Studiju maksa augstākās izglītības iestādēs nākamajā gadā varētu pieaugt

Ņemot vērā izmaiņas Latvijas ekonomikā kopumā un nepieciešamos ieguldījumus studiju procesa nodrošināšanā, tiek prognozēts, ka nākamajā studiju gadā pieaugs studiju maksa virknē augstākās izglītības iestāžu.

Jau šobrīd vairākās lielākajās universitātes tika paaugstināta studiju maksa 2019./2020.akadēmiskajam gadam. Lielākoties studiju maksu kāpums izveidojies, augstākās izglītības iestādēm pārskatot valsts budžeta finansējumu un plānotos ieguldījumus vai arī pēc studiju pašizmaksu izvērtēšanas nolemts maksu paaugstināt. Prognozējams, ka šī tendence varētu turpināties arī 2020./2021.akadēmiskajā gadā.

“Lai gan neviena augstākās izglītības iestādes visticamāk neizvēlēsies krasu un dramatisku studiju maksu paaugstinājumu, izmaksas nākotnē pieaugs, tāpēc aicinām studētgribētājus izmantot atlikušo laiku šajā vasarā, iepazīties ar augstskolu piedāvājumu un uzsākt studijas,” norāda Biznesa augstskolas Turība Finanšu direktors Jānis Zeibots. Viņš piebilda: “Šajā gadā cenu politiku neesam mainījuši, taču tirgus apstākļu ietekmē arī mēs nākamgad varam būt spiesti paaugstināt studiju maksu.”

Jāpiezīmē, ka jūlija nogalē Ministru kabinets konceptuāli atbalstīja jaunas studiju un studējošā kreditēšanas sistēmas ieviešanu Latvijā. Viens no izmaiņu iniciatoriem un jaunās sistēmas izstrādātājiem ir arī Latvijas Studentu apvienība. Jaunā kreditēšanas sistēma būs studējošajiem draudzīga un sniegs nepieciešamo atbalstu. No nākamā gada aprīļa kredīti būs pieejami lielākai daļai studētgribētāju, tiks atcelta prasība pēc otrā galvotāja, kā arī vienkāršots un paātrināts kredīta saņemšanas process.

 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar