Atklāts piemineklis profesorei Irēnai Silinevičai

21. jūlijā Ezernieku pagasta Bukmuižas kapsētā tika atklāts piemineklis Rēzeknes Augstskolas (pašreiz Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas) dibinātājai, profesorei Irēnai Silinevičai (25.04.1943.-26.02.2020.).

Klātesot radiem un kolēģiem, profesorei veltītā pieminekļa tapšanas gaitu klāstīja tēlniece Svetlana Skačkova-Marčenko. Viņa norādīja, ka šis piemineklis ir arī vēstījums nākamajām paaudzēm. “Veidojot pieminekli profesorei Irēnai Silinevičai, uzdevums nebūt nebija viegls. Vienā darbā atainot diža cilvēka veikumu, parādīt to ieguldījumu, kas izdarīts un atstāts, nav viegli. Tāpēc piemineklim izvēlēta stilizēta grāmatas forma, to rotā Latgales karoga siluets un atveidots Triju Zvaigžņu ordenis, kurš profesorei piešķirts par ieguldījumu izglītības jomā. Kā vēstījums ir iekļauts teksts latgaliešu valodā,” stāstīja māksliniece.

Kolēģi kavējās atmiņās par profesori, uzsverot, ka akadēmijā joprojām tiek turpinātas daudzi darbi, kurus aizsākusi Irēna Silineviča. Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas rektore profesore Iveta Mietule norādīja: “Irēnas Silinevičas devums Rēzeknei, Latgalei un Latvijai kopumā ir nenovērtējami liels. Tās ir simtiem izveidotas darbavietas, tūkstošiem sagatavotu absolventu, izstrādāti zinātniskie darbi. Mums katram, kurš ir strādājis kopā ar profesori, ir bijis liels gods, iespēja mācīties un augt. Viņai piemita viedums un elegance”.

Krāslaviete pēc dzimšanas vietas, inženierzinātņu doktore, apveltīta ar izcilām darba spējām un dziļu Latgales, Latvijas patriotismu sirdī. Profesore, kura Rēzeknē dibinājusi augstskolu, desmit gadus bijusi Rēzeknes Augstskolas rektore, apbalvota ar vairākiem atzinības rakstiem no Izglītības un zinātnes ministrijas, akadēmijas, 1998. gadā viņai piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis, kopš 2008. gada Rēzeknes Goda pilsone, savukārt 2013. gadā saņēmusi Rēzeknes Augstskolas Goda profesores nosaukumu.

I. Silinevičas piemineklī esošie vārdi ir kā vēl viena mācība, no kuras katrs var pasmelt dzīves gudrību.

Cylvāk! Veidoj sevi audzynojūt!

Tovi lelī sasnāgumi ir Tovā prōtā,

jo kermiņs ir laiceigs un dūts gora izpausmei.

Verīs dzeives spīgelī ar teiru sirdsapziņu,

sovas tautas gaismas ceļam, sovas dzymtas spākam,

pēcnōcējim esi vadzvaigzne.

Audzynoj sevi, tai Tu atrassi patīseibu!

Esi gūdeigs sovas dvēseles prīškā,

jo tei ir durovas uz augstōkū varēšonu.

Apgaismoj sovu prōtu ar jaunom zynōšonom,

jo tī, kas zyna, nakļyust par upurim cytu līkuleibai.

Cylvāk! Izgleiteiba ir Tovs ceļš uz breiveibu!”

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar