Atklāta Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra jaunā ēka

Svinīgi atklāta Bērnu slimnīcas Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra (BJPVC) jaunā ēka, kurā  speciālisti attīstīs darbu multidisciplinārās komandās, sniedzot labāko iespējamo palīdzību bērniem un jauniešiem ar psihiskās veselības traucējumiem gan ambulatori, gan stacionārā. Pirms jaunās ēkas būvniecības pabeigšanas bērnu psihiskās veselības aprūpes speciālisti pacientus pieņēma Bērnu slimnīcas novietnē “Gaiļezers”, kur telpas bija fiziski un morāli novecojušas.

Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra pacientiem tagad pieejamas plašas un mūsdienīgas telpas konsultācijām, fizioterapijai, mākslas terapijai, rotaļām un ergoterapijai. Stacionārā ir 24 gultas vietas, ir tikai vienvietīgas palātas, pieejamas mācību un atpūtas telpas, sporta zāle un zāle interešu izglītībai. 

 “Pacientu pieredzes uzlabošana Bērnu slimnīcā ir viena no stratēģiskajām prioritātēm, jaunajā ēkā ir pārdomāta ne tikai katras telpas atrašanās vieta un iekārtojums, bet arī izdiskutētas un īstenotas daudzas idejas par to, kā vēl palīdzēt bērniem un jauniešiem centrā justies labāk. Piemēram, pie katras konsultāciju telpas ir ekrāns, kurā bērns pirms vizītes var izpētīt fotogrāfijas, kāda izskatās telpa un speciālists, kas ir ļoti svarīgi bērniem ar autiskā spektra traucējumiem. Mums rūp ikkatra darbinieka labbūtība, jaunajā ēkā esam izveidojuši vidi, kurā speciālisti varēs justies kā savās otrajās mājās. Būtiski, ka bērnu psihiskās veselības aprūpes speciālisti tagad atrodas vienā novietnē ar visām Bērnu slimnīcas nodaļām un klīnikām, kas ļaus attīstīt daudz plašāku sadarbību un izpratni par psihosomatiskiem traucējumiem,” atzīst Valts Ābols, Bērnu slimnīcas valdes priekšsēdētājs.

“Sabiedrības veselības jomā bērnu un jauniešu psihiskā veselība ir viena no prioritātēm un savu aktualitāti saglabās arī turpmāk. Jaunā Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra izveide ir ne tikai nozīmīgākais ieguldījums bērnu psihiskās veselības infrastruktūrā pēdējos gados, bet tās ir arī lieliskas pārmaiņas gan bērnu psihiatrijas pakalpojumu sniegšanā, gan psihiskās veselības jomā strādājošo medicīnas darbinieku ikdienā,” atklāšanas pasākumā uzsvēra Agnese Vaļuliene, LR Veselības ministrijas valsts sekretāre.

Pārcelšanās uz jaunām mūsdienīgām telpām ir svarīga ne tikai pacientu pieredzes uzlabošanai, bet arī BJPVC darbiniekiem. “Rūpējoties par centra pakalpojumu kvalitāti un efektivitāti, attīstīsim darbu specializētās multidisciplinārās komandās, arī jaunās centra telpas ir veidotas lai maksimāli veicinātu speciālistu komunikāciju un sadarbību. Mūsu nākamā gada uzdevums ir izveidot aktīvi strādājošu metodiskās vadības centru, lai ar Bērnu slimnīcas uzkrātajām zināšanām un kompetenci atbalstītu ambulatoro un sabiedrībā balstītu psihiskās veselības pakalpojumu veidošanu un attīstīšanu visā Latvijā,” skaidro Ņikita Bezborodovs, Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra vadītājs.

Jaunās ēkas būvniecība tika uzticēta AS “UPB”, un būvdarbi tika uzsākti 2021. gada rudenī.

Savukārt ēkas projektēšana sākta jau 2018. gadā. “Kad arhitektu birojs “Nams” arhitekta Māra Malahovska vadībā sāka darbu, domas par ēkas bija dažādas – korpusus kā rokas pirkstus izvietot gar Vienības gatvi, savīt kā čūsku uz vienotas ass ar daudziem iekšpagalmiem u.c.  Idejas viena pēc otras lidoja papīrgrozā, tad “atlidoja” taurenis – stacionāra nodaļas nostājās taureņa spārnu formā. Tā bija īstā ideja – kompaktais plānojums, rotaļīgs ārējais veidols ar fasādes stiklojumu, kurā spoguļojas Torņakalna koki un krāsaino lamellu ritms. Covid pandēmija un Ukrainas karš viesa izmaiņas, bija jāveic ēkas fasādes pārplānošana – lielais stiklojums un metāla lamellu ritms ir palicis tikai stūra fasādēs, toties tauriņš ir materializējies, “nolaižoties uz ēkas fasādes” kā simbols prātam un dvēselei.,” stāsta Linda Trule, projektu arhitekte SIA “Nams”.

Ne tikai būvdarbiem, bet arī telpu iekārtošanai un aprīkošanai dažādu terapiju vajadzībām izmaksas pēdējo gadu laikā augušas, tāpēc Bērnu slimnīcas fonds lūdza sabiedrības un ziedotāju atbalstu.

“Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centrā patīkamai un nomierinošai videi ir īpaši liela nozīme. Lai jaunā un ilgi gaidītā ēka pēc iespējas ātrāk vērtu durvis pacientiem, un palīdzību varētu saņemt tie bērni, kas to gaida, bija nepieciešams sabiedrības atbalsts telpu iekārtošanai. Esam ārkārtīgi pateicīgi par lielo atsaucību un dāsno atbalstu, ko aizvadīto divu gadu laikā sniedza gan uzņēmumi, gan katrs ziedotājs personīgi! Jūsu ieguldījums sniegs papildu atbalstu bērniem un jauniešiem ārstēšanās un rehabilitācijas laikā!” uzsver Liene Dambiņa, Bērnu slimnīcas fonda valdes priekšsēdētāja.

Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra ēkas kopējā platība ir 4230.8 m2. Būvniecības kopējās izmaksas ir 10 391 191.69 eiro, tai skaitā Eiropas Savienības Reģionālā fonda atbalsts 10 382 925.33 eiro apmērā.

Sirsnīgi pateicamies Latvijas sabiedrībai, kas ziedoja BJPVC terapijas telpu aprīkošanai, kā arī lielākajiem ziedotājiem: Džonam Mārtinam Tallijam un SIA “Mikrotīkls”, uzņēmumiem PATA, BDO Latvia, HYDROSCAND, LATAKKO, RIMI, kā arī Guntaram Kokorevičam.

Ēku rekonstrukcija un būvniecība, kā arī teritorijas labiekārtošana ir daļa no vērienīgiem Bērnu slimnīcas infrastruktūras uzlabošanas darbiem, kuru mērķis ir mūsdienīgas un pacientiem draudzīgas vides radīšana. 2021. un 2022. gadā pēc rekonstrukcijas atvērts Rehabilitācijas centrs un Dienas stacionārs. 2023. gadā durvis vērusi rekonstruētā ēka, kurā atrodas jaunās Paliatīvā aprūpes dienesta telpas, vienā no ēkām izbūvētas telpas Bērna mājai (Barnahus), rekonstruēta vēsturiskā Administrācijas ēka un gada beigās tiek atklāta jaunā ēka, kur darbu sāk Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centrs. 2024. gada sākumā tiks pabeigta Epilepsijas un miega medicīnas centra izbūve un gada vidū durvis vērs ēka, kurā atradīsies Bērnu slimnīcas Neatliekamās medicīnas centrs un Ambulatorais veselības centrs. Konceptu un projektēšanas līmenī aprises veidojas Veselības aprūpes attīstības centram, Pediatrijas un Aptiekas mājai un Agrīnas intervences centram bērniem ar neirālās attīstības traucējumiem. Infrastruktūras darbi tiek finansēti no vairākiem finanšu avotiem ar ERAF, REACT – EU, ES Atveseļošanas fonda, un ar EEZ grantu (Bērna mājas projekta īstenošanai) atbalstu.

Telpas aprīkotas, pateicoties sabiedrības un atsevišķu ziedotāju atbalstam.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar