Pārrunā veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības uzlabošanu nieru slimniekiem

Šodien, 6.martā, veselības ministrs Hosams Abu Meri tikās ar Latvijas Nefrologu asociāciju, lai pārrunātu jautājumus par valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības uzlabošanu nieru slimniekiem.

Latvijas Nefrologu asociācijas vadītāja Ieva Ziediņa akcentēja nepieciešamību paplašināt kompensējamo zāļu sarakstu ar medikamentiem hroniskas nieru slimības ārstēšanai, lai attālinātu nieru mazspējas progresēšanu. Medikamentu lietošana šīs diagnozes pacientiem aizkavē slimības progresēšanu un pacientiem samazinās risks nokļūt līdz slimības stadijai, kad nepieciešama hemodialīze vai nieru transplantācija.

Veselības ministrs Hosams Abu Meri atzina, ka šobrīd Veselības ministrija un Nacionālais veselības dienests strādā pie kompensējamo medikamentu saraksta pārskatīšanas un paplašināšanas. Jau ilgstoši vajadzības pēc kompensējamajiem medikamentiem ir krietni lielākas kā finansējums atļauj, tādēļ visticamāk šogad visas vajadzības īstenot nav iespējams. Nepieciešamos līdzekļus hroniskai nieru slimības ārstēšanai paredzēto medikamentu iekļaušanai kompensējamo zāļu sarakstā Veselības ministrija iekļaus 2025.gada nozares budžeta prioritārajos pasākumos. Savukārt šogad būtu iespējams paplašināt esošo kompensējamo medikamentu izrakstīšanas nosacījumus, dodot tiesības arī nefrologiem izrakstīt kompensējamos medikamentus nieru slimniekiem.

Tikšanās laikā tika uzsvērts, ka šogad plānots uzsākt hronisku nieru slimību skrīningu, tajā skaitā arī riska grupu pacientiem ar cukura diabētu, arteriālo hipertensiju un aterosklerotisko kardiovaskulāro slimību. Tāpat plānots strādāt pie nefrologu konsultāciju pieejamības uzlabošanas un medikamentu pieejamības uzlabošanas nefroloģijā, kā arī ieviest kardiovaskulārā riska faktoru noteikšanu nieru slimību un II tipa cukura diabēta pacientiem.

Tikšanās laikā tika pārrunāts arī jautājums par nieru slimību pacientu uzskaiti un datu pieejamības nozīmi veselības aprūpes pakalpojumu attīstībā un plānošanā. Veselības ministrs Hosams Abu Meri uzsvēra, ka nozares digitalizācija ir viena no viņa darbības prioritātēm, tādēļ tiks veidots veselības nozares digitālās kompetences centrs, un tuvākajā laikā par minēto jautājumu tiks iesniegts ziņojums Ministru kabinetā.

TOP Komentāri

avatar