Sievietes Latvijā ir apdomīgas – „pirms griešanas septiņas reizes nomēra”

Vecumā no 20 līdz 30 gadiem pirmajā vietā ir ģimenes un bērnu plānošana (51%). Tikai pēc tam seko karjera (43%), atbrīvošanās no kaitīgiem ieradumiem (20%) un pārmaiņas ārējā izskatā (13%). Lēmumi, ko sievietes noteikti nevēlētos pieņemt, ir kredītsaistības (59%), aborts (47%), kā arī plastiskās operācijas izskata uzlabošanai (42%). Teju tikpat nepieņemama ir ģimenes un attiecību ziedošana karjeras vai izglītības dēļ (37%).

 

Brīžos, kad jāpieņem svarīgi lēmumi, sievietes līdz 30 gadu vecumam visvairāk paļaujas uz tuviniekiem – ģimeni (59%) vai mīļoto cilvēku (56%). Turklāt šajā vecumā draugu un draudzeņu ietekme ir spēcīgāka (28%) nekā vidēji sievietēm kopumā (18%).

 

Sieviešu lēmumu pieņemšanu ietekmē vairāki apstākļi. Visbiežāk sievietes izdara izvēli, izvērtējot finansiālos līdzekļus (68%) vai paļaujoties uz loģiskajiem secinājumiem (66%). Noteicošais faktors ir arī katras individuāls raksturs un īpašības (56%). Trešdaļa lēmumus mēdz pieņemt pēc garastāvokļa vai pašsajūtas, kā arī veselības stāvokļa. Vismazāk „daiļo dzimumu” ietekmē laika apstākļi (5%), horoskopi (3%) u.c. faktori.

 

 

Visu mīlētāju diena – nozīmīgu lēmumu pieņemšanas brīdis

 

Arvien vairāk cilvēku izvēlas nesvinēt Valentīndienu, kas vairumam asociējas ar rozēm, šokolādi un mīlestības vēstulēm. Pētījumi liecina – šis ir arī viens no populārākajiem periodiem gadā, kad pāri izlemj pārtraukt attiecības[1], kas ir viens no nozīmīgākajiem lēmumiem sevišķi tiem, kas bijuši kopā gadiem ilgi.

 

Lai arī šķiršanās mēdz būt nepatīkama un sāpīga, tomēr tā ir arī lieliska iespēja pilnveidoties – tā uzskata vairāk nekā 80% sieviešu.[2] Tajā pašā laikā 64% vīriešu un 74% sieviešu domā par bijušajām attiecībām un šaubās, vai pieņēmuši pareizo lēmumu, šķiroties ar otro pusīti.[3] „Gan šķiršanās, gan ilgstoša kopdzīve ir iespēja iegūt pieredzi — katrā gadījumā savu, tomēr vajadzīgu un nepieciešamu ikvienam. Šķiršanās „bums” tieši Valentīnadienas tuvumā saistīts ar to, ka šie svētki (līdzīgi kā Ziemassvētki) uzrunā tieši pāra savstarpējo attiecību jautājumu, kuram pārējā gada laikā var pārslīdēt pāri. Tādējādi nereti tiek rastas atbildes, kuras var mudināt pieņemt lēmumu pārtraukt attiecības,” saka psihoterapeits Ansis Jurģis Stabingis.

 

 

Par pētījumu

Pētījumu par veidu, kā sievietes pieņem lēmumus, realizējusi pētījumu aģentūra Omnicom Media Group sadarbībā ar Bayer š.g. februārī, aptaujājot 501 sievieti vecumā no 15 līdz 74 gadiem.

 

 

TOP Komentāri

avatar