Lūšu pārim piedzimis mazulis

2011. gada 13. oktobrī Rīgas zoodārzs, gaidot simto jubileju, sev un apmeklētājiem uzdāvināja jaunu lūšu mītni, kuru tobrīd sāka apdzīvo jauns lūšu pāris:  Kamēlija (dzimusi zoodārza filiālē „Cīruļi”) un Rubīns (ieklīdis kādas mājas pagalmā Smiltenes pusē). Par ģimenes pieaugumu tika nopietni solīts, ka jaunā pāra pēcnācēji gaidāmi 3 gadu laikā. Nu tas ir noticis!

2014. gada 18. marta rīts zooloģiskā dārza darbiniekiem bija sarūpējis gaidītu notikumu – ģimenes pieaugumu lūšu pārim Kamēlijai un Rubīnam. Lai jaundzimušajam nodrošinātu maksimālu mieru, par mazuli Latvijas „dižkaķu” ģimenē darbinieki priecājās klusi, pacietīgi vērojot mātes un mazuļu uzvedību. Līdz šim tikai uzmanīgākie apmeklētāji ir pamanījuši mazo, pūkaino kamolīti lūsenes Kamēlijas ķepu ielokā. Pacietība un vērīgums būs arī turpmāk ļoti vajadzīgas īpašības, lai ielūkotos lūšu ģimenes notikumos. Māte Kamēlija ir ļoti rūpīga mamma un pie katrām aizdomām slēpj mazuli no darbinieku un apmeklētāju ciešākiem acu skatieniem.

Trešdien, 30. aprīlī plkst. 14.00, lūsēns saņems pirmās dāvanas no lūšu ģimenes aizbildņiem – Jēkabpils pilsētas, kuras ģerboni rotā Latvijas mežu dižākā kaķa attēls. Pirmo ciemiņu uzņemšana un vārda došana notiks pieklusinātā gaisotnē, lai netraucētu lūšu ģimenes ikdienu. Pasākuma laikā būs iespēja iepazīties ar lūšu ģimenes dzīvesstāstu: noslēpumiem un dienas režīmu.

Ziemeļu lūsis ir iekļauts apdraudēto dzīvnieku sarakstā. Rīgas Zooloģiskais dārzs jau vairāk nekā 20 gadus piedalās lūšu vairošanas un nebrīves populācijas menedžmenta programmā (ESB – Eiropas ciltsgrāmata). Pēdējo 10 gadu laikā 14 Zoodārza filiālē „Cīruļi” dzimušie lūsēni nosūtīti uz citiem zoodārziem un Polijas WWF vadītajam šīs sugas reintrodukcijas projektam Polijā.

 

Šobrīd RNZD mīt divas lūšu ģimenes (pa vienai Rīgā un filiālē Cīruļos). Kopš 2013. gada novembra par Rīgas Zooloģiskā dārza lūšu ģimenes draugiem, atbalstītājiem un aizbildņiem kļuva Jēkabpils pilsēta.

 

Lūšu vēsturiskais areāls kādreiz aizņēmis plašu Eiropas daļu, bet cilvēku darbības rezultātā 20. gadsimta vidū dzīvnieki gandrīz pilnībā izzuda.

■ Eirāzijas lūsis iekļauts Vašingtonas konvencijas (CITES) 2. pielikumā kā suga, kuras pastāvēšana var kļūt apdraudēta, ja netiks stingri kontrolēta šo dzīvnieku starptautiskā tirdzniecība.
■ Eirāzijas lūsis iekļauts Bernes konvencijas 3. pielikumā.
■ Eirāzijas lūšu nebrīves populācijas dati tiek reģistrēti Eiropas ciltsgrāmatā (ESB).

 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar