Konstantīna Pēkšēna 155 gadu jubilejas pasākums

Pasākums bija ļoti plaši apmeklēts. Bija ieradušies gan pasākuma interesanti, arhitektūras cienītāji, arhitekta radinieki, kā arī studentu korporācijas „Selonija” biedri u.c.

Pasākums norisinājās Jūgendstila muzejā, kas atrodas pašā Rīgas centrā. Muzejs stāsta par latviešu arhitekta biogrāfiju un vēsturi, jo muzejs bija viena no K. Pēkšēna agrākajām dzīves vietām, kā arī viens no viņa ēku projektiem. Protams, šis muzejs arī apbur apmeklētājus ar savu vēsturiski paliekošo 20. gadsimta jūgendstila daiļumu un vēsturiskajiem objektiem, priekšmetiem, sienu apgleznojumiem, mēbelēm un dažādo istabu izkārtojumu. Tas ļoti labi parāda to, kā rīdzinieki ir dzīvojuši 20.gadsimta sākumā.

Jau ienākot muzejā telpā, apmeklētājus sagaidīja čellists Māris Ziemelis, sniedzot patīkamu baudījumu apmeklētājiem ne tikai pasākuma sākumā, bet arī tālākajā pasākuma gaitā.

Pasākumu vadīja Jūgendstila muzeja direktore Agrita Tipāne. Viņa uzsvēra to, ka jau piecu gadu laikā ir savāktas 4000 lietas, sākot no porcelāna traukiem līdz pat dažādiem aksesuāriem, kas agrāk ir piederējuši  Rīgas iedzīvotājiem no agrākajiem laikiem. Oficiālās daļas nobeigumā A. Tipāne izteica lielu pateicību visiem dāvinātājiem par dāvātājām lietām, kam dēļ ir atvērta izstāde „Jaunieguvumi”.

Pasākuma laikā par K. Pēkšēna biogrāfiju, radītajām ēkām un dzimtes saitēm lekciju lasīja profesors Jānis Krastiņš. Kopumā K. Pēkšēns Latvijā ir radījis vairāk kā 200 ēkas, tai skaitā baznīcas, dzīvojamās ēkas, kā arī koku ēkas.

Sakarā ar K. Pēkšēna jubileju pie vārda arī tika K. Pēkšēna radiniece no sievas puses, kas bija tik dāsna un muzejam dāvāja fotogrāfijas no K. Pēkšēna ģimenes arhīva.

Pasākumā runāja arī studentu korporācijas „Selonija” seniors Artūrs Rundzāns. Dalījās ar atmiņām par K. Pēkšēna jaunības piedzīvojumiem un to, cik lielu devumu „Selonijai” K. Pēkšēns ir devis.

Liela pateicība tika izteikta arī muzeja krājumu galvenajai speciālistei Tamārai Agriņai par viņas darbu meklējot un turpmāk atbildot par dāvātajām lietām Jūgendstila muzejā.

Līdz ar oficiālās daļas beigšanos, pasākuma apmeklētājiem bija iespēja apskatīt visu dzīvokli pilnībā. Noteikti jebkuru pārņēma dziļas pārdomas vai sapņi aizceļot pagātnē un izdzīvot tā laikmeta tipisko iedzīvi.

Lielākoties cilvēki pulcējās gan pie jaunatklātās izstādes, kur bija iespējams apskatīt K. Pēkšēna fotogrāfijas, kā arī cilvēku dāvātos jūgendstila laika eksponātus. Protams, pasākums neizpalika ar to, ka apmeklētājiem bija iespēja nobaudīt gan muzeja sagādāto cienastu, kā arī studentu korporācijas dāvāto kliņģeri. 

Autore: Simona Marta Kārkliņa

TOP Komentāri

avatar