Atklāta tehnoloģiju telpa bērniem un jauniešiem ar autismu

Invalīdu un viņu draugu apvienības “Apeirons” telpās Rīgā atklāta Tehnoloģiju pieredzes, zināšanu un koprades telpa (tehnoloģiju telpa) bērniem un jauniešiem ar autismu. Šo telpu “Apeirons” izveidojis kopā ar LMT un Latvijas Autisma apvienību, sniedzot iespēju bērniem un jauniešiem ar autismu turpmāk bez maksas apgūt dažādas IT un sadarbības prasmes atbilstoši savam spēju līmenim. “Apeirona” tehnoloģiju telpas izveidē ieguldīti 10 000 eiro – LMT ziedojums no iekārtām, ko pārstrādei nodevuši “LMT Retail & Logistics” klienti.

Autisms ir ar attīstību saistīti veselības traucējumi visā mūža garumā, kas ietekmē to, kā cilvēks sazinās un saprotas ar apkārtējiem. Precīzu datu, cik bērnu un jauniešu Latvijā saskaras ar autismu vai autiskā spektra traucējumiem, nav, jo nereti paiet ilgs laiks līdz diagnozes uzstādīšanai, taču šiem bērniem ir ļoti nepieciešams mērķtiecīgs sabiedrības atbalsts. Tas var reāli radīt izmaiņas dzīvē, palīdzot apgūt vairāk prasmju un pilnībā sasniegt savu potenciālu pieaugušo dzīvē. 

Ar laiku telpu plānots veidot kā socializācijas un saskarsmes vietu, lai mazinātu vientulību un izolētību un palīdzētu atrast domubiedrus un draugus, bet tālākā nākotnē – arī lai palīdzētu attīstīt prasmes un atrast piemērotu darbu.

Pateicoties LMT atbalstam, mēs varam īstenot iniciatīvu kopā ar citām Eiropas Savienības valstīm Digitālās pieejamības veicināšanai. Tā ir vieta, kur cilvēki ar autismu varēs iepazīties ar dažādām inovatīvām tehnoloģijām, uzlabot saskarsmi un komunikāciju, kā arī iepazīties ar citu valstu iniciatīvām un digitāliem risinājumiem. Digitālās prasmes nav tikai izklaide, šīs prasmes noder arī sociālās dzīves uzlabošanai,” pauž Invalīdu un viņu draugu apvienības “Apeirons” vadītājs Ivars Balodis, aicinot arī brīvprātīgos palīgus pieteikties telpas darbības nodrošināšanā. 

Tehnoloģiju telpas apmeklētājiem – bērniem un jauniešiem ar autismu – būs iespēja darboties gan individuāli, gan grupās, strādājot ar portatīvajiem datoriem, planšetdatoriem, interaktīvo tāfeli, sensoriem un robotiem. Telpas apmeklējums pieejams tikai pēc iepriekšējas pieteikšanās anketā šeit

“Kad sakām, ka tehnoloģijas palīdz cilvēkiem, mēs lielākoties iztēlojamies automatizācijas un digitalizācijas sniegtās priekšrocības, kas ļauj ietaupīt daudz laika un enerģijas, uzticot tehnoloģijām monotonas, mehāniskas darbības un pašam cilvēkam veltot visu savu enerģiju radošiem un izaicinošiem uzdevumiem. Taču tehnoloģijas ir neaizstājams palīgs arī to cilvēku dzīvēs, kuriem piedzimstot ir doti atšķirīgi priekšnoteikumi pilnvērtīgai dzīvei. Šis ir veids, kā varam palīdzēt cilvēkiem vēl labāk iekļauties sabiedrībā un īstenot potenciālu, kas piemīt katram no mums – ir tikai jāpalīdz to saskatīt un piepildīt,” saka LMT viceprezidente Laura Keršule.

Viens no LMT uzdevumiem gadu gaitā ir bijis kopīgiem spēkiem palīdzēt un nodrošināt visu nepieciešamo, lai bērni varētu augt, mācīties un veidot savu dzīvi bez ierobežojumiem. Jau ilgstoši esam sadarbojušies ar Latvijas Bērnu dzirdes centru, un nu esam gandarīti atbalstīt arī bērnus un jauniešus ar autismu, palīdzot viņiem veiksmīgāk iejusties sabiedrībā un atrast domubiedrus. Ceru, ka jaunā tehnoloģiju telpa būs iedvesmojoša un iedrošinoša vieta jaunatklājumiem, priekam un sasniegumiem!” pauž “LMT Retail & Logistics” valdes priekšsēdētājs Rinalds Kalniņš. 


Video: Ģirts Spēlmanis un Inga Nestere

TOP Komentāri

avatar