Cenas saules paneļiem ir samazinājušās

Saules paneļu ražošana uzņem straujus tempus un turpina attīstīties, līdz ar to garantijas laiks pakāpeniski palielinās. Norāda Baltijas Elektro Sabiedrība, SIA valdes priekšsēdētājs Edgars Bergholcs, uzsverot jauno saules paneļu priekšrocības. Viņš skaidro, ka saules paneļu garantiju termiņi ir ievērojami pieauguši, sekojot nozarē veiktajām inovācijām. Sākumā mēs redzējām paneļus ar 10-12 gadu garantiju, taču tagad ir pieejami modeļi ar garantijas termiņiem, kas pārsniedz jau 20 gadus.

Bergholcs arī akcentē valsts atbalsta iespējas, kas joprojām ir pieejamas līdz nākamā gada beigām vai līdz brīdim, kamēr tiks iztērēti atlikušie 16 miljoni no piešķirtajiem 40 miljoniem eiro. Neskatoties uz dažiem mainītiem nosacījumiem valsts atbalsta saņemšanai, līdz šim tie, kuri ir izrādījuši interesi un vēlmi saņemt šo atbalstu, ir to veiksmīgi ieguvuši bez sarežģījumiem.

Latvijas tirgū vienlaikus ir novērojams pieprasījuma samazinājums pēc saules paneļiem. E. Bergholcs šo tendenci skaidro kā mērķtiecīgi lobētu pasākumu rezultātu, lai radītu ilūziju, ka enerģija ir ļoti lēta. Tomēr svarīgi ir apzināties, ka no nākamā gada tiks ieviesta jauna tarifu politika, kas padarīs saules paneļu uzstādīšanu krietni neizdevīgāku.

Pēc viņa teiktā, cilvēkiem vēl trūkst izpratnes par elektrības tirgus tendencēm, kas ir sezonālas un var radīt svārstīgus elektroenerģijas cenu pieaugumus. “Skatoties uz Latvijas elektroenerģijas tirgus stāvokli šovasar, piemēram, kad Somijā bija enerģijas pārpalikums, kas tika tirgotas biržā, Latvijas saules parki aktīvi ražoja saules enerģiju, un hidroelektrostacijas (HES) strādāja intensīvi. Tas radīja priecējoši zemas elektroenerģijas cenas, nodrošinot iedzīvotājiem zemākus rēķinus. Tomēr šobrīd mēs varam vērot cenu pieauguma tendenci pēdējās 2-3 nedēļās, kas arī atspoguļojas nupat saņemtajos elektrības rēķinos, norāda Baltijas Elektro Sabiedrības vadītājs.

E. Bergholcs arī novērojis trīs jaunas tendences enerģijas nozarē. Pirmkārt, arvien vairāk cilvēku sāk sekot līdzi savam enerģijas patēriņam. Otrkārt, parādījies pieaugošs skaits “dīvāna ekspertu” šajā nozarē. Treškārt, cilvēki sākuši apzināties, ka efektīva saules enerģijas izmantošana ir iespējama, sadalot patēriņu pa fāzēm.

Runājot par saules paneļu tirgu, Bergholcs norāda, ka cenas atsevišķiem materiāliem, tostarp saules paneļiem un invertoriem, ir samazinājušās, atklājot jaunas iespējas šajā uzplaukuma nozarē.

Latvijā novērojama tendence, kurā arvien vairāk uzņēmumu un pārdevēju vēlas uzstādīt saules paneļus. Tomēr ilgtermiņā šī attīstība rada jautājumus par to, kādi plāni ir šiem uzņēmumiem. Šajā saistībā, Edgars Bergholcs norāda, ka Baltijas Elektro Sabiedrība šogad svin 30 gadu jubileju, kas klientiem nodrošina ne tikai uzticēšanās sajūtu, ka uzņēmums ir ilgtspējīgs un uzticams sadarbības partneris, bet kalpo arī kā apliecinājums, ka uzņēmums turpina sekot līdzi inovācijām un nepārtraukti attīstīties.

Līdz šim Baltijas Elektro Sabiedrībai nav bijis nepieciešams atteikt nevienam klientam saules paneļu uzstādīšanu, ņemot vērā augsto pieprasījumu. Tomēr ir gadījumi, kad ir nācies klientam atbildēt ar lielāku laika intervālu, nekā ierasts, vai piedāvāt risinājumus ar nedaudz ilgāku izpildes laiku. Bergholcs skaidro, ka vienīgie gadījumi, kad ir bijusi vēlme atteikt klientam uzstādīšanu ir bijuši saistībā ar jumtu, un tā nepiemērotību saules paneļu uzstādīšanai. Klients izvērtējot visus plusus un mīnusus, tomēr izlēmis par labu paneļu uzstādīšanai, tad šādā situācijā veicam uzstādīšanu bez darba garantijas.

Tāpat ir bijuši gadījumi, kad nācies labot konkurentu nekvalitatīvi paveiktu darbu, kur sabojāts jumts, izvēlēti nepareizi stiprinājumi un arī gadījumi, kad klientam viena preces daļa ir atvesta, bet uzstādītājs savus darbus nav paveicis un pazudis ar visu samaksāto naudu. “Šādos gadījumos no savas puses cenšamies piedāvāt klientam risinājumu, lai labotu situāciju. Pirms laika dzirdējām par situācijām, kad klients samaksā naudu, bet pretī nesaņem neko, diemžēl, tirgū ir arī šādi negodprātīgi tirgotāji, kuri ar ļoti pievilcīgu cenu piedāvājumu iemidzina patērētāju modrību,” novērojis Bergholcs.

Šīs vasaras laikapstākļi ar lielajiem vējiem, lielgraudu krusu un spēcīgo lietu, kā arī pērkona negaisiem, nav bojājuši Baltijas Elektro Sabiedrības uzstādītos saules paneļus. “Pat nesenā vētra augusta sākumā ar lielajiem krusas graudiem mūsu klienta saules parkam Tērvetē neradīja nekādus bojājumus, un paneļi palika neskarti – dēļ augstas kvalitātes materiāliem, kas atbilstoši un individuāli izvēlēti konkrētajam projektam,” komentē E. Bergholcs. Diemžēl, pie kompānijas ir vērsušies citu uzņēmumu klienti, kuriem ir nodegusi māja dēļ nepareizi un nekvalitatīvi uzstādītiem saules paneļiem. “Tādēļ aicinu izvērtēt gan piedāvāto paneļu, gan pašu uzstādītāju kompetenci, darba stāžu un kvalitātes garantiju,” norāda Baltijas Elektro Sabiedrības valdes priekšsēdētājs.

Viņš ir pārliecināts, ka saules paneļu uzstādīšana joprojām ir izdevīga un atmaksājas sešos līdz desmit gados, ja netiek saņemts valsts atbalsts, kā arī līdz četriem gadiem projektos ar valsts atbalstu. Bergholcs uzsver, ka saules paneļu ilgmūžība ir virs 25 gadiem, tādēļ tā ir ilgtermiņa investīcija.

Iedzīvotājiem arvien vairāk parādās interese par saules paneļus uzstādīšanu uz daudzdzīvokļu ēku jumtiem, taču Baltijas Elektro Sabiedrība nevienu šādu projektu vēl nav realizējusi. “Lai realizētu šādu ieceri, ir jāveic garš process: risinājums ēkai, cenu apkopojums, dzīvokļu īpašnieku piekrišana (vismaz 51%), pēc vajadzības jumta konstrukciju izvērtēšana un stiprināšana, atbalsta programmas, kā arī var būt nepieciešama saskaņošana ar pašvaldību un, ja ēka ir Rīgas centrā, visdrīzāk, arī ar Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldi, u.c.,” uzskaita Bergholcs.

Attēls: ilustratīvs

TOP Komentāri

avatar