“Veselības centrs 11” nedienas

Ņemot vērā pēdējās dienās publiski izskanējušo informāciju, ka SIA “Veselības centrs 11” pēdējo gadu laikā izveidojušās ievērojamas kredītsaistības – vairāk nekā 160 000 eiro, tai draud izlikšana no telpām, kuras privātais medicīnas centrs, atsakoties sakārtot nomas tiesību attiecības ar ēkas apsaimniekotāju, jau divus gadus lieto nelikumīgi, turklāt pastāv bažas, ka iestādes vadība, pretendējot uz valsts Nacionālā veselības dienesta finansējumu, ilgstoši maldinājusi atbildīgās Veselības ministrijas iestādes, kas, gadījumā, ja šīs aizdomas apstiprināsies, poliklīnikai var draudēt ar izslēgšanu no medicīnas iestāžu reģistra un darbības pārtraukšanu, šodien pie centra tika sasaukts preses brīfings, lai informētu par radušos situāciju, skaidrotu pacientu tiesības un turpmāko pašvaldības rīcību.

 

„Šobrīd centra vadības neprofesionālās rīcības dēļ par situācijas ķīlniekiem kļuvuši gan ģimenes ārsti, kuri strādā VC11, gan visi pacienti”, preses brīfingā atzina Labklājības departamenta direktore Irēna Kondrāte, aicinot ģimenes ārstus uz dialogu, meklējot telpas jaunām ārstu prakses vietām.

 

Šobrīd iestādē darbojas 5 primārās veselības aprūpes ārsti. No tiem viens ir darba ņēmējs – SIA „Veselības centrs11” un 4 ģimenes ārsti, kuri darbības nodrošināšanai apakšnomā iznomā telpas no SIA „Veselības centrs 11”, ēkā izveidojuši savas ārstu prakses. Saskaņā ar pieejamo informāciju, ģimenes ārstu praksēs VC11 Mednieku ielā 7 pašlaik reģistrēti 5458 pacienti.

 

Kā situācijas risinājumu Labklājības departaments piedāvā iespēju visiem ģimenes ārstiem pāriet uz prakses telpām RP SIA „Rīgas 1.slimnīca” teritorijā – vienā no tikko renovētajām ēkām, kas iekārtotas atbilstoši mūsdienu estētiskajām prasībām un visiem valstī noteiktajiem kritērijiem, lai varētu sniegt valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, pieejamas arī personām ratiņkrēslos un ar kustību traucējumiem utt. Slimnīcas teritorijā tiek nodrošināta arī automašīnu stāvvieta gan ārstniecības iestādes apmeklētājiem, gan pašiem pakalpojumu sniedzējiem.

 

Kā zināms, VC11 līgums SIA „Rīgas nami” par nekustamā īpašuma nomu ar pašvaldībai piederošo nekustamo īpašumu pašā Rīgas centrā – Mednieku ielā 7 tika noslēgts 12.05.1999, tā darbības termiņš beidzās 30.06.2011 (nomas līguma pagarināšana ar minēto lietotāju nebija iespējama, jo ir notecējis Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likumā noteiktais maksimālais nomas līguma termiņš – 12 gadi). Tas nozīmē, ka kopš 30.06.2011 faktiski SIA „Veselības centrs 11” vairs nav likumīgu tiesību lietot minēto ēku.

 

Saskaņā ar normatīvo regulējumu, medicīnas iestāde var tikt iekļauta ārstniecības reģistrā (tādējādi vispār saņemt tiesības likumīgi darboties), ja tā iesniegusi Nacionālajam Veselības dienestam virkni dokumentu, tai skaitā arī telpu īres līgumu vai īpašuma tiesību apliecinājumu telpām, kurās reģistrēta un faktiski notiek tās darbība. Tāpat noteikts, ka iestādes pienākums ir 10 darbadienu laikā informēt Veselības dienestu, ja notikušas kādas izmaiņas iepriekšminētajos nosacījumos.

 

Turklāt saskaņā ar Civillikuma 2116.pantu, nomnieks vai īrnieks nedrīkst lietu nododot tālāk trešajai personai uz ilgāku laiku, kā uz viņa paša nomas vai īres laiku. Iepriekšminētais rada bažas par centra vadības darbības likumību kopumā, nododot ģimenes ārstiem telpas apakšnomā, kaut pašam iznomātājam – SIA „Veselības centrs 11” pašam jau kopš 2011. gada 30. jūnija nav spēkā esoša nomas līguma. Līdz ar to ir pamats satraukumam, ka šo 4 PVA ārstu prakses darbojas neatbilstoši normatīvajiem aktiem un tiem var draudēt līguma pārtraukšana ar Nacionālo veselības dienestu, ja tiem nav prakses vietas.

 

„Apzinoties, ka SIA „Veselības centrs 11” nodrošina sabiedrībai nozīmīgu funkciju, jau kopš 2011.gada vasaras SIA “Rīgas nami” vairākkārtīgi aicinājuši sakārtot nomas tiesību jautājumu. Diemžēl visi aicinājumi tikuši ignorēti, arī no VC11 puses nekāda iniciatīva sadarboties nav izrādīta”, VC11 pozīciju divu gadu garumā šodien komentēja ēkas apsaimniekotāja SIA „Rīgas nami” valdes priekšsēdētāja Vineta Verika.

 

„Pirms nedēļas esam centram nosūtījuši vēstuli, lūdzot līdz š.g. 7.martam labprātīgi atstāt telpas Mednieku ielā 7, ņemot vērā, ka VC11 jau ilgstoši tās izmanto bez tiesiska pamata, turklāt uz šo brīdi, no 2011.gada vasaras, izveidojies 64 tūkstošu eiro liels parāds. Ja nekāda rīcība nesekos, būsim spiesti centru izlikt no telpām”, informēja V.Verika.

Par radušos situāciju informēts arī Nacionālais Veselības dienests, kurš tuvākajā laikā plāno veikt pārbaudi iestādē, tādējādi pastāv reālas iespējas, ka jau drīzumā tā par nelikumīgu darbību tiks izslēgta no reģistra un tai būs jāpārtrauc savu darbību.

multinews.lv vērsās arī pie “Veselības centrs 11” vadības, bet tā atteicās snieg komentārus.

Foto: publikācijas

1

TOP Komentāri

avatar
1 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
0 Komentāru autori
! Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
!
Viesis
!

Centrs pats vainīgs un ārsti arī cimperlīgi!