Rudens Putnu dienu pasākumi notiks arī Ķemeros, Salacgrīvā, Kolkā un Līgatnē

Jau 30. reizi rudenī plaši tiek atzīmētas Eiropas Putnu vērošanas dienas, kad ikviens interesents un arī putnu vērošanas entuziasts tiek aicināti piedalīties īpašos pasākumos, vērojot un iepazīstot līdzās esošos putnus. 30. septembrī un 1. oktobrī arī Dabas aizsardzības pārvalde aicina lielus un mazus izbaudīt putnu vērošanas ekskursijas, izzinošas aktivitātes, digitālo putnu trasi Ķemeros, īpašu pārgājienu Kolkā, putnu klausīšanos un vērošanu Salacgrīvā un putnu barotavas darbnīcu Līgatnē! 

30. septembrī Ķemeru Nacionālajā parkā plkst. 9.00-13.00 un plkst. 14.00-17.00 notiks putnu vērošanas ekskursijas ar ornitologu Dmitriju Boiko. Ekskursiju dalībnieki ar autobusu tiks nogādāti uz Kaņiera ezeru un Dunduru pļavām. Dalība ekskursijās jāpiesaka laikus, aizpildot tiešsaistes anketu: https://ej.uz/Ķnpputnudienas.  

Visas dienas garumā pie Ķemeru Nacionālā parka dabas centra (Meža māja, Ķemeri) būs iespēja veikt digitālo putnu trasi ar izlaušanās spēles elementiem. Nepieciešama uzlādēta viedierīce ar interneta pieslēgumu, lai var noskenēt QR kodus un izpildīt uzdevumus. 

Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātā iespējams klausīties un vērot putnu dažādību. Plkst. 10.00 no Salacgrīvas pludmales stāvlaukuma (Jūrmalas iela 15, Salacgrīva) sāksies neliels pārgājiens kopā ar ornitologu Mārtiņu Plataci, lai divu stundu laikā iepazītu putnus piekrastes kāpu mežā, pakāptos “kalnā” un vērotu putnus Salacas grīvā un Salacgrīvas piekrastē. Vēlama dalībnieku iepriekšēja pieteikšanās, zvanot pa tālruni 26329412 vai rakstot e-pastu uz adresi inta.soma@daba.gov.lv.

Slīteres Nacionālajā parkā plkst. 10.00-13.00 aicinām pievienoties pārgājienam kopā ar biologu Ritvaru Rekmani pa Kolkas ciemu un ragu (~3 km) un iepazīt putnu daudzveidību vienā no labākajām putnu vērošanas vietām Latvijā. Šo vietu migrācijas laikā šķērso miljoniem putnu, kuri pavasarī migrē uz ligzdošanas vietām ziemeļos un rudenī ceļo atpakaļ uz dienvidiem. Dalība jāpiesaka iepriekš, zvanot pa tālruni 28256131. Tikšanās plkst. 10.00 stāvlaukumā pie Kolkas luterāņu baznīcas. Aicinām līdzi ņemt putnu noteicēju, binokli un fotoaparātu, kā arī ģērbties atbilstoši sezonai un pārgājiena formātam. 

Līgatnes dabas taku Bišu pļavā plkst. 11.00-15.00 kopā ar putnu vērotāju un veterinārārstu Arno Klevinski varēs tuvāk iepazīt Līgatnes dabas takās dzīvojošās pūces, izmēģināt jauno interaktīvo spēli “Pūčuks”. Pirmajām 50 ģimenēm vai draugu grupām būs iespēja izveidot savu putnu barotavu. Barotavas izgatavošanas laikā arī stāstīsim, kad putnus vajag barot un kad labāk to nedarīt, ar ko piebarot un kādus gardumus putniem labāk piedāvāt. Pasākuma apmeklējumam nepieciešams iegādāties ieejas biļeti Līgatnes dabas takās. Aicinām to veikt Biļešu paradīzes tiešsaistes tīmekļvietnē www.bilesuparadize.lv.

  1. oktobrī no plkst. 10.00 līdz 14.00 Ķemeru Nacionālajā parkā pie Kaņiera ezera putnu torņa notiks putnu vērošana kopā ar biologu Viesturu Vintuli. Bet torņa pakājē būs iespēja piedalīties izzinošās aktivitātēs, spēlēs un uzdevumos kopā ar Ķemeru Nacionālā parka dabas centra darbiniekiem. Tikmēr pie Ķemeru Nacionālā parka dabas centra (Meža māja, Ķemeri) visas dienas garumā ikvienam būs iespēja veikt digitālo putnu trasi ar izlaušanās spēles elementiem. Līdzi jāņem uzlādēta viedierīce ar interneta pieslēgumu, lai var noskenēt QR kodus un izpildīt uzdevumus. 

Rudenī notiekošās Putnu dienas ir daļa no starptautiskas iniciatīvas – 1993. gadā aizsāktās Eiropas Putnu vērošanas dienu tradīcijas jeb “EuroBirdwatch”, ko organizē  lielākā putnu aizsardzības organizācija pasaulē “BirdLife International”. To Latvijā pārstāv Latvijas Ornitoloģijas biedrība, kas ar sadarbības partneriem piedāvā plašu putnu vērošanas pasākumu loku. Visi pasākumi apkopoti vietnē www.putnudienas.lv.  

Foto: canva.com

TOP Komentāri

avatar