Alus un vīns – populārākie mazgrādīgie dzērieni

Vairāk nekā trešdaļa iedzīvotāju (34%) norāda, ka no visiem mazgrādīgajiem dzērieniem ikdienā visbiežāk izvēlas alu, 30% – izvēlas vīnu, bet 21% – sidru, liecina AS “Aldaris” un pētījuma centra “Norstat Latvija” veiktā aptauja par dažādu dzērienu patēriņa tendencēm Latvijā. 15% norādījuši, ka izvēlas alus kokteiļus, bet 12% – dzeršanai gatavos alkoholiskos kokteiļus. Aptaujas ietvaros respondenti varēja izvēlēties vairākus atbilžu variantus.

Taujāti, cik bieži lieto alkoholiskos dzērienus ar zemāku alkohola saturu (piemēram, alu vai sidru), respondenti snieguši dažādas atbildes – 24% šādus dzērienus lieto reizi nedēļā, 20% – reizi mēnesī, 13% – divas līdz trīs reizes nedēļā, 15% – tikai svētku reizēs, 14% – retāk, 3% – katru dienu, bet 11% norādījuši, ka nelieto alkoholiskos dzērienus ar zemāku alkohola saturu.

“Esam gandarīti, ka alus pārliecinoši ir populārākais no dzērieniem ar zemāku alkohola saturu. Tendences liecina, ka patērētāji kļūst aizvien zinošāki, pievēršot uzmanību kvalitātei, sastāvdaļām un zīmola vērtībām. Runājot par alus popularitāti, jāpiebilst, ka tirgus dati liecina, ka aizvien iecienītāks kļūst arī bezalkoholiskais alus, ko cilvēki izvēlas ne tikai reizēs, kad jāsēžas pie stūres, ” stāsta AS “Aldaris” komunikācijas vadītājs Toms Kursītis.

Analizējot aptaujas datus dažādās vecuma grupās, iespējams secināt, ka alu biežāk izvēlas respondenti vecumā no 30 līdz 39 gadiem (37%), no 40 līdz 49 gadiem (40%) un vecumā no 50 līdz 59 gadiem (36%), savukārt, sidru biežāk izvēlas jaunāki respondenti – no 18 līdz 29 gadiem (34%). Alu izvēlas 50% vīriešu un 20% sievietes, savukārt vīnu 34% sievietes un 27% vīrieši.

Raugoties uz rezultātiem reģionālā griezumā, redzams, ka alus ir vienlīdz populārs teju visā Latvijā – 38% Zemgalē, 34% Rīgā u.c., kamēr vīna cienītāji lielākoties ir Rīgā (36%). Runājot par mazgrādīgo dzērienu lietošanas biežumu, jāpiezīmē, ka teju trešdaļa respondentu no Kurzemes un Latgales (29%) norādījuši, ka bauda šādus dzērienus vismaz reizi nedēļā.

Aptauja veikta 2023. gada jūnijā sadarbībā ar pētījumu centru “Norstat”. Tajā piedalījās 1000 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Aptaujas respondenti varēja izvēlēties vairākus atbilžu variantus. Pētījums veikts ar mērķi izpētīt dažādu dzērienu patēriņa tendences Latvijā.

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar