Mūziķa Edvīna Zariņa 65 gadu jubilejas koncerti Rīgā un Bauskā

9.novembrī Bauskas Kultūras centrā un 3.decembrī VEF Kultūras pilī izskanēs grupas “Dakota” līdera Edvīna Zariņa 65 gadu jubilejas koncerti. Abos koncertos noteikti skanēs gan vecās un labi zināmās dziesmas, gan jauni skaņdarbi no grupas topošā albuma.

Ar tām jubilejām ir tā dīvaini. Piemēram, vai esat ievērojuši, ka “Dakotai” šogad būs 22 gadi? Man patīk šādi cipari, kas vienādi lasāmi no abiem galiem -, tāda īsta pilngadība,” smej Edvīns Zariņš. Viņš arī piebilst, ka koncertos tiks svinēta grupas “Dālderi” 40 gadu jubileja (tā dibināta 1979.gadā), tātad pavisam noteikti Bauskā un Rīgā skanēs populārākās “Dālderu” dziesmas.

Mūziķis dzimis Rīgā, mācījies Rīgas 1. bērnu mūzikas skolā, bet, kā jau visi puikas, aizrāvies arī ar hokeju, futbolu un cīņas sportu. Edvīns ģitāru sāka spēlēt vispirms skolas ansamblī, tad mācības skolā pārtrauca, strādāja rūpnīcā un spēlēja ģitāru Gunāra Freidenfelda vadītajā Tramvaju un trolejbusu pārvaldes (TTP) kluba ansamblī (neoficiāli sauktu par „Prauliem”), viņš uzstājās 1972.gada festivālā „Liepājas dzintars”. Neilgu laiku muzicēja kopā Kasparu Dimiteru un Ivaru Godmani, pamatā atskaņojot grupas „Creedence Clearwater Revival” dziesmas.

Pēc dienesta armijā E. Zariņš pievienojās Bauskas kultūras nama ansamblim, kas 1979.gadā Skaistkalnes zaļumballē pirmo reizi uzstājās ar nosaukumu „Dālderi”. Grupa veiksmīgi uzstājās leģendārajā Alda Ermanbrika LTV raidījumā “Varavīksne”, kļuva populāra ar dziesmu „Dzeltenie aizkari”, kas 1981. gadā piedalījās “Mikrofona” aptaujā. 1982.gadā “Dālderi” aranžēja un ieskaņoja dziesmas Raimonda Paula un Jāņa Petera izrādei “Nāc pie puikām” (“Verakoko”, “Anno Domini”, “Nepareizā dziesma” u.c.).

1983. gadā grupas „Dālderi” pajuka, savukārt 1996.gadā Edvīns Zariņš izveidoja kantrī mūzikas grupu „Dakota”, kur muzicē joprojām, piedaloties dažādos muzikālos pasākumos un festivālos. Par “Dakotas” dzimšanas dienu var uzskatīt 1996. gada 29. novembri, kad grupa ar šo nosaukumu uzstājās Viļņas muzikālajā naktsklubā Langas. 2002. gada vasarā klajā nāca “Dakotas” albums “Klaidoņa pasakas”, kas 2003.gada “Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvas” vērtējumā ierindojās pirmajā pieciniekā nominācijā “Gada labākais rokmūzikas albums”. Grupas kontā ir arī albumi “Vakariņas 5atā” (2003), “Viss vēl būs…” (2009), “Mana spēle” (2015), bet par lielāko hītu laikam uzskatāma dziesma “Kurtizāņu ugunskurs” (2002). Pirms sešiem gadiem – 2013.gadā Edvīnu Zariņu uzņēma Latvijas mūziķu Slavas alejā Liepājā.

Pašlaik grupā “Dakota” muzicē dziedātājs, ģitārists un dziesmu autors Edvīns Zariņš (balss, ģitāra), Raitis Keišs (balss, basģitāra), Ilvars Manfelds (sitamie instrumenti), Aleksandrs Šlujevs (piebalss, mutes harmonikas), Artūrs Palkevičs (taustiņinstrumenti, piebalss) un Vīgants Murelis (ģitāra).

TOP Komentāri

avatar