautājumiem skaidroja ministrijas pārstāvji. Reforma paredz, ka dalībvalstīm katru gadu līdz aprīļa beigām būs jāiesniedz vidēja termiņa fiskāli strukturālie plāni vismaz četriem turpmākajiem gadiem.

Dalībvalstīm paredzēts noteikt prasību nodrošināt, ka parāda attiecība pret iekšzemes kopproduktu tiek mērķtiecīgi samazināta, nosakot atbilstošu un ticamu fiskālo virzību uz valsts parādu zem 60 procentiem no iekšzemes kopprodukta, savukārt budžeta deficītu – zem trīs procentiem. 

A.Sprūds uzsvēra investīciju nozīmīgumu ilgtspējīgai attīstībai un nepieciešamību pastiprināt ieguldījumus aizsardzības sektorā, ņemot vērā ģeopolitisko kontekstu.    

Saeimas Preses dienests

Foto: saeima.lv

TOP Komentāri

avatar